Na Slovensku sa objavili prípady OSÝPOK: OTESTUJTE sa na protilátky na vlastnú päsť, AKO na to?

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-17 19:00:00

Osýpky patria medzi vysoko nákazlivé vírusové ochorenia, ktoré postihujú najmä deti do veku 5 rokov. Nakaziť sa však môžu i dospelí s nízkou hladinou protilátok, ktorí prišli s infikovanými do kontaktu.

Nedávne dva nové prípady výskytu osýpok preto zanechávajú otázku: Máte dosť protilátok proti osýpkam?

Ľahko si ju pomýliť s chrípkou

Za vznik osýpok je zodpovedný vírus zvaný Morbillivirus, preto sú osýpky často označované aj ako morbilli. Tento vírus je veľmi nákazlivý a prenáša sa kvapôčkami, ktoré do tela vstupujú cez dýchacie cesty a očné sliznice. Inkubačná doba osýpok sa pohybuje v rozmedzí 7 až 21 dní, ak sa teda nakazíte, je možné, že prvé príznaky sa dostavia až po troch týždňoch.

Celkový priebeh ochorenia trvá 10 až 14 dní, pričom infekčný je človek už 2 až 4 dni pred prvými príznakmi a až 6 dní po tom, čo odznie osýpková vyrážka. Osýpky prichádzajú typicky v 2 fázach. Prvá fáza postihuje oči a dýchacie cesty a veľmi ľahko si ju pomýlite s chrípkou alebo prechladnutím. Vysoké horúčky nad 40°C, kašeľ a nádcha sú však doplnené aj príznakmi typickými pre osýpky – zápal spojiviek, svetloplachosť a typické biele škvrny na vnútornej strane úst a líc, tzv. Koplikove škvrny. V druhej fáze sa príznaky rozšíria na celé telo a berú na seba podobu vyrážky a celkovej slabosti. Často sa k osýpkam pridajú aj pridružené ochorenia ako infekcia ucha, hnačka či zápal pľúc.

Očkovanie ako účinná prevencia

Osýpky postihujú najmä malé deti, ktoré ešte nestihli byť zaočkované alebo deti, ktoré nie sú očkované. Objaviť sa však môžu aj u dospelých, ktorí neboli zaočkovaní alebo ubehla príliš dlhá doba od posledného očkovania, v dôsledku čoho sa u nich znížila hladina protilátok. Cielená liečba osýpok neexistuje, je možné iba stimulovať imunitný systém a snažiť sa potlačiť symptómy. Účinnou prevenciou je však overené očkovanie, ktoré v minulosti prispelo k dosiahnutiu kolektívnej imunity, tzv. MMR vakcína.

„Osýpky je možné diagnostikovať na základe priamych a nepriamych diagnostických metód. V laboratóriách AGELLAB vykonávame nepriame dôkazy vyšetrením IgG a IgM protilátok na automatickom analyzátore Liaison XL. Vzorky na vyšetrenie prítomnosti protilátok dokáže laboratórium spracovať hneď po doručení do laboratória. IgM protilátky sa vyskytujú v akútnej fáze ochorenia do 3.-4. dňa po výseve vyrážok. IgG protilátky hovoria o celkovej ‚ochrannej‘ hladine protilátok u osýpok, a to buď vytvorených po vakcinácii alebo po prekonaní ochorenia. Z pohľadu interpretácie hladiny protilátok je dôležité sledovanie dynamiky tvorby protilátok, čo v praxi znamená správne načasovanie doby odberu 1. a 2. vzorky séra, ktorá by mala byť minimálne 2 týždne,“ vysvetľuje riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová.

Vyšetrenie protilátok na osýpky môže indikovať lekár na základe podozrenia na ochorenie. Každý záujemca sa naň však môže objednať aj na vlastnú žiadosť a to aj v prípade, že chcet poznať hladinu protilátok pre potreby prípadného preočkovania.

Cena vyšetrenia je 11,50 € pri IgG protilátkach a 13,00 € pri IgM protilátkach.

Fotogaléria


Tagy:
testovanie zdravie choroba prevencia osýpky

2023-02-17 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia