Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kórejské RITUÁLY čistenia pleti: Aké kroky zahŕňajú a aké prípravky na odličovanie stoja za to?

(Zdroj: Shutterstock)

Ázijské recepty na krásny vzhľad vyvolávajú teraz v Európe veľkú senzáciu. Medzi hlavné kozmetické pravidlá Kórejčaniek patrí prevencia nedokonalostí pleti, nie bojovanie s tými, ktoré už existujú.

Práve v tomto sa Kórejčanky zásadne líšia od Európaniek. Nemaskujú chyby, ako to máme vo zvyku my, ale sa snažia reálne vplývať na stav pleti a dbajú na to, aby bola čo najzdravšia. Celý ošetrovací rituál Kórejčaniek sa skladá z 10 krokov, pričom niektoré z nich sa môžu zdať zbytočné. Môžeme ho ale urobiť dosť rýchlo a efekt bude zaručene ohromujúci.

Poriadne čistenie

Práve na dôkladnom očistení tváre je založený prvý krok kórejského rituálu starostlivosti o pleť. Pomáha efektívne sa zbaviť nečistôt, prachu, kožného mazu a odumretých kožných buniek. Kórejská kozmetika na čistenie a odstraňovanie make-upu – to sú rozličné prípravky, ktoré sú dostupné aj v našej drogérii. Určite nájdete niečo vhodné aj pre seba.

Rituál čistenia pleti Kórejčanky začnú odstránením make-upu. Na tento účel siahajú po metóde OCM (Oil Cleansing Method), čiže čistení pleti olejmi. Najdôležitejší prípravok je olej na čistenie tváre, ktorý ideálne odstraňuje kožný maz a ostatnú mastnú kozmetiku, neporušuje pritom hydrolipidovú rovnováhu a zároveň chráni pokožku pred dehydratáciou alebo príliš silným premastením. Po odlíčení a umytí tváre olejom Kórejčanky používajú čistiacu kozmetiku na báze vody. Najčastejšie je to čistiaci gél na umývanie tváre.

Exfoliácia odumretých kožných buniek a odstraňovanie nečistôt, ktoré upchávajú póry, pomocou peelingov – to je ďalší veľmi dôležitý prvok starostlivosti o pleť. Samozrejme Kórejčanky nerobia peeling každý deň. V závislosti od typu pleti využívajú tento krok 1- až 2-krát za týždeň.

Nezabudnite na tónovanie

Európanky dosť povrchne pristupujú k pleťovým tonikám a ak ich vôbec používajú, najčastejšie im slúžia na odstraňovanie make-upu. Dobré pleťové tonikum by ale malo obsahovať malé množstvo alkoholu, aby nevysušovalo ale hydratovalo. Jeho úlohou je obnoviť správne pH pleti, ktoré pleť na chvíľu stráca po intenzívnom čistení. Obnovenie ochranného filmu pokožku chráni pred škodlivým vplyvom vonkajšieho prostredia.

Pleťová esencia, čiže srdce kórejského rituálu starostlivosti o pleť, je kozmetický prípravok na báze vody, ktorý obsahuje koncentrovanú dávku aktívnych zložiek. Esencie sa používajú ihneď po pleťovej vode. Ich úlohou je dodať pleti to, čo najviac potrebuje. Na tvár sa nanesie vždy pred hydratačným krémom a aj pred všetkého druhu sérami, ampulkami a výživnými koncentrátmi.

Silný účinok

Prišiel čas na jeden z intenzívne pôsobiacich prípravkov, ktorých úlohou je zastaviť vývoj alebo odstrániť konkrétny problém: vrásky, poruchy pigmentácie, začervenanie, vyrážky a pod. Kórejčanky siahajú po koncentráte alebo sére presne podľa vlastných potrieb. Ampulky sú zas veľmi pohodlné na aplikovanie. Ďalší krok je látková pleťová maska, ktorá je mimoriadne účinná a pohodlná. Túto etapu môžete urobiť iba raz za týždeň. Očný krém je pre Kórejčanky jednoducho nevyhnutná kozmetika. Striedavo ho používajú so špeciálnymi plátkami pod oči, ktoré pôsobia podobne ako maska.

Jednou z posledných etáp kórejského rituálu starostlivosti o pleť je hydratácia. Hydratovaná koža je zdravá a žiarivá. Prípravok by sa mal, podľa odporúčaní Kórejčaniek, nanášať na tvár paličkou a až potom by sme ho mali vklepkať.

Ázijčanky venujú veľkú pozornosť ochrane proti slnku. Uvedomujú si, že UV žiarenie môže koži veľmi uškodiť, počnúc nadmernou stratou vody, cez hyperpigmentáciu, končiac vráskami. Preto zlatým klincom ich každodennej starostlivosti o pleť je vklepkanie do pokožky krému alebo emulzie s UV filtrom. Za týmto účelom používajú nielen ochranné krémy s filtrami, ale aj BB krémy, ktoré okrem ochrany proti slnku zaručujú aj ošetrovací účinok – zosvetľujú, hydratujú, upravujú farbu pleti, vyhladzujú a maskujú malé nedokonalosti. Kórejský rituál starostlivosti o pleť, ktorý sa skladá z uvedených 10 krokov, je zároveň mimoriadny relaxačný rituál. Po dlhom a ťažkom dni s ním určite zažijete chvíľku oddychu. Skúste to aj vy, hlavne keď sa cítite unavená a jediné, o čom snívate, je dostať sa do postele čo najrýchlejšie.

Zdroj foto: Kmpzzz / Sjutterstock.com

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9