Čo najlepšie FUNGUJE na DETOXIKÁCIU organizmu? ZNOVUZRODENÉ telo i duša

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-15 19:00:00

Náš organizmus nepretržite pracuje na tom, aby sa zbavil jedov a nežiaducich látok, ktoré sa doň dostali. Zo stravy, zo vzduchu, naším spôsobom života. No niekedy na to nestačí sám. Ako mu môžeme pomôcť prečistiť obličky, pečeň a krv?

Hoci sa snažíme, žiť bez toho, aby sme si telo nezanášali jedmi, je takmer nemožné. Sú jednoducho všade. V potravinách, v liekoch, vo vzduchu, ktorý dýchame. Niekedy sa nachádzajú aj v kozmetike a nemali by sme zabúdať na to, že sa v tele tvoria aj vplyvom stresu.

Ešte skôr než sa začal dodržiavať kresťanský veľký pôst, sa ľudia po sviatkoch zimy stravovali prirodzene striedmejšie. Robili tak jednak preto, že zo zásob poriadne ubudlo a ešte ich čakalo veľa dní, kým budú mať ďalšiu úrodu, ale aj preto, lebo sa počas dlhých dní bez slnka cítili bez energie.

Vtedy ešte určite nepoznali slovo „detoxikácia“ a je otázne, či by v dnešnej dobe ich organizmus vôbec dokázal prežiť. Veď len za ostatných 130 rokov človek vymyslel viac ako 100-tisíc nových chemikálií, z ktorých sa za relatívne bezpečné považuje len štvrtina.

Nedajte sa otráviť!

Ak sa aj vy cítite väčšinu dňa malátne a bez energie, určite za to nemôžu iba vianočné dobroty, ktoré ste konzumovali pri pozeraní rozprávok. Faktom ostáva, že v tomto období sme do seba dostali naozaj viac cukru, múky, mäsa, alkoholu a potravín vôbec než počas iných dní v roku.

Jarná očista má preto veľký význam. Telu však veľmi nepomôžeme, ak sa budeme chcieť zbaviť jedov drasticky, napríklad extrémnou diétou alebo dokonca nejedením.

Naopak, pomáha, ak si dáme väčší pozor na pitný režim a budeme piť veľa čistej vody a bylinných čajov. To pomôže v prvom rade obličkám. Kroky navyše, ktoré urobíme vďaka častejším návštevám toalety, sa až tak nerátajú, hoci nie sú na škodu.

Dobrú službu urobia aj bylinkové čaje – najmä zo žihľavy, púpavy, repíka, mäty a pestreca mariánskeho. Podporujú metabolizmus, trávenie aj činnosť obličiek.

Duševná (p)otrava

Očista však nebude dobre fungovať bez vhodnej psychohygieny. Čo zahŕňa? Ideálne život bez stresu, bez hnevu, bez emocionálnych výkyvov. Keďže však máloktorá z nás môže ísť na mesiac meditovať na Srí Lanku, treba to skúsiť inak.

Žiť bez stresu sa reálne nedá a do istej miery je stres pre telo prospešný. Každá z nás vie, ktoré druhy stresu jej ubližujú. Vtedy sa oplatí zamerať na odstránenie príčiny. Zvyčajne to nejde zo dňa na deň, ale krôčik po krôčiku.

Na rýchle odbúranie stresu pomáha šport (rýchla chôdza, pomalý beh, bicykel, korčule, plávanie), tanec a sauna. Do tela sa počas týchto aktivít vyplavia endorfíny (hormóny šťastia) a vyplavia sa z neho toxíny.

Často skloňovaná rovnováha medzi pracovným a súkromným životom (work-life balance) je pre ženu tiež takmer utópia. Keby sme mali čarovnú paličku, ktorá to dokáže okamžite zariadiť, verte, že by sme sa o ňu podelili. Máme len vlastné skúsenosti, ktoré však fungovali. Na ich základe vieme, že NIKTO vám len tak nedá voľno z práce a od rodinných povinností. Jednoducho si svoj čas pre seba musíte určiť VY a zase ste to len VY SAMA, kto musí dohliadnuť na to, aby ste ho naozaj mali.

Vyberte si určité dni a hodiny v týždni, ktoré si vyhradíte iba pre seba – na cvičenie, prechádzku, stretnutie s kamarátkami, rozmaznávacie nákupy, na kúpeľ, wellness, čokoľvek, čo robí dobre vášmu telu a duši. Oboznámte s tým rodinu a svoje hodiny si vždy užite. Verte, že doma si bez vás nejako poradia...

Pôst ako reštart

Ani 40-dňový pôst, kopírujúci kresťanské pôstne obdobie, ktoré sa tento rok začína popolcovou stredou 22. februára, nie je zlým riešením. Podľa pravidiel kresťanstva sa nekonzumuje mäso a všetko ostatné má byť s mierou. Výnimku majú nedele.

40 dní je dosť aj na to, aby ste do svojho života zaviedli nové rituály a premenili ich na zvyk. Napríklad začínať deň pohárom vody a ľahkými raňajkami. Dať si za deň dve šálky očistného čaju. Dvakrát do týždňa sa venovať rýchlej chôdzi. Nerobiť domáce úlohy za deti...

To všetko je očistné a pomáha váš organizmus aj život zbavovať jedov.

 

Tipy na účinný detox

  • Pomoc z prírody nájdete aj v lekárňach. Vyskúšajte napríklad bylinný detox vo forme nápoja, ktorý obsahuje výťažky z rastlín a za necelý mesiac pomôže prečistiť črevá, obličky, krv aj lymfu.
  • Každý deň si doprajte porciu čerstvého ovocia a zeleniny, z ktorej vás nenafukuje.
  • Aromaterapia v podobe vzduchu prevoňaného esenciálnymi olejmi alebo kúpeľa s kvalitnou soľou obohatenou o prírodné silice pomáha telu uvoľniť sa a zbaviť sa toxínov cez pokožku. Vhodné sú 100 % prírodné výťažky z borovice, citróna a rozmarínu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie strava očista detoxikácia

2023-02-15 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová práva

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia