Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Máme za sebou NAJRIZIKOVEJŠIE obdobie: CHOROBY nemajú sviatky, VAROVANIE pre týchto ľudí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci radia, ako sa správať počas veľkonočných sviatkov. Berte ich rady na vedomie, aby ste tú ďalšiu Veľkú noc, ale i iné sviatky v roku prežili v zdraví.

Veľkonočné sviatky sú z hľadiska pitia alkoholu rizikovejším obdobím. Najohrozenejší sú najmä mládež a starší chorí ľudia. Uviedol to hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogovo závislých Ľubomír Okruhlica.

"V našej kultúre je každé pracovné voľno a veľkonočné sviatky pre väčšinu tiež spojené s tradíciou konzumácie alkoholu. Aspoň u veľkej časti našej spoločnosti. Akoby alkohol bol normálnou súčasťou sviatkov, hoci cirkev pitie alkoholu ako súčasť veľkonočných sviatkov nikde nekodifikuje," skonštatoval.

Okruhlica podotkol, že veľkonočné sviatky sú v súvislosti s konzumáciou alkoholu rizikové najmä pre mládež.

"Mladí, ktorí chodia po polievačke a po šibačke a sú ponúkaní opakovane alkoholom, sú vo veľkom riziku, že sa ním otrávia. Tradícia pretrváva najmä na vidieku," povedal.

Upozornil, že pitie alkoholu je nebezpečné aj pre starších ľudí so srdcovo-cievnymi chorobami, zvýšeným krvným tlakom, cukrovkou či inými ochoreniami. Viacerí si však podľa neho pitie ospravedlňujú tým, že raz za čas si alkohol dať môžu.

Máme za sebou NAJRIZIKOVEJŠIE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Choroby však nemajú sviatky a potom sa to v nasledujúcich hodinách a dňoch vypomstí zhoršením ich zdravotného stavu," doplnil.

Veľkonočné sviatky podľa Okruhlicu prinášajú tiež väčší nátlak na konzumáciu alkoholu.

"Už otázka, či si dá alkoholický nápoj, je spôsobom jemného nátlaku," podotkol.

Hosťa sa podľa neho treba spýtať, či si niečo prosí na pitie - kávu, minerálku alebo alkoholický nápoj.

"Nenastane potom situácia, že opýtaný musí odmietať pitie alkoholu. Nie je postavený do diskriminujúcej situácie," ozrejmil.

Upozornil, že rizikom je akékoľvek množstvo alkoholu.

"Ešte viac zdravotných poškodení má na svedomí zistenie škodlivého pitia alkoholu, čo sú situácie, keď človek nie je síce od alkoholu závislý, ale nemal by ho zo zdravotných dôvodov vôbec konzumovať," povedal.

Prevenciou vzniku závislostí je podľa neho nastavenie zdravého životného štýlu, kde pitie alkoholu nemá miesto.

Údeniny by nemali tvoriť väčšinu sviatočného stola

Dôraz treba dať na pestrú a farebnú ponuku jarnej zeleniny, akou je mrkva, cvikla, reďkovka, zelená cibuľa či hrášok. Odporučili to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, Košiciach a Žiline. Ľudia by sa podľa nich počas sviatkov nemali vzdať zdraviu prospešných návykov.

Máme za sebou NAJRIZIKOVEJŠIE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Obľúbenú šunku, vajíčka je možné rozdeliť na menšie porcie počas dňa a vždy ich doplniť o porciu pestrej zeleniny, čím si vychutnáte tradičnú chuť a zároveň dosiahnete dostatočný príjem zeleniny. Výrazne obmedzte konzumáciu červeného masa a spracovaných mäsových výrobkov (salámy, klobásy, slanina, párky, paštéty, šunky). Konzumácia červeného mäsa a uvedených výrobkov je totiž výrazným rizikovým faktorom vzniku kolorektálneho karcinómu," upozornili.

Pri príprave sviatočných jedál treba tiež menej soliť.

"Odporúčané denné množstvo je celkovo najviac päť gramov soli v strave skonzumovanej počas celého dňa," pripomenuli odborníci.

Soľ možno podľa nich nahradiť bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami. V receptoch tiež odporučili nahradiť majonézu bielym jogurtom.

Apelujú tiež na používanie menšieho množstva tuku a cukru v koláčoch.

"Vymeňte niektoré energeticky bohaté ingrediencie za menej výdatné a recepty doplňte o bielkoviny. Ak sa nechcete vzdať tradičných receptov, postrážte si ich množstvo, napríklad namiesto dvoch koláčov si dajte jeden a druhý nahraďte jogurtom alebo tvarohom. Znížite tým energetický príjem, doplníte bielkoviny a aj vás to lepšie zasýti," povedali.

Úrady verejného zdravotníctva tiež zdôraznili, aby ľudia nezapíjali sladký koláč sladeným nápojom, ale nesladenou kávou, čajom alebo čistou vodou.

"Ak už recept obsahuje suroviny, ktoré už v sebe majú cukor, napríklad piškóty, jablká alebo čokoládová poleva, znížte množstvo pridaného cukru v recepte," doplnili.

Viac o téme: AlkoholZdraviePrevenciaVeľkonočné sviatkyVeľká noc
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9