Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NEZÁLEŽÍ od HYGIENY: Jedine TAKTO sa zbavíte VŠÍ, účinný spôsob LEN v tomto prípade

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vši sa vo zvýšenej miere vyskytujú skôr v zimnom období. Ich prenášaniu sa dá zamedziť iba včasným a dôsledným ošetrením vlasov dezinsekčným prostriedkom. Na sociálnej sieti na to upozornil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Opatrenie je účinné iba v prípade, ak sa umytie vlasov šampónom proti všiam uskutoční v rovnakom čase u všetkých postihnutých osôb, to znamená u všetkých žiakov danej triedy alebo školy vrátane zdravých žiakov a členov ich rodín," priblížil.

 

Čo robiť? 

Pri odvšivovaní ÚVZ odporučil kombinovať fyzické odstraňovanie vší a hníd z vlasov a použitie odvšivovacích prípravkov z lekárne.

"Vši a hnidy vyčesávajte z vlhkých vlasov, smerom od pokožky až po končeky vlasov. Po každom prečesaní vlasy dôkladne prezrite a hrebeň umyte," doplnila zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním sa na hygienu detí a mládeže Jana Hamade.

Celková dezinsekcia prostredia je podľa nej neúčinná, pretože voš mimo hostiteľa neprežíva. Zdôraznila, že treba však dôkladne vyprať posteľnú bielizeň a vydezinfikovať predmety, ako napríklad hrebeň, sponky či hračky.

NEZÁLEŽÍ od HYGIENY: Jedine
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Dôslednou starostlivosťou o spomínané osobné premety či bielizeň zamedzíte opätovnému zanášaniu vší do vlasov," spresnila.

Treba rátať s hnidami

Zbaviť sa vší trvá podľa ÚVZ približne 14 dní.

"Prípravok na vši odstráni vši ihneď, ale ešte zostávajú hnidy, a to trvá asi dva týždne, kým sa zlikvidujú úplne," ozrejmil s tým, že do kolektívu sa možno vrátiť, až keď sa na vlasoch nenachádza žiadna z foriem parazita.

Môže ich chytiť každý

Vši sa prenášajú pri osobnom kontakte.

 

"Môže ich chytiť v podstate každý, postihuje všetky sociálne vrstvy obyvateľstva a nie je závislá od hygienických podmienok rodiny," dodala zástupkyňa hlavného hygienika SR.

Zavšivenie sprevádzajú nepríjemné pocity, a to najmä svrbenie na hlave.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVšiVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9