Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Máte NEŽIADUCE účinky z užívania LIEKOV? Nenechávajte si to pre seba, čo s tým treba urobiť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podozrenia na nežiaduce účinky liekov môžu okrem zdravotníkov a farmaceutických spoločností hlásiť aj pacienti. Dôležité je oznámiť najmä závažné a neočakávané reakcie, ktoré sa neuvádzajú v príbalovom letáku.

Na sociálnej sieti na to upozornil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

"Hlásenia môžu viesť k pridaniu nových nežiaducich účinkov alebo interakcií do príbalového letáku, k pridaniu kontraindikácií či k zmene v predpisovaní lieku alebo v jeho dávkovaní," vysvetlil.

Nahlásené podozrenia posudzujú odborníci ŠÚKL z oddelenia farmakovigilancie, no môžu sa posudzovať aj na úrovni Európskej únie či medzinárodnej databázy EudraVigilance.

"Aby bolo hlásenie možné čo najlepšie posúdiť, majú v ňom byť uvedené čo najpodrobnejšie informácie o pacientovi, všetkých užívaných liekoch a o vzniknutej nežiaducej reakcii," priblížil.

Riziku sa nevyhneme

Systém hlásení slúži na monitorovanie bezpečnosti liekov. ŠÚKL vysvetlil, že nemôže meniť či navrhovať liečbu.

Máte NEŽIADUCE účinky z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Ak sa u vás po podaní lieku vyskytla závažná nežiaduca reakcia, ďalšiu liečbu je nutné konzultovať s lekárom," skonštatoval.

Vedľajšie účinky má každý liek či vakcína, neprejavia sa však u každého. Ich popis a frekvencia výskytu sa uvádzajú v príbalovom letáku.

"Riziku nežiaducich účinkov sa úplne nevyhneme, je však potrebné, aby prínos lieku prevažoval nad jeho rizikami," dodal ŠÚKL.

Viac o téme: ZdravieLiekyPrevenciaNežiadúce účinky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9