OCHORIEŤ môžete zo SEDAČIEK v autobusoch: Všímajte si svoju POKOŽKU, znamenie nákazy!

Zdroj: gettyimages.com
2023-04-28 19:00:00

Svrab je vysoko nákazlivé ochorenie kože. Prenáša sa z človeka na človeka. Základným preventívnym opatrením je okrem iného dodržiavanie dôslednej osobnej hygieny.

Uviedla to vedúca Odboru surveillance infekčných ochorení Úradu verejného zdravotníctva SR Júlia Adamčíková.

"Ochorenie sa prenáša pri tesnom a opakovanom kontakte s chorým, pri manipulácii alebo používaní tých istých osobných odevov alebo uterákov ako chorí, prípadne posteľnou bielizňou. Vo všeobecnosti nemožno vylúčiť ani prenos napríklad pri skúšaní oblečenia v obchodoch alebo prostredníctvom látkových sedačiek v MHD atď.," priblížila.

U koho hrozí riziko ochorenia? 

Svrab spôsobuje mikroskopický roztoč zákožka svrabová. Prejavuje sa svrbením kože rôznej intenzity asi za dva až šesť týždňov po infikovaní. Šíriť sa môže ľahko na miestach s vysokou koncentráciou ľudí. Zvýšené riziko ochorenia majú tiež osoby s obmedzeným prístupom k vode alebo k základným hygienickým prostriedkom. Náchylnejšie na svrab môžu byť aj osoby s oslabeným imunitným systémom alebo ľudia, ktorí už infikovaní boli.

Pomôže pranie oblečenia

Základnými preventívnymi opatreniami sú podľa Adamčíkovej dodržiavanie dôslednej osobnej hygieny a vyhýbanie sa telesnému kontaktu s neznámymi či infikovanými osobami. Upozornila, že vyhýbať sa treba tiež predmetom, ktoré môžu byť kontaminované zákožkou svrabovou. Apeluje aj na pranie zakúpeného či darovaného oblečenia pred nosením.

"Potrebné je zabezpečiť časté pranie a vyváranie osobnej bielizne a lôžkovín najmä v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach, prevádzkach ubytovní, penziónov a hotelov," dodala.

Úrad verejného zdravotníctva SR od začiatku roka na Slovensku zaznamenal 441 prípadov svrabu. Za vlaňajšok evidoval 1299, za rok 2021 886 a za rok 2020 zase 1170 prípadov ochorenia.

Fotogaléria


Tagy:
koža zdravie choroba prevencia svrab

2023-04-28 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia