Starajte sa o svoju pečeň: Odvďačí sa vám vitalitou

Zdroj: essentiale.com/sk-sk
2024-01-09 09:50:00

Jar je v plnom prúde. Pred nastávajúcim letom chceme byť všetci fit a v dobrej kondícii. Obzeráme sa preto po vhodných spôsoboch, ako si dopriať jarné odľahčenie a očistu.

Premýšľame, ako zlepšiť stravovanie, zaradiť viac pohybu a prispieť tak k celkovému zdraviu.

Prečo je pečeň výnimočná?

Pečeň je jeden z najdôležitejších orgánov v našom tele. Zadržiava viac než pol litra krvi a má viac než 500 funkcií. O problémoch s pečeňou počúvame predovšetkým v súvislosti s osobami, ktoré nadmerne holdujú alkoholu. Rizikovým faktorom je ale aj nezdravý životný štýl alebo častá konzumácia niektorých liekov. Pečeň v zlom stave naviac nemusí vždy bolieť, a preto sa niekedy nepriaznivé lekárske správy môžeme dozvedieť úplnou náhodou, napríklad pri preventívnom odbere krvi alebo ultrazvuku. Cítime napríklad len tlak pod rebrami na pravej strane, nafukovanie alebo únavu.

Pečeň slúži ako zásobáreň vitamínov (A, D3, B2, B3, B4, B12, K) a železa. Absorbuje tiež častice, ktoré predstavujú potenciálnu hrozbu pre telo - baktérie, vírusy, parazity atď. S tým súvisí aj neutralizácia rôznych toxínov - alkoholu, čpavku atď. Pečeň tvorí proteíny, ktoré sú nevyhnutné pre zrážanie krvi, a premieňa bielkoviny a cukry na tuky. V pečeni sa ukladá glykogén (polysacharid), ktorý v tele slúži ako látka uchovávajúca energiu. Pečeň sa tiež podieľa na regulácii telesnej teploty tým, že ohrieva krv, ktorá ňou preteká. Pečeň rovnako tvorí žlč potrebnú k odbúravaniu tukov. Týmto výpočet benefitov pre telo zďaleka nekončí, ale ide o tie najdôležitejšie.

Neuveriteľná schopnosť regenerácie

Na rozdiel napríklad od kože, ktorá jednoducho nahradí poškodené tkanivo jazvou, pečeň je schopná obnoviť poškodené alebo chýbajúce časti tkaniva a nahradiť ich novými bunkami. Bolo preukázané, že po odstránení 70 % tkaniva pečene potrebuje ľudské telo k obnoveniu plnej funkcie tohto orgánu len niekoľko týždňov. Na to sa však nie je možné spoliehať – 30 % ľudí na celom svete má pečeň poškodenú v dôsledku nealkoholovej tukovej choroby pečene, najmä vplyvom nezdravého životného štýlu. Našťastie, pre správnu regeneráciu pečene môžeme veľa urobiť my sami – predovšetkým zdravou životosprávou, teda zaraďovaním vhodných potravín a pohybom. A keď to nestačí, pomôžu takzvané esenciálne fosfolipidy (fosfolipidy s vysokým obsahom fosfatidylcholínu). Tie môžeme nájsť napríklad vo voľnopredajnom lieku Essentiale® 300 mg, ktorý sa užíva práve pri pečeňových chorobách. Základné tri mechanizmy účinku tohto lieku sú urýchlenie obnovy poškodených pečeňových buniek, zlepšenie ich funkcie a podpora ich regenerácie. Má minimálne vedľajšie účinky a veľmi dobrú znášanlivosť.

Správna starostlivosť pečeň ochráni

Pečeni by sme mali venovať správnu starostlivosť, aby jej funkcia a regenerácia prebiehali správne. Vhodné je jesť jedlá, ktoré neobsahujú príliš mnoho tuku, nie sú pálivé a ideálne je úplne vylúčiť vyprážané jedlá. Ďalej je potom dobré vyhnúť sa príliš tučným omáčkam, polotovarom s mnohými umelými prísadami a aj niektorým nevhodným bylinným čajom a samozrejme alkoholu. Funkciu pečene naopak môže podporiť napríklad zelený čaj. Sporná je vláknina - pri prísnej pečeňovej diéte sa neodporúča jej vysoký príjem, ale pri tukovej chorobe pečene lekári pripúšťajú výnimku, pretože vďaka vláknine sa lepšie chudne, a to je pre toto ochorenie dôležité.

Stukovatenie pečene? Zistite, ako ste na tom

Stukovatenie pečene je celosvetovo najviac rozšírené chronické ochorenie pečene, ktoré vzniká hromadením tuku práve v pečeni. Stáva sa civilizačným problémom - trpí ním takmer každý tretí človek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K orientačnému posúdeniu rizika stukovatenia pečene môže poslúžiť online samodiagnostický dotazník (viď. nižšie). Na základe niekoľkých otázok o životnom štýle, zameraných napríklad na to, akú máte fyzickú aktivitu, stravovacie návyky, váhu, vek a aké pociťujete ťažkosti, poskytne test orientačné slovné zhodnotenie, či máte riziko možného vzniku stukovatenia pečene. Nemusíte sa báť - odpovedáte anonymne a nie sú o vás zbierané žiadne údaje.

V každom prípade platí, že tým najlepším, čo môžeme pre pečeň urobiť, je pravidelne, dobre a striedmo jesť a denne sa aspoň trocha hýbať. A keď je treba, môžete začať užívať esenciálne fosfolipidy vo forme voľnopredajného lieku Essentiale® 300 mg.

Essentiale® 300 mg je liek na vnútorné použitie. Obsahuje esenciálne fosfolipidy. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

SAMODIAGNOSTICKÝ DOTAZNÍK NA ZISTENIE POTENCIÁLNEHO RIZIKA TUKOVEJ CHOROBY PEČENE

MAT-SK-2300081 - 1.0 - Dátum vypracovania 03/2023

 

 

Einsteinova 24, 851 01 Bratislava Slovenská republika
Tel.: (+421) 233 100 100
E-mail: recepcia@sanofi.com

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia pečeň PR článok

2024-01-09 09:50:00  |  Foto: essentiale.com/sk-sk  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia