V tomto VEKU získava organizmus ZÁVISLOSŤ od fajčenia omnoho RÝCHLEJŠIE: Len TOTO pomôže

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-24 19:00:00

Na mladých neplatia zákazy a príkazy v súvislosti s fajčením, treba ich motivovať k zdravému životnému štýlu. Upozorňuje na to iniciatíva Na veku záleží, ktorá pripomína, že fajčenie tínedžerov a mladistvých je problémom všetkých a zodpovednosť pri riešení problému má každý.

"Vieme, že na mladých ľudí nefungujú príkazy, zákazy, mentorovanie, ani ohľadom fajčenia. Nefungujú žiadne výchovné koncerty, žiadne prednášky, ale čo vieme, že funguje, sú motivujúce témy, inšpiratívne príbehy a výzvy od zaujímavých ľudí," vysvetlil Peter Guldan, pedagóg a jeden zo spolutvorcov preventívneho projektu H3KNISA.

Projektom sa iniciatíva snaží motivovať stredoškolákov "heknúť sa" k lepšiemu životu bez fajčenia.

Závažnejší vplyv ako u dospelých

Iniciatíva podotkla, že tínedžeri podľa prieskumov fajčenie nevidia ako problém a nevnímajú ani to, že škodí ich zdraviu.

"Považujú ho za cool a je súčasťou života v partii. Závislosť od fajčenia získava mladý organizmus omnoho rýchlejšie, a preto aj pri občasnom fajčení prestať s cigaretami je problém," priblížila.

Upozorňuje, že fajčenie má na mladý organizmus závažnejší vplyv ako u dospelých.

"Aj menej intenzívne fajčenie môže u detí a tínedžerov významne znížiť imunitu, znížiť obsah kyslíka v krvi, spôsobovať častejšie respiračné ochorenia, zvyšovať riziko vzniku cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb, a to najmä zvýšený krvný tlak už mladom veku," vysvetlila iniciatíva.

Fajčenie od skorého veku sa tiež podľa nej podpisuje pod väčšiu únavu detí, pokles ich výkonu a častejšie bolesti hlavy.

"Neplnoletým fajčiarom sa tiež rýchlejšie kazia zuby a z estetického hľadiska v jeho dôsledku viac páchne z úst a je tiež jedným z faktorov nezdravej pleti a predčasnej tvorby vrások," doplnila iniciatíva.

Všetci sú zaň zodpovední

Zároveň zdôrazňuje, že fajčenie detí a mladistvých je problémom všetkých.

 

"Zodpovední sme zaň všetci, nielen výrobcovia a predajcovia, nielen legislatíva a prevencia štátu. Prieskumy aj naše skúsenosti z preventívnych aktivít ukazujú, že rovnako dôležitý je aj odmietavý prístup k fajčeniu zo strany rodiny, školy aj širokej verejnosti," vysvetlila Bohumila Tauchmannová z iniciatívy.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie závislosť mladí ľudia fajčenie

2022-11-24 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia