Zachvátila nás novodobá PANDÉMIA - chronická apatia a anhedónia. Takto s ňou zatočíte!

Zdroj: red
2022-11-10 10:00:00

Neschopnosť prežívať radosť. Práve tak je definovaný duševný stav označovaný ako anhedónia a apatia. Ak takýto stav prežívate aj vy, určite viete, ako negatívne zasahuje do celého života.

Máte pocit, že vás nič nebaví a váš život žijete takpovediac na autopilota. Je dobré vedieť, že takéto pocity zažívajú tisíce ľudí. Z anhedónie a apatie sa stáva priam celospoločenská pandémia. Takto s ňou môžete zatočiť.

Trpíte anhedóniou alebo apatiou aj vy?

Apatia, odborne nazývaná ako anhedónia (podľa MUDr. Branislava Moťovského) je odvodená z gréckeho slova “hedone”, čo znamená radosť alebo potešenie. Tento stav sa prejavuje ako neschopnosť prežívať radosť a je jedným z príznakov depresie.

Ako uvádza psychologička Dr. Jennifer Purdie, tento problém duševného zdravia môžeme pozorovať najmä v dvoch oblastiach života. Tzv. sociálna anhedónia sa prejavuje zníženým záujmom o medziľudské vzťahy a nedostatkom potešenia v sociálnych situáciách. Fyzická anhedónia, znamená neschopnosť cítiť telesné potešenie v podobe dotykov, sexuálneho kontaktu, športového vyžitia, ale dokonca aj jedenia.

Ak patríte k ľuďom s anhedóniou, jednoducho si nedokážete užívať krásy života. Neviete sa tešiť z duševných ani fyzických pôžitkov, nie ste schopný radovať sa z príjemných udalostí, rôznych maličkostí, ale nedokážete dokonale precítiť ani negatívne emócie. Nezaujímate sa o činnosti, ktoré vám predtým robili radosť. Nevychutnáte si ani kávu či obľúbený seriál. Takáto slabá apatia je niekedy horšia ako akútna klinická depresia. Ľudia ju totiž vnímajú ako svoj bežný psychický stav, aj keď to ani zďaleka normálne nie je. Preto anhedónia zostáva nepovšimnutá. Človek potom svoj život v podstate ani neprežije, iba ho prečká. Nie ste v tom sami a pomoc existuje

Dá sa povedať, že takáto chronická apatia až mierna depresia sa stáva priam novodobou epidémiou. Štatistiky v tejto súvislosti uvádzajú, že u každého piateho človeka sa aspoň raz za život objaví klinicky významná depresia. Na Slovensku pritom každý rok ochorie na depresiu 5 % Slovákov, a to bez ohľadu na vek. Ženy trpia depresiami dvakrát častejšie ako muži. Odhaduje sa však, že toto číslo je v skutočnosti oveľa vyššie, pretože mnohí ľudia zápasia s apatiou sami a nenavštívia odborníka.

Neklaďte si za vinu, že sa nedokážete tešiť z maličkostí, aj keď by ste naozaj chceli. Každý človek si predsa zaslúži pociťovať radosť a šťastie z bežných vecí. A to i napriek tomu, že dnešná hektická doba v nás tieto pocity zabíja.

Ako zatočiť s apatiou a anhedóniou?

Anhedónia a apatia sa dnes už dá riešiť viacerými spôsobmi. Najlepším riešením je vyhľadať psychológa alebo psychiatra vo vašom okolí. Ten dokáže rozoznať anhedóniu napríklad pomocou štandardizovaného dotazníka SHAPS. Na základe zistení môže stanoviť liečbu v podobe psychoterapie, alebo farmakoterapie - teda liečby pomocou antidepresív, ktoré je potrebné užívať dlhodobo. Typicky niekoľko mesiacov až rokov. K náprave však musíte urobiť prvý krok vy sami, čo niekedy nie je jednoduché. Ak patríte k ľuďom, ktorí nemajú záujem zverovať sa so svojimi súkromnými problémami cudzím osobám, aj pre vás už dnes existujú riešenia, ktoré pomôžu zatočiť s apatiou a anhedóniou. Oplatí sa vyskúšať napríklad voľnopredajné antidepresíva.

Pre ľudí, ktorí chcú mať dobrú náladu, dostatok životnej energie a motivácie, existuje viacero voľnopredajných prípravkov. Pred ich nákupom je však potrebné dobre zvážiť čo je pre vás vhodné, aby ste nenaleteli. Najmä na internete totiž často nájdete falzifikáty konvenčných antidepresív, ktoré môžu byť veľmi nebezpečné. Vždy preto siahnite len po registrovaných a bezpečných prípravkoch, ako napríklad Sanaponte Mentalfit, Levakan, Depress, alebo Serotogen. Tieto voľnopredajné prípravky často odporúčajú aj psychológovia, ako doplnkovú terapiu popri psychoterapii.

Spomedzi vyššie spomínaným voľnopredajným prípravkom proti depresii, s najlepším pomerom ceny a výkonu, podľa nášho názoru patrí produkt s označením NEURINU Serotogen. Toto prírodné antidepresívum sa používa pri príznakoch depresívnych stavov a anhedónii. Môže priniesť pocity dobrej nálady, spokojnosti a vyrovnanosti, povzbudiť životnú energiu a motiváciu. Je pritom úplne bezpečný a overený. 

Ako Serotogen funguje? Nízka hladina prenášačov nervových vzruchov v mozgu, môže znížiť efektivitu prenosu nervových vzruchov medzi jednotlivými neurónmi. Následkom toho môže dochádzať k zmenám nálady, ktoré sa prejavujú apatiou a nechuťou na vykonávanie bežných činností. Serotogen zabezpečuje zvýšenú dostupnosť látok, ktoré tvoria stavebné kamene pre obnovu neurotransmiterov, čím môže dlhodobo dôjsť  k zlepšeniu prežívania a nálady.

Serotogen je registrovaný ako výživový doplnok, môže si ho preto kúpiť každý. Majte však na pamäti, že ide o pomerne silný prípravok a preto by ste nikdy nemali prekračovať stanovené dávkovanie.

Ak sa teda snažíte zatočiť s apatiou a anhedóniou, určite sa poraďte s odborníkom. V prípade, že problém s apatiou nechcete zdieľať s cudzími ľuďmi, vyskúšajte voľnopredajné antidepresíva. Určite však urobte akýkoľvek prvý krok k pozitívnej zmene. Anhedónie je totiž zlodej šťastia a spokojnosti. Bola by veľká škoda, ak by sa jej podarilo ukradnúť aj to vaše šťastie. Máte naň predsa právo.


Tagy:
PR článok anhedónia

2022-11-10 10:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia