Ako ZISTIŤ, či máte SEDAVÝ spôsob života? Ak presedíte toľkoto HODÍN, je ZLE!

Zdroj: gettyimages.com
2023-04-24 19:00:00

Sedavý životný štýl môže prispieť k zhoršeniu kvality zdravia či rozvoju chronických ochorení. Zvyšuje tiež riziko predčasného úmrtia. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Prerušte sedenie!

Pri sedavom zamestnaní sa podľa neho okrem iného odporúča rozhýbať sa aspoň raz za hodinu.

"Najmenej raz hodinu, ideálne však každých 20 minút, prerušte sedenie a rozhýbte sa. Choďte si po pohár vody alebo si urobte niekoľkominútovú prechádzku po budove. Stojte, keď telefonujete. Choďte po schodoch, namiesto použitia výťahu. Prestávky využite na prechádzku. Vždy, keď máte možnosť, prejdite sa. Počas pracovnej prestávky si zacvičte pár cvikov na posilnenie a uvoľnenie svalov chrbtice," uviedol ÚVZ na sociálnej sieti.

Zamestnancom, ktorí využívajú mestskú hromadnú dopravu, odporučil, aby vystúpili o zastávku skôr a prešli sa.

"Na ceste do práce v doprave radšej stojte, ako seďte," povedal.

Pri preprave autom zase odporúča zaparkovať ďalej od zamestnania.

Ideálna je chôdza

Na sedavom spôsobe života sa podľa ÚVZ podieľajú všetky aktivity, ktoré počas dňa vykonávame v sede alebo pri ležaní, ako sedenie v kancelárii, šoférovanie, jedenie, sledovanie televízie, hranie videohier, používanie počítača i čítanie.

"Keď sa tieto aktivity počas dňa nahromadia natoľko, že pri nich presedíme alebo preležíme dokopy viac ako šesť hodín, obvykle sa to označuje za sedavý spôsob života," ozrejmil.

Pri sedavom životnom štýle treba podľa neho skrátiť čas strávený sedením, prerušiť dlhé obdobia sedavého času fyzickou aktivitou a viac sa pohybovať. Pomerne vysoký energetický výdaj možno dosiahnuť chôdzou.

"Je ideálna pre všetky vekové kategórie, aj pre ľudí, ktorí nešportovali. Nezaťažuje nadmerne kĺby, vhodná je aj pre ľudí s nadváhou," dodal ÚVZ.

Fotogaléria


Tagy:
pohyb zdravie prevencia sedavý životný štýl

2023-04-24 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia