IGNORÁCIA preventívok u Slovákov pokračuje: Alarmujúce ČÍSLA od zdravotných poistení

Zdroj: gettyimages.com
2023-05-22 19:00:00

Preventívne prehliadky u všeobecného lekára môžu zachrániť život, mnohí dospelí ich však zanedbávajú. Upozornila na to štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), podľa ktorej vlani absolvovalo prehliadku zhruba 27 percent poistencov.

Z poistencov súkromnej poisťovne Dôvera sa jej zúčastnilo 42 percent a zo súkromnej Union zdravotnej poisťovne preventívnu prehliadku absolvovalo 15,8 percenta poistencov. Dáta poskytli hovorcovia poisťovní.  

Dospelí majú nárok na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára raz za dva roky, pripomenula prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková. Vyzýva, aby možnosť využili.

"Pokiaľ ochoriem, vypadnem z práce, možno zomriem, ale čo je horšie, ak nezomriem, celá tortúra s diagnostikou a liečbou ochorenia, ktoré sme mohli odhaliť včas a mohli sme sa ho zbaviť, bude trvať možno mesiace a roky," vysvetlila s tým, že to zaťažuje nielen pacienta, ale aj jeho rodinu.

VšZP poukázala na to, že za obdobie rokov 2021 a 2022 neabsolvovalo preventívnu prehliadku u všeobecného lekára 55 percent dospelých poistencov.

"Ide o 1,3 milióna ľudí, ktorí zanedbali prevenciu. Najviac sa jej vyhýbajú poistenci v produktívnom veku," vyplýva z dát poisťovne.

V minulom roku prehliadku absolvovalo 539.564 z vyše dvoch miliónov dospelých pacientov.

Odhalí rizikové faktory

Súkromné ZP konštatujú, že záujem o preventívne prehliadky u všeobecného lekára sa oproti roku 2021 zvýšil. Kým v roku 2021 ju v Union ZP absolvovalo 77.238 ľudí (11,9 percenta), v roku 2022 to bolo 99.995 (15,8 percenta). Vyššiu návštevnosť zaevidovali aj v Dôvere. Zatiaľ čo v roku 2021 preventívnu prehliadku absolvovalo 216.000 (33 percent) poistencov, v roku 2022 ich bolo 280.000 (42 percent).

"Prevencia u lekára prvého kontaktu znamená kompletné zhodnotenie zdravotného stavu a dokáže odhaliť rizikové faktory kardiovaskulárnych či onkologických ochorení, vysoký krvný tlak, prediabetes alebo vysokú hladinu cholesterolu," ozrejmila podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beáta Havelková.

Benefity od poisťovní

Palušková dodala, že zdravotné poisťovne ponúkajú aj benefity nad rámec zákona ako napríklad vyšetrenie rakoviny hrubého čreva v skoršom veku či vyšetrenie cievneho systému.

"Kde vieme napríklad predísť amputácii končatín napríklad u fajčiarov," ozrejmila.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia preventívna prehliadka

2023-05-22 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia