Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

EPIDÉMIA, za ktorou stojí moderná DOBA: Tisícky ľudí s tým BOJUJÚ, toto je ZÁCHRANA

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pozorujete na sebe problémy so zrakom ako unavené, citlivé, bolestivé oči, prípadne rozmazané či zahmlené videnie? Ak denne trávite množstvo hodín za počítačom či iným digitálnym zariadením, je veľmi pravdepodobné, že aj vás postihli novodobé očné problémy, ktoré sú príznačné pre súčasnú digitálnu dobu.

 

V dôsledku dlhodobého a častého využívania monitorov, smartfónov, tabletov, e-bookov či LED svetiel sa vyvinuli novodobé zrakové problémy, ktoré postihujú stále väčšie množstvo jednotlivcov. Preťaženie zraku, očná únava či pocit suchých očí trápi takmer polovicu zamestnancov, ktorí sú spojení s prácou za počítačom.  

Žiara pixelov  

Využívanie digitálnych zariadení zasahuje do každodenného života. Svoje využitie nachádzajú pri práci, zábave alebo oddychu. Celkový čas, ktorý venujeme podobným zariadeniam sa dokáže vyšplhať aj na viac ako 10 hodín denne, pričom trpí hlavne zrak. Častým problémom je fakt, že mnohí pri práci s počítačom zabúdajú žmurkať. Nepriamo tak narúšajú vlastný slzný film, ktorý chráni oko pred vyschnutím, čo môže neskôr prerásť do syndrómu suchého oka.

Švédsky očný lekár Henrik Samuel Conrad Sjögren predstavil tento syndróm v roku 1933 pod názvom „keratokonjunktivitis sicca“.

Syndróm suchého oka je multifaktoriálne ochorenie. Na jeho vzniku sa podieľajú patologické stavy oka a celý rad ďalších faktorov, súvisiacich s celkovým zdravotným stavom, povolaním, genetickou predispozíciou a vonkajším prostredím,“ informuje očná lekárka MUDr. Ivana Krčová.

Okrem spomínaných vplyvov prispievajú k zrakovým problémom aj nedostatočné a nepravidelné prestávky, nedostatočná vzdialenosť od monitoru či nevyužitie okuliarov s filtrom proti modrému svetlu. Naše oči tak podliehajú digitálnej únave. Modré svetlo, ktoré vychádza zo všetkých digitálnych zariadení, dokáže preťažiť zrakové centrum. Spôsobuje únavu zraku, ktorá okrem syndrómu suchého oka a pridružených problémov, ovplyvňuje aj spánok či náladu.

EPIDÉMIA, za ktorou stojí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Únava zraku?

Hovoríme tak o súbore očných a zrakových príznakov, ktoré úzko súvisia s dlhodobou prácou za počítačom, smartfónom, tabletom a pod. Po ukončení používania digitálnych zariadení príznaky väčšinou ustupujú. Problém nastáva vtedy, keď sa príznaky vracajú, prípadne ich nedokážete potlačiť prerušením práce s podobnými zariadeniami.

„Existuje široká škála digitálnych zariadení. Od smart hodiniek cez mobilné telefóny, až po klasické monitory, ktoré kladú na náš zrak veľké nároky. Medzi najbežnejšie ťažkosti patria červené a unavené oči, pálenie očí a svetloplachosť.  Medzi významnejšie ťažkosti môžeme zaradiť problémy so zaostrovaním, najmä do diaľky,“ informuje MUDr. Krčová.

Aké ďalšie príznaky môže vyvolať vplyv modrého svetla?

  • Pocit cudzieho telesa v oku
  • Pocit piesku v oku
  • Pocit tlaku v oku
  • Rozmazané videnie
  • Poruchy videnia
  • Dvojité videnie
  • Bolesť hlavy
  • Bolesť krku a chrbtice
  • Únavu
  • Zníženie výkonnosti

Príčiny vzniku sú rôznorodé. Medzi najbežnejšie môžeme radiť dlhodobé zaťaženie zraku jedným upriameným smerom. Ide aj o nadmerné preťaženie očných svalov, zle nastavený jas, kontrast a zlé osvetlenie na pracovisku. Dôraz by sa mal klásť aj na primeranú vzdialenosť od monitoru, ktorá by mala byť minimálne 50 cm od očí.

Ako predísť týmto príznakom?

Pri práci na počítači je potrebné riadiť sa pravidlami, ktoré môžu priaznivo pôsobiť proti digitálnej únave očí.

Pravidlo 20-20-20 – Ide o veľmi známe pravidlo, ktoré je jednoduché na zapamätanie. 20 minút intenzívnej práce strieda 20 sekundová pauza od upriameného pozerania sa do obrazovky vo vzdialenosti aspoň 20 stôp, čo v prepočte predstavuje asi 6 metrov.

Pravidelné žmurkanie – Je veľmi dôležité dodržiavať pravidelné a dôkladné žmurkanie. Pohyb viečok by mal byť v celom rozsahu, nie iba krátky a rýchly. Pravidelným a častým žmurkaním udržujeme povrch celého oka vlhký a čistý.

Cvičenie očí -  „Okrem pravidelných prestávok pri dlhodobom pozeraní na monitor je dôležitou činnosťou aj cvičenie zraku. Ide o pozeranie sa na vzdialenejšie predmety a miesta,“ informuje MUDr. Krčová. Základné cviky pre pohodlie očí môžeme dôležitosťou prirovnať k bežným fyzickým cvičeniam.

EPIDÉMIA, za ktorou stojí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako na cvičenie očí

  1. Odvráťte zrak od monitoru na niekoľko sekúnd
  2. Zahľaďte sa do diaľky
  3. Pohybujte očami pomaly, plynule, vertikálne a horizontálne. Dobrou voľbou je aj krúženie po dobu 10 sekúnd.
  4. Zavrite oči aspoň na 2 minúty, otvorte a opätovne ich zatvorte na rovnaký časový úsek.

Medzi riešenia radíme aj správnu korekciu zraku a pomôcky ako okuliare s filtrami či aktiváciu filtra modrého svetla na digitálnych zariadeniach,“ uvádza odborníčka. Pri symptómoch suchých očí dokážu pomôcť aj voľne dostupné zdravotnícke pomôcky: „Okamžitú úľavu od nepríjemných symptómov poskytnú kvalitné očné kvapky, tzv. umelé slzy s obsahom kyseliny hyalurónovej.“

Kyselina hyalurónová je látka prirodzene sa vyskytujúca v tkanivách živých organizmov. Predstavuje teda látku, ktorá je ľudskému organizmu úplne vlastná. Patrí do skupiny polysacharidov a jeho molekuly sú skrutkovito usporiadané. Má schopnosť vytvárať vysoko viskózne roztoky, ktoré predstavujú dokonalé lubrikačné činidlo. Dokáže na seba viazať veľké množstvo vody, čím poskytuje tkanivám vlhké prostredie, ktoré je nevyhnutné na regeneráciu buniek,“ dodáva Krčová.

Dobrou voľbou sú aj kvapky s obsahom živín ako vitamín B12. Tieto kvapky spoznáte tak, že v spojení s kyselinou hyalurónovou získajú charakteristickú ružovú farbu. Zrak tak naďalej patrí medzi najdôležitejšie zmysly, preto by mala byť prevencia a starostlivosť o oči na vysokej úrovni. Ak však trpíte podobnými príznakmi, ktoré nedokážete potlačiť ani prostredníctvom voľne dostupných pomôcok, vyhľadajte vždy lekársku pomoc.

Viac o téme: OčiZrakDigitálne zariadenia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9