Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Je možné akútnu hnačku rýchlo a šetrne zastaviť?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: iStock)

Určite to poznáte. Čaká vás niečo dôležité - pracovná schôdzka, pohovor, rande, svadba kamaráta či odjazd na dovolenku, ale už od večera vám nie je dobre. Navštívila vás nevítaná spoločníčka, akútna hnačka, ktorej príčiny môžu byť rôzne.

Potrebujete ju teda rýchlo a šetrne zastaviť. Dobrá správa je, že účinné a rýchle riešenie existuje a hnačka nám naše plány nemusí prekaziť.

Akútna hnačka môže mať niekoľko príčin, vírusovú, bakteriálnu, alebo sa jednoducho len nadmerne stresujete, prípadne ste niečo ťažké alebo nevhodné zjedli. Problém je, že niekedy je ťažké príčinu rozpoznať, najmä spočiatku a najmä v prípade, keď nemáte iné príznaky virózy, ako je napríklad zvýšená teplota alebo bolesť svalov a kĺbov. Hodí sa mať preto po ruke liek, ktorý hnačku šetrne zastavuje, nespôsobuje zápchu a je možné ho užiť pri akejkoľvek príčine hnačky.

Dôležitá je už prevencia

Samozrejme, že ťažkostiam je vždy lepšie predchádzať, než ich riešiť. Začína teplejšie obdobie roka, a teda rôzne jarné výlety, prvé vonkajšie posedenia s priateľmi, púte, rodinné akcie. To všetko sú miesta, na ktorých okrem zábavy môže kvôli koncentrácii osôb, spoločným toaletám a rizikovým pokrmom vzniknúť problém s hnačkou. Umývajte si dôkladne ruky a naučte to aj svoje deti. Pokiaľ chcete mať väčšiu istotu, že si užijete behanie so psíkom či deťmi, a nie na toaletu, niektorým radostiam jari sa radšej vyhnite. Na typické rizikové dobroty, nebalenú zmrzlinu a zle ugrilované mäso, je ešte príliš skoro, ale črevné problémy môže vyvolať napríklad i vyprážaný pokrm z pouličného občerstvenia. Počas Veľkej noci a po nej sa viac než inokedy konzumujú vajcia a pokrmy z nich, pozor teda na ich správne skladovanie, tepelnú úpravu a v prípade varených vajec z výslužky odporúčame ich okamžitú konzumáciu. Rizikové sú aj niektoré miesta, kde sa ľahšie šíri infekcia, napríklad spomínané toalety, na ktorých sa denne vystrieda veľké množstvo ľudí.

Je možné akútnu hnačku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: iStock)

Pri nečakaných problémoch rýchla pomoc

Niekedy sa ale nedá nič robiť a hnačka nám cestu skríži. Dospelých väčšinou neohrozuje (pozor však na možnosť rýchlej dehydratácie seniorov a najmenších detí), ale znamená veľkú nepríjemnosť. S akútnou hnačkou vrátane jej nepríjemných sprievodných príznakov, ako je napríklad kŕčovitá bolesť brucha alebo nadmerné nadúvanie sa toho veľa nedá zvládnuť. Preto je dobré mať pri sebe účinnú a rýchlu pomoc, liek, ktorý je možné použiť k zastaveniu ťažkostí ako v prípade infekčnej hnačky, tak aj tej neinfekčného pôvodu (pretože pôvod ťažkostí nám väčšinou nie je ihneď zrejmý). Takýmto liekom je ENDITRIL®, ktorý bráni nadmernému vylučovaniu vody do čriev bez toho, aby zastavoval ich pohyb, takže nespôsobuje zápchu. Tento liek je určený na liečbu akútnej hnačky u dospelých od 18 rokov.

Zásadnou výhodou tohto lieku je rýchly účinok, ktorý nastupuje už behom 30 minút. Dĺžka účinku je až 8 hodín. Preto môžete bez obáv pracovať, baviť sa či vyraziť na cestu. Užívať ho môžete aj niekoľko dní za sebou, a tak vám ľahko zachráni víkendovú svadbu, jarný pobyt s rodinou či jednoducho výlet do prírody. Samozrejme, pokiaľ sa však do 2 dní nebudete cítiť lepšie, odporúčame kontaktovať lekára. Hodí sa však mať ENDITRIL® stále pri sebe, aby mohol pomôcť napríklad v prípade nečakaných ťažkostí v náročnom pracovnom dni alebo pri jarných potulkách prírodou.

Je možné akútnu hnačku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: iStock)

ENDITRIL® 100 mg tvrdé kapsuly je liek na vnútorné použitie. Obsahuje racekadotril. Čítajte pozorne písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

MAT-SK-2300053 – 1.0 – 03/2023

Je možné akútnu hnačku
Zobraziť galériu (4)





Einsteinova 24
851 01 Bratislava
Slovenská republika
Tel.:(+421) 233 100 100
E-mail: recepcia@sanofi.com

Viac o téme: ZdravieHnačkaPR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9