Hygienik upozorňuje na SITUÁCIU na Slovensku: Súčasná chrípková sezóna prerástla do EPIDÉMIE

Zdroj: gettyimages.com
2022-12-20 19:00:00

Súčasná chrípková sezóna prerástla do chrípkovej epidémie ešte pred vianočnými prázdninami. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas.

"Vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie očakávame, že hlásená chorobnosť na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a chrípke podobných ochorení presiahne tento týždeň úroveň epidemického prahu vo všetkých krajoch Slovenska," skonštatoval.

Chorobnosť na chrípku a iné respiračné ochorenia by mala podľa Mikasa klesnúť počas prázdnin.

"Deti sa vtedy nezdržiavajú v školských kolektívoch a do práce chodí z dôvodu dovoleniek menej ľudí," ozrejmil.

Nárast chorobnosti sa očakáva opäť po prázdninách, keď podľa neho dôjde k druhému vrcholu chrípkovej sezóny.

Ako podporiť obranyschopnosť?

Hlavný hygienik zopakoval, že najefektívnejšiu formu ochrany poskytuje očkovanie proti chrípke.

"Okrem toho možno svoju obranyschopnosť ďalej podporovať zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B, vitamínu D na podporu obranyschopnosti tela," priblížil s tým, že dbať treba aj na každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, dostatok spánku či aktívny životný štýl.

Zdôraznil, že v školských a pracovných kolektívoch by sa malo počas chrípkovej sezóny často vetrať, dbať na hygienu rúk a dezinfekciu plôch, ktorých sa ľudia často dotýkajú.

"Odporúčame obmedziť podávanie rúk, objímanie pri pozdrave, nedotýkajte sa tváre a očí neumytými rukami, nezdieľajte osobné predmety s inými ľuďmi," doplnil.

Dodržiavať by sa podľa neho mala aj respiračná etiketa, ako napríklad kýchanie a kašľanie do vreckovky, nie do rúk.

Respirátor sa i naďalej odporúča

Mikas odporučil chrániť sa respirátorom v preplnenej hromadnej doprave, v preplnených uličkách obchodov, na hromadných podujatiach, ale aj pri príznakoch ochorenia či pri vrátení sa do kolektívu tesne po chorobe.

"Rovnako je to vhodné v situáciách, keď ste obklopení cudzími ľuďmi a nedokážete si od nich udržať bezpečný odstup, alebo ak neviete vyhodnotiť ich zdravotný stav," ozrejmil.

Pripomenul, že nosenie respirátora FFP2 je v dôsledku pretrvávajúcej pandémie COVID-19 naďalej povinné pre personál i návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, pacientov v čakárňach u lekára a zákazníkov lekární.

Fotogaléria


Tagy:
chrípka choroba prevencia

2022-12-20 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia