CHODÍTE v noci často na ZÁCHOD a ste unavení? TICHÝ chorobný stav, ktorý sa NEDÁ vyliečiť

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-10 19:00:00

Chronické ochorenie obličiek je v prvých dvoch štádiách prakticky bezpríznakové. Prejavovať sa začne zväčša od tretieho štádia, keď sú už funkcie obličiek zhoršené.

Pri príležitosti štvrtkového Svetového dňa obličiek na to upozornila lekárka Ľudmila Podracká. Odborníci preto apelujú na prevenciu.

"Môžu sa objaviť močenie v noci, nechutenstvo, nepokoj, opuchy dolných a horných končatín, únava, slabosť, dýchavičnosť, nevoľnosti a zvracanie, hnačky, zvýšený krvný tlak, zmena farby moču. V neskorších štádiách sa ochorenie prejavuje aj vyrážkou, syndrómom nepokojných nôh, opuchmi viečok, svrbením tela, zápachom z úst a ďalšími príznakmi," skonštatovala Podracká.

Dôležité preventívne prehliadky

Chronické ochorenie obličiek je podľa odborníkov nevyliečiteľné a kvalita života s ním závisí od štádia, v ktorom sa zistí. Apelujú preto na ľudí, aby chodili na preventívne prehliadky.

"Diagnostika spočíva vo vyšetrení moču na prítomnosť bielkoviny a v stanovení koncentrácie kreatinínu v krvi," vysvetlil lekár Adrián Okša.

Záujemcovia mohli preventívne vyšetrenie obličiek počas štvrtka bezplatne podstúpiť vo viacerých nefrologických ambulanciách a dialyzačných strediskách. 

Čo robia v tele? 

Hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre oblasť nefrológie Martin Demeš vysvetlil, že úlohou obličiek je okrem filtrácie krvi aj regulácia objemu vody v tele, udržiavanie správneho pomeru vody, elektrolytov a kyslých a zásaditých látok v tele.

"Majú svoj podiel na regulácii krvného tlaku a tiež napomáhajú s aktiváciou vitamínu D, čím sa významne podieľajú na absorpcii vápnika, a tým prispievajú k zdravým kostiam," dodal.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba obličky

2023-03-10 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia