Ani tá najmodernejšia LIEČBA nemusí fungovať: Nezabúdajte na TOTO, inak vás CUKROVKA dostane

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-30 19:00:00

Diabetik je partnerom v liečbe, keďže jeho prognóza závisí aj od jeho spolupráce. Dôležitá je preto edukácia pacienta a výchova k tomu, aby jeho život bol čo najkvalitnejší.

Na brífingu to priblížil hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre diabetológiu Zbynek Schroner.

Zapojiť sa musí lekár, pacienti i rodina

"Prognóza diabetika z viac ako 50 percent závisí od ochoty diabetika spolupracovať, dodržiavať diétne režimové opatrenia a brať liečbu pravidelne tak, ako mu ju lekár odporučil," uviedol Schroner.

Je to podľa neho dôležité z hľadiska kvality života diabetika, ale aj zníženia rizika chronických komplikácií cukrovky. Ako napríklad postihnutia očí pri cukrovke, nervových vlákien, obličiek či iných sprievodných ochorení.

"Ani najmodernejšia liečba nebude fungovať, ak sa do nej nezapoja lekár, pacient a rodina. Každý pacient je individuálny, preto aj manažment jeho ochorenia musí byť šitý na mieru," podotkol Schroner.

Podľa prezidenta pacientskeho združenia Zväzu diabetikov Slovenska Jozefa Borovku k najdôležitejším opatreniam patria regulované stravovanie a pohybové aktivity.

"Predpokladom správneho stravovania sú dobré znalosti pacienta o obsahu sacharidov v potravinách a o glykemickom indexe potravín. Držať chorobu pod kontrolou pomôže aj cvičenie," doplnil.

Len malé percento diabetikov je správne kompenzovaných. Spresnil, že ľudia sa začnú o diabetes zaujímať až vtedy, keď strácajú zrak, obličky nepracujú ako majú alebo majú diabetickú nohu.

Dá sa nahradiť liekom

Predseda Slovenskej diabetologickej asociácie Emil Martinka poukázal, že liečba inzulínom si vyžaduje edukáciu, správny postup, injekčnú aplikáciu do podkožia, ako aj početné pichania do prsta pre potrebu monitorovania glykémie. Liečbu podľa neho vieme nahradiť jedným denným podaním lieku.

"Ten dokáže nahradiť komplexné režimy podávania inzulínu, pri ktorých si pacient počas dňa podával štyri až päť injekcií inzulínu. Nielenže postačuje jedno podanie, ale liek je pri úprave glykémie aj veľmi efektívny, vedie k úprave telesnej hmotnosti a tiež krvného tlaku, predchádza aj vysokému riziku hypoglykémie," spresnil.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cukrovka prevencia

2022-11-30 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia