Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spoznajte PET/CT vyšetrenie: V čom je také výnimočné?

Pri vyšetrení PET/CT sa pacient uloží sa na lehátko, ktoré bude pomaly prechádzať prstencom alebo dvoma prstencami, v ktorých je kamera, detektor.
Pri vyšetrení PET/CT sa pacient uloží sa na lehátko, ktoré bude pomaly prechádzať prstencom alebo dvoma prstencami, v ktorých je kamera, detektor.

Pozitrónová emisná tomografia PET/CT je lekárske vyšetrenie z odboru nukleárnej medicíny, ktoré sa v klinickej medicíne používa od deväťdesiatych rokov. Toto vyšetrenie zobrazuje ľudské tkanivá na základe ich rozdielneho metabolizmu. Najviac sa využíva pri diagnostike ochorení v onkológii, ale tiež sa používa v neurológii či kardiológii.

Význam vyšetrenia

  • PET/CT je jedna z najmodernejších diagnostických vyšetrovacích metód.
  • PET / CT je vyšetrenie, ktoré spája dve diagnostické metódy v jednu.
  • Pri PET vyšetrení sa vnútrožilovo podáva malé množstvo rádioaktívnej látky na báze glukózy.
  • PET je nebolestivá metóda, ktorá nie je pre skúmanú osobu nebezpečná.
  • Pacientovi je podaná rádioaktívna látka, ale vo veľmi malom množstve.
  • Dávka žiarenia, ktorú pacient dostane je porovnateľná s dvomi röntgenovými snímkami hrudníka.

Kto vás pošle na vyšetrenie?

Na PET/CT vyšetrenie vás môže odporučiť lekár špecialista, najčastejšie onkológ. Ďalším odborom, z ktorého vás lekár na PET/CT vyšetrenie môže poslať je aj kardiológia, či neurológia.

Príprava na vyšetrenie

  • Pred vyšetrením budete dostatočne informovaní o priebehu vyšetrenia, aby neprišlo ku komplikáciám.
  • Ak sa vám bude počas vyšetrenia vnútrožilovo podávať kontrastná látka, budete vopred informovaní a dostatočne poučení.
  • Pacient musí minimálne 6 hodín pred vyšetrením lačnieť (ani cukríky a žuvačky).
  • Pacient musí piť pred vyšetrením dostatočné množstvo tekutín. Odporúča sa v priebehu 2 hodín pred vyšetrením vypiť aspoň 1 liter nesladených tekutín (nevhodné sú akékoľvek sladené nápoje, vhodná je čistá voda).
  • Pacient nesmie 3 dni pred vyšetrením vykonávať veľkú fyzickú námahu.
  • Pacient musí byť minimálne 30 - 60 minút pred vyšetrením v teple.
  • Pacient sa dostaví v predstihu pol hodiny až hodinu pred vyšetrením na radiologické pracovisko a relaxuje na PET pracovisku v čakárni pri optimálnej teplote.
  • Je potrebné odložiť všetky kovové doplnky.
  • Pri vyšetrení sa pacient uloží sa na lehátko (kde treba byť v určitom čase v nehybnej polohe), ktoré bude pomaly prechádzať prstencom alebo dvoma prstencami, v ktorých je kamera, detektor.

Prístroj PET/CT

Načastejšie sa pri vyšetrení používa hybridný prístroj PET / CT, kedy sú za sebou umiestnené dva prstence - jeden pre vyšetrenie PET a jeden pre vyšetrenie CT. Pacient prejde na lôžku postupne cez oba prstence a výsledné údaje možno pomocou počítača analyzovať, skombinovať a zrekonštruovať vo výsledný obraz s veľkou výpovednou hodnotou.

Princíp

Pozitrónová emisná tomografia zobrazuje rôzne tkanivá ľudského tela na základe ich rôznej schopnosti pohlcovať do seba podávanú rádioaktívnu látku na báze glukózy.

V prípade PET vyšetrenia je touto rádioaktívnou látkou pozmenená molekula glukózy. Na rozdiel od normálnej glukózy, ktorá je obsiahnutá v našej potrave, je do molekuly, používanej pri tomto vyšetrení, vpravený rádioaktívny izotop fluóru 18F. Vyšetreniu sa preto niekedy hovorí ako o FDG - PET.

Táto rádioaktívna glukóza, inak jednoduchý cukor, má schopnosť hromadiť sa vo väčšine rastúcich nádorov. Tým je možné zistiť nádorové rozšírenie v tele, odlíšiť zhubné a nezhubné nádory a tiež sledovať úspešnosť liečby u onkologických pacientov.

Podávaná látka je neškodná

Táto molekula glukózy, ktorá je podávaná pred vyšetrením je potrebná a zaujímavá tým, že ju konkrétne bunky zachytávajú z krvi a začnú ju štiepiť rovnako ako glukózu, aby získali energiu. Táto látka sa potom postupne z tela vylúči. Špeciálnym skenerom a kamerou sa zisťuje, koľko rádioaktivity sa vyžaruje z rôznych častí a tkanív tela.

Sú možné nejaké komplikácie?

Pri vnútrožilnom podaní rádioaktívnej látky a pri podávaní kontrastnej látky komplikácie bežne nie sú. Požadované podanie kontrastnej látky nemusí byť nakoniec podané, pričom záleží na rozhodnutí pacienta a lekára vykonávajúceho vyšetrenie, ktorý vyhodnocuje riziká.

Pri intravenóznom podaní jódovej kontrastnej látky môžu vzácne vzniknúť alergické reakcie. Preto je nutné informovať zdravotnícky personál pred vyšetrením o užívaní liekov a o všetkých alergiách, či komplikáciách u predošlých vyšetrení.

Pre minimalizáciu výskytu nežiaducich účinkov sa vykonávájú prísne preventívne opatrenia.

Kedy dostane pacient výsledky?

Výsledky z vyšetrenia po podrobnej analýze lekárom a rádiológom sú dané pacientovi ešte v ten deň, poprípade sú poslané podľa dohody inému lekárovi. Niekedy však treba na výsledky počkať dlhšie, čo je záležitosťou odboníkov.

Cena za vyšetrenie

Cena PET/CT vyšetrenia sa pohybuje medzi 1000 - 1500 EUR na európskych zdravotníckych pracoviskách. Na Slovensku je vyšetrenie hradené zo zdravotného poistenia.

Vďaka tomuto prístroju sa viedia dnes lepšie diagnostikovať onkologické ochorenia a umožňuje tiež lepšie určiť správny postup liečby u jednotlivých pacientov s ochorením týkajúcim sa onkológie, kardiológie, neurológie aj iných odborov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9