Trápi vás kašeľ? Môže ísť o ochorenie, ktoré odhalí vyšetrenie spúta

Na základe vyšetrenie spúta sa pacientovi vyberie správny liek, ktorým sa bude liečiť.
2013-03-27 09:00:00

Základné mikrobiologické vyšetrenie spúta (hlien, vykašliavaný sekrét) je dôležité pri diagnostike chorôb, ktoré sú sprevádzané kašľaním. Môže preukázať, že v dýchacích cestách pacienta sa nachádza baktéria, teda pacient trpí ochorením, ktoré sa lieči antibiotikami.

Pri dlhodobom neliečení takýchto ochorení vzniká chronické ochorenie pľúc, ktoré sa vyliečiť už nedá a pacient často trpí následnými prejavmi kašľu. Niekedy však má ochorenie pľúc aj iné príčiny, ako napríklad prach, či kašeľ môže byť aj prejavom alergickej astmy.

Aký kašeľ poznáme?

Kašeľ býva príznakom mnohých ochorení. Môže byť vyvolaný a potlačený i vôľou. Podľa charakteru kašľa sa delí na:

  • Ľahké pokašliavanie.
  • Dráždivý kašeľ.
  • Dlhotrvajúce vyčerpávajúce záchvaty kašľa pri - asthme bronchiale, pertussis - čierny kašeľ.
  • Nočné kašľanie je typické pre srdcovú nedostatočnosť a prieduškovú astmu.

 

Podľa toho, či je kašeľ sprevádzaný vykašliavaním hlienu alebo nie, rozoznávame:

  • Suchý, neproduktívny – nevzniká pri ňom hlien.
  • Kašeľ vlhký, produktívny je sprevádzaný vznikom hlienu.

Zvláštnym druhom produktívneho kašľa je i tzv. „fajčiarsky kašeľ“ s miernym výskytom vykašliavaného hlienu, najmä ráno.

Ako sa robí odber spúta?

Spútum je samovoľne vylúčený tekutý – hlienovitý obsah z dolných dýchacích ciest, ktorý získame vykašliavaním. Preto takéto vyšetrenie najčastejšie vykonáva špeciálna ambulancia pneumológie, teda pľúcna ambulancia.

Odber spúta sa robí nalačno a odoberá sa z prvého ranného vykašliavania. Pred odberom je vhodné vypláchnuť si ústa vodou (pre obmedzenie kontaminácie). Na uvoľnenie spúta možno použiť inhaláciu aerosólu fyziologického roztoku. Vzniknuté a vykašľané spútum je potrebné odobrať do nádoby so širokým hrdlom – spútovka.

Nutné je pred odberom poučiť pacienta, aby vykašľal skutočne spútum a nie iba sliny. Prítomnosť slín a baktérií z ústnej dutiny vo vzorke znehodnocuje výsledok a znemožňuje dôkaz skutočného pôvodcu infekcie dolných dýchacích ciest. Preto pacient zhlboka vykašle sekrét z dolných dýchacích ciest a zachytí do sterilného umelohmotného kontajneru, ktorý dostane v ambulancii. Potrebné množstvo spúta je 2 - 5 ml.

Vďaka vyšetreniu sa pacientovi vyberie správny liek

Vo vzorke spúta od danej osoby s príznakmi pneumónie alebo inej infekcie dolných dýchacích ciest sa vyhľadávajú chorobotvorné baktérie. Tieto baktérie sa identifikujú a vyšetruje sa ich citlivosť na antibiotiká. Na tomto základe sa vyberie správny liek, ktorým sa pacient bude liečiť.

Aké ochorenia sa dajú diagnostikovať?

  • Astma bronchiale.
  • Bronchitis acuta.
  • Bronchopneumonie.
  • Cystická fibróza.
  • Tuberkulóza.
  • Chrípku.

Kedy sa pacient dozvie výsledok?

Výsledky z mikroskopie, kultivácie a vyšetrenia citlivosti sa oznamujú ošetrujúcemu lekárovi. Lekár je tiež oboznámený s informáciami, či prítomné baktérie u pacienta možno potlačiť určitými antibiotikami. Výsledky sa pacient dozvie do 2-4 dní od vykonania odberu.

Cena vyšetrenia

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia. Ak sa pacient rozhodne sám absolvovať toto vyšetrenie, stáva sa z neho samoplatca, takže zaplatí okolo 12 eur podľa pracoviska.

Význam vyšetrenia

Vyšetrenie spúta dokáže diagnostikovať okrem iného infekcie v horných dýchacích cestách a chrípku, ktoré sú častým ochorením. Vďaka tomuto vyšetreniu je tiež pacientovi vybraný optimálny liek, ktorým sa bude liečiť.

Kašeľ trápi mnoho ľudí, nie je však chorobou. Zvyčajne nás varuje, že sa v tele niečo deje. Neustúpi, pokiaľ ho nezačneme liečiť. A keďže býva príznakom rôznych ochorení, ideálne je absolvovať základné mikrobiologické vyšetrenie spúta, ktoré zistí, čo sa deje vo vašom tele.

2013-03-27 09:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Photl.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia