Ako na tradičné VIANOČNÉ jedlá či koláče, ktoré nepridajú KILÁ navyše? Radí ODBORNÍK!

Zdroj: gettyimages.com
2022-12-21 05:00:00

Tradičné sviatočné jedlá či koláče možno pripraviť aj v zdravšej a ľahšej alternatíve. Pripomína to viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik.

Napríklad zemiakový šalát odporúča pripraviť s majonézou s nižším obsahom tukov či jogurtom, pri pečení radí namiesto cukru použiť sladidlá.  

"Ak chcete predísť konzumácii príliš veľkého a energeticky vysokého príjmu počas Vianoc, okrem veľkostí porcií bude dôležitým opatrením aj správny výber surovín," zdôraznil Minárik.

Pri varení či pečení radí používať menej tukov a cukru, prípadne využiť náhrady, ako sú sladidlá, nízkokalorické rastlinné tuky, tiež rastlinný olej namiesto masla alebo celozrnnú múku namiesto bielej.

Ďalšie tipy

Smaženie odporúča nahradiť zdravšími spôsobmi prípravy, ako sú pečenie, dusenie či ideálne príprava na pare. Odporúča vylúčiť mastné a tučné mäsové výrobky.

"Výnimkou sú morské ryby, ako napríklad losos. Biele mäso je zdravšie ako červené," doplnil Minárik.

Namiesto masla či šľahačky radí použiť odtučnený tvaroh.

"Samozrejme to, že si zvolíte nízkokalorické produkty, ešte neznamená, že ich môžete konzumovať v neobmedzenom množstve," upozornil odborník.

Sladké s rozumom a pohybom

Strava by mala byť podľa jeho slov predovšetkým vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a sladké by malo byť spestrením v rozumnej miere a v kombinácii s pohybom.

"Silu tradičných vianočných dobrôt premôžte aktivitou. Nezabudnite, dôležitý nie je len príjem, ale aj výdaj energie," doplnil.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie jedlo Vianoce

2022-12-21 05:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia