Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tieto LIEKY s ALKOHOLOM nekombinujte: Vyvolajú život OHROZUJÚCE nežiaduce účinky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Lieky v kombinácii s alkoholom zaťažujú celý organizmus, najviac trpí pečeň. Alkohol v niektorých prípadoch negatívne ovplyvňuje účinok liekov a zvyšuje riziko výskytu nežiaducich účinkov.

Upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Jednou z hlavných zásad zodpovedného užívania liekov je podľa neho vyhýbať sa alkoholu.

"Riziko vzniku nežiaducich účinkov je vysoké napríklad pri interakcii alkoholu s liekmi proti chrípke, horúčke a bolesti (lieky s obsahom paracetamolu, ibuprofenu, kyseliny acetylsalicylovej). Môže viesť k nevoľnostiam, problémom s trávením a hrozí aj poškodenie pečene," priblížil na sociálnej sieti.

Nebezpečná je podľa ŠÚKL najmä kombinácia alkoholu s liekmi na nervový systém, akými sú napríklad lieky na neurologické a duševné ochorenia či poruchy spánku.

Tieto LIEKY s ALKOHOLOM
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Interakcia týchto liekov s alkoholom môže vyvolať závažné až život ohrozujúce nežiaduce účinky, napríklad spomalenie dýchania a srdcovej frekvencie či stratu vedomia," upozornil.

Alkohol môže podľa neho negatívne ovplyvniť tiež vstrebávanie liekov do organizmu.

"Pri užívaní liekov, ktoré majú uvoľňovať liečivo v čreve dlhší čas, sa môže po požití alkoholu naraz uvoľniť väčšie množstvo liečiva a môže dôjsť k predávkovaniu," dodal.

Viac o téme: AlkoholZdravieLiekyTabletkyPečeň
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9