Nebojte sa mamografie: Môže vám zachrániť život

Mamografia je bezpečnou diagnostickou metódou, ktorá nebolí.
2012-12-21 13:00:00

Mamografia je základnou diagnostickou metódou na zobrazenie prsníkov. Mamografické vyšetrenie tiež slúži ako základný skríningový – preverovací postup na sledovanie zmien v tkanivách prsníkov u žien, ktoré dovŕšili 40 rokov.

Ponúka možnosť včasného zachytenia a diagnostikovania zmien v tkanive prsnej žľazy a následnej identifikácie prípadného ochorenia.

Existujú príznaky - zmeny, ktoré nás musia varovať, že sa s našimi prsiami niečo deje. Každá žena musí vedieť, čo je normálnou zmenou prsníka, a čo nie.

V čom spočíva princíp mamografie?

Mamograf je RTG prístroj, ktorý využíva tzv. mäkké rőntgenové žiarenie s nízkou energiou  25-30 keV.  Pracuje princípom denzitometrie - merania hustoty tkaniva pri prenikaní žiarenia ľudským tkanivom. Prístroj zachytí zmeny v hustote tkaniva a vo výsledku sa hustejšie tkanivo diagnostikuje ako zmena. Tá sa následne diagnostikuje lekárom ako ochorenie, ktoré sa potom vyšetruje, alebo ako nepatologická zmena, ktorá si vyžaduje iba krátku liečbu alebo usmernenie.

Ako prebieha vyšetrenie?

Pred vyšetrením je potrebné odložiť si oblečenie na sprístupnenie vyšetrovaných častí tela. Vyšetrenie je bezbolestné, prebieha vložením prsníka medzi dve kompresné plochy prístroja. Každý prsník sa musí vyšetriť zvlášť. Pre čo najpresnejšie získanie výsledku si vyžaduje aj dostatočné stlačenie prsníka. Táto časť vyšetrenia môže byť nepríjemná, avšak tiež nie je bolestivá. Žiarenie, ktoré preniká prsníkom sa pri analógovej mamografii zachytáva na špeciálny film ako výsledný obraz.

Mamografia trvá krátko, s vyzlečením a krátkou inštruktážou röntgenovej asistentky je to asi 20 minút. Vyšetrenie samotných oboch prsníkov trvá približne 10 min. Výslednú snímku by mali vyhodnotiť a posúdiť aspoň dvaja odborníci, aby bol výsledok ohodnotený čo najlepšie a najobjektívnejšie.

Kto môže požiadať o toto vyšetrenie?

O mamografické vyšetrenie môže požiadať praktický lekár alebo špecialista (v praxi najčastejšie gynekológ). Na toto vyšetrenie chodia všetky ženy po 40. roku života v rámci gynekologickej prevencie – skríningu, potom ženy s podozrením na nález (hrčku) v prsnej žľaze a po odporučení gynekológom alebo lekárom, špecialistom.

Príprava na vyšetrenie

Na vyšetrenie nie je nutné sa nejako zvlášť pripravovať. Odporúča sa, aby sa absolvovalo v prvej polovici menštruačného cyklu, čo neplatí u žien v menopauze alebo po nej.

Koľko stojí?

Cena za mamografické vyšetrenie sa pohybuje okolo 15 eur za štandard. Toto vyšetrenie je však po odporučení lekárom hradené zo zdravotného poistenia.

Digitálna momografia

Na Slovensku je dnes dostupná na niektorých miestach už aj nová možnosť mamografického vyšetrenia - digitálnym mamografom. Postup pri vyšetrovaní je rovnaký ako pri analógovej mamografii. Rozdiel od analógovej je v tom, že digitálna mamografia umožňuje pracovať s výslednou snímkou detailnejšie, presnejšie a rýchlejšie.

Dôležité je samovyšetrenie

Samovyšetrovanie prsníkov (BSE – breast self-examination) je bezpečné a rovnako efektívne a lacné vyšetrenie. Každá žena by si toto samovyšetrenie mala robiť minimálne raz za mesiac. Pri tomto vyšetrení si žena môže nájsť hmatný útvar, ktorý narúša štruktúru prsníka a môže mať rôznu veľkosť.

Hneď po tomto zistení by mala žena navštíviť svojho gynekológa a ukázať mu nález. On vie najlepšie vyhodnotiť, či ide o chorobnú zmenu alebo nie, a poslať vás na ďalšie vyšetrenie. Takto môže lekár zistiť, či nejde aj o nádor v prsníku.

Absolvujte mamografiu vtedy, ak si nie ste istá čo i len najmenšími zmenami v prsníku. Môže vám to zachrániť život.

2012-12-21 13:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Nemocnica Malacky

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia