(Zdroj: GettyImages)
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) upozorňuje na základné hygienické požiadavky na ochranu zdravia po záplavách.
ÚVZ apeluje napríklad na umývanie rúk. "Ruky si umývajte starostlivo a často. (...) Umývajte si ruky pokiaľ možno mydlom a teplou vodou po každom dotyku s predmetmi, ktoré boli v kontakte so záplavovou vodou alebo kalmi, takisto vždy pred jedlom a pitím, skôr, než sa dotknete tváre a, samozrejme, vždy pred a po použití WC," ozrejmil.
Pitnú vodu odporúča využívať na pitie, varenie (vrátane prípravy ľadu), pri manipulácii s potravinami a pri umývaní riadu, pracovného náčinia a iných povrchov prichádzajúcich do kontaktu s potravinami, ale aj na čistenie zubov - avšak len takú, ktorej zdravotná bezpečnosť je spoľahlivo overená.
Všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré boli zaplavené povodňovou vodou, kalmi a bahnom, treba podľa ÚVZ považovať za zdraviu škodlivé. Ovocie na stromoch a kríkoch, ktoré nebolo povodňovou vodou, kalmi a bahnom priamo dotknuté, možno podľa ÚVZ jesť po dôkladnom umytí pitnou vodou.
"Nejedzte potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalom a bahnom s výnimkou potravín hermeticky balených v skle, kovových obaloch vrátane potravín hermeticky uzatvorených v tuhých plastových obaloch, pokiaľ nejavia známky poškodenia, respektíve porušenia či zmien ich vonkajšieho vzhľadu, čitateľnosti ich etikiet, tvarových deformácií a iných porušení balenia," vyzýva ÚVZ.
Ľudí tiež upozorňuje, aby nekonzumovali ani chladené či mrazené potraviny, najmä vtedy, ak v dôsledku znefunkčnenia chladiaceho alebo mraziaceho zariadenia napríklad zapáchajú, zmenia konzistenciu/skupenstvo, farbu a podobne.
Pri likvidácii následkov povodne a najmä pri práci s dezinfekčnými prostriedkami radí používať osobné ochranné pracovné pomôcky (gumené rukavice a obuv). "Zasiahnuté územie a objekty čo najskôr odvodnite. Odstráňte všetko bahno a nečistoty z povrchov mechanickým očistením a dôkladným umytím vodou," doplnil ÚVZ.