Špeciálne vyšetrenia či očkovanie – toto vás ochráni pred rakovinou

Zdroj: Adobe Stock
2023-04-26 10:00:00

Nádorové ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou úmrtí ľudí na Slovensku. Dôležitú úlohu v predchádzaní onkologickým ochoreniam zohráva prevencia.

A práve preventívne prehliadky, v rámci ktorých sa dajú zachytiť ochorenia v počiatočných a často aj vyliečiteľných štádiách, sú kameňom úrazu. Absolvuje ich veľmi malé percento ľudí.

Liečba pacienta či pacientky s rakovinou je veľkou záťažou pre celú rodinu. Poistenie onkologických chorôb, ktoré ponúka poisťovňa Union, ju pomôže zmierniť. A ak ste zároveň poistencom alebo poistenkou Union zdravotnej poisťovne, máte na poistenie onkologických chorôb zľavu až 20 percent. Rôznych onkologických ochorení je, žiaľ, veľmi veľa, no proti mnohým sa dá veľmi účinne brániť.   

Chráňte sa pred rakovinou krčka maternice

Toto ochorenie spôsobuje vírus HPV (ľudský papilomavírus). Ročne je diagnostikované asi šesťsto ženám na Slovensku, z toho tretina z nich zomrie. Pritom veľmi účinnou prevenciou je pravidelný ster z krčka maternice a cytologické vyšetrenie, no rovnako aj očkovanie proti HPV. To je mimoriadne účinné a dôležité najmä v období pred začatím sexuálneho života, rovnako u dievčat aj u chlapcov (ale zaočkovať sa dá aj kedykoľvek neskôr). Obe vakcíny, ktorými sa na Slovensku očkuje, sú bezplatné pre dievčatá a chlapcov v 13. roku života. Deti poistené v Union zdravotnej poisťovni majú nárok na príspevok vo výške 50 percent na tieto vakcíny od 13 do 18 rokov. Ak rozmýšľate ako ochrániť svoje deti pred zákernými ochoreniami v dospelosti, toto je ten správny spôsob.

Prehliadka na urológii ako prevencia rakoviny prostaty

Štatistiky ukazujú, že o svoje zdravie sú ochotné v oveľa väčšej miere starať ženy ako muži. Na preventívnu prehliadku v urologickej ambulancii, ktorá pomáha odhaliť nádorové ochorenia prostaty a semenníkov má nárok každý muž od veku 50 rokov, raz za tri roky. Napriek tomu, na tieto preventívne prehliadky chodí alarmujúco nízky počet slovenských mužov. Poistenci Union zdravotnej poisťovne majú dokonca nárok absolvovať ju už od veku 40 rokov a v dvojročnom intervale. Sú vaši partneri, otcovia alebo iní rodinní príslušníci zodpovední a starajú sa o svoje zdravie? Pripomeňte im, že prevencia na urológii je pre nich životne dôležitá.

Vyšetrenia v rámci prevencie karcinómu hrubého čreva a konečníka

Rakovina hrubého čreva a konečníka je na Slovensku, žiaľ, najčastejšie diagnostikovaná až v pokročilých štádiách. Ročne na ňu u nás zomrie viac ako tritisíc ľudí. Ak sa zistí včas, je toto onkologické ochorenie vyliečiteľné. Kolorektálny karcinóm sa v deväťdesiatich percentách vyvinie z polypu sliznice konečníka a hrubého čreva. Z polypu sa uvoľňuje malé množstvo krvi, voľným okom neviditeľné.

Ako prvý krok v prevencii karcinómu hrubého čreva a konečníka môžete absolvovať test na skryté krvácanie v stolici, ktoré môže (ale nemusí) znamenať prítomnosť karcinómu. Ďalším krokom je nepopulárne, ale veľmi dôležité kolonoskopické vyšetrenie.

Union zdravotnej poisťovni máte v rámci programu benefitov nárok na absolvovanie testu na skryté krvácanie aj na kolonoskopické vyšetrenie už od veku 40 rokov. Na preventívnu kolonoskopiu už nepotrebujete ani výmenný lístok od všeobecného lekára. Ak ste v tomto veku, alebo máte podozrenie, že s vaším tráviacim traktom nie je všetko v poriadku, neváhajte a objednajte sa na vyšetrenia už dnes. Rovnako ich neváhajte odporučiť svojim rodičom, partnerom či príbuzným.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rakovina prevencia PR článok

2023-04-26 10:00:00  |  Foto: Adobe Stock  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia