Stredné a východné Slovensko BOJUJE s VODOU: Čo robiť, aby si to neodskákalo vaše ZDRAVIE

Zdroj: gettyimages.com
2023-06-09 19:00:00

Pri vzniku povodne je potrebné chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok. Ľudia by sa mali riadiť pokynmi povodňových orgánov, polície a záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na to upozornil na sociálnej sieti. Na občanov tiež apeluje, aby v takejto situácii pomohli starým, bezvládnym a deťom bez dozoru.

"Pohybujte sa zásadne mimo zatopenej oblasti a nikdy nevstupujte do prúdiacej vody. Vyhýbajte sa elektrickému vedeniu a zapnutým elektrickým spotrebičom. Všimnite si možný únik plynu. Nepoužívajte otvorený oheň a nefajčite. Svieťte len baterkou," zdôraznil úrad.

Zároveň apeluje, aby ľudia počas povodní používali len zdravotne bezpečnú a spoľahlivo overenú vodu.

"Nikdy nekonzumujte potraviny, ktoré prišli do styku s povodňovou vodou, kalom a bahnom," skonštatoval.

Hygiena je alfou a omegou

Upozornil aj na potrebu dôkladnej hygieny.

"Dôsledne dbajte na hygienu, najmä na starostlivé a časté umývanie rúk pred jedením a pitím, pred fajčením, pred a po použití WC," doplnil.

Pri sanácii povodňových škôd treba podľa ÚVZ dbať na odporúčané pokyny orgánov verejného zdravotníctva. Pri likvidačných prácach odporúča používanie ochranných prostriedkov, a to najmä gumených rukavíc, gumeného plášťa a pevnej nepremokavej obuvi.

"Okamžite treba ošetriť, predovšetkým vydezinfikovať, každé zranenie a odreniny, pri rozsiahlejšom zranení vyhľadať lekára," dodal.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na to, že búrky sa môžu v piatok vyskytnúť na celom Slovensku. Pre všetky okresy vydal výstrahy. Na viacerých miestach platia tiež výstrahy v súvislosti s prívalovou povodňou. Niektoré obce už vyhlásili mimoriadnu situáciu. Problémy evidujú najmä v okolí Banskej Štiavnice.

Fotogaléria


Tagy:
voda záplavy zdravie povodne

2023-06-09 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia