Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neutíchajúca BOLESŤ brucha? Zbystrite pozornosť, môže ísť o PRUH!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hernia (prietrž) nastane, keď sa vnútorný orgán pretlačí cez otvor vo svale alebo spojivovom tkanive, ktoré ho drží na mieste. Črevá môžu napríklad preraziť oslabenú oblasť v brušnej stene.

Veľa prietrží sa vyskytuje na bruchu a v slabinách, ale môžu sa objaviť aj v hornej časti stehna. Väčšina hernií nie je bezprostredne život ohrozujúca, ale sama nezmizne. Väčšinou vyžadujú operačné riešenie, aby sa predišlo prípadným komplikáciám.

Ingvinálna hernia

Najčastejším typom hernie je ingvinálna hernia - nazýva sa tak preto, že je lokalizovaná v slabine. V tomto prípade sa črevá pretlačia cez slabé miesto prednej brušnej steny do slabiny. U mužov je to oblasť, kde semenný povrazec prechádza z brucha do miešku. U žien ingvinálny kanál obsahuje  väzivo, ktoré pomáha držať maternicu na svojom mieste. Ingvinálna hernia je bežnejšia u mužov, pretože semenníky zostupujú cez ingvinálny kanál krátko po narodení nadol do mieška. Kanál sa má potom takmer úplne zavrieť. Niekedy sa kanál neuzavrie a zanechá tak oslabenú oblasť.

Pupková hernia

Pupková hernia postihuje aj deti a bábätká. Ide o prípad, keď sa črevá vyklenujú cez brušnú stenu v blízkosti pupka. Je voľným okom viditeľná ako vydutie v pupku u dieťaťa, najmä keď plače. Pupková hernia je jediný druh hernie, ktorý môže sám zmiznúť, pretože svaly prednej brušnej steny sa u dieťaťa vyvíjajú. Zvyčajne sa tak stane do dvoch rokov veku dieťaťa. Ak hernia dovtedy nezmizne, je potrebné vykonať operáciu na jej nápravu. Častejšia je však pupková hernia u dospelých. 

Ventrálna prietrž

„Ďalším typom prietrže je ventrálna prietrž, ku ktorej dochádza, keď sa tkanivo (obsah dutiny brušnej) vydúva cez otvor vo svaloch a väzivách brucha. Hoci ventrálna hernia môže byť prítomná od narodenia, bežnejšie je získaná v určitom bode počas života. Bežné faktory pri tvorbe ventrálnej hernie zahŕňajú obezitu, tehotenstvo a namáhavú fyzickú aktivitu. Ventrálna hernia sa môže vyskytnúť aj v mieste chirurgického rezu. Táto hernia  sa nazýva incizionálna hernia (prietrž v jazve) a býva následkom chirurgického hojenia jazvy alebo slabosti brušných svalov v mieste chirurgického zákroku,“ vyjadril sa primár chirurgického oddelenia Nemocnice AGEL Levice a námestník riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť MUDr. Peter Macho.

Neutíchajúca BOLESŤ brucha? Zbystrite
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako sa prejaví?

Najčastejším príznakom hernie je vydutie alebo “hrčka” v postihnutej oblasti. Napríklad pri ingvinálnej hernii je možné si všimnúť hrčku v slabinovej ryhe, kde sa stretáva slabina a stehno. Môže prísť zistenie, že hrčka „zmizne“ pri ležaní a uvoľnení sa. Je väčšinou zrejmá pri vstávaní, skláňaní sa alebo kašľaní. Prítomné môže byť aj nepohodlie alebo priamo bolesť v jej oblasti. Niektoré typy hernií, ako napríklad hiátová prietrž, môžu mať špecifickejšie príznaky. Môžu zahŕňať pálenie záhy, problémy s prehĺtaním a bolesť na hrudníku. V mnohých prípadoch hernia nemá žiadne príznaky. Stane sa, že jednotlivec nevie, že má herniu, pokiaľ sa nezistí počas lekárskeho vyšetrenia kvôli nesúvisiacemu problému alebo pri bežnej preventívnej prehliadke.

Dôležitý je životný štýl

Jediným spôsobom, ako účinne liečiť herniu, je chirurgický zákrok. Či je potrebná operácia lebo nie, závisí od veľkosti prietrže a závažnosti jej príznakov. Samozrejme, o potrebe operačného riešenia hernie rozhodne lekár po odbornom chirurgickom vyšetrení.                 

Nie vždy je možné zabrániť rozvoju hernie. Niekedy sa hernia vyskytuje v dôsledku existujúceho dedičného stavu alebo predchádzajúcej operácie. Je však možné urobiť niekoľko jednoduchých úprav životného štýlu, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko ako napríklad nefajčiť alebo prestať fajčiť, udržiavať optimálnu telesnú hmotnosť, nenamáhať sa pri pohybe čriev alebo počas močenia, jesť dostatok potravín s vysokým obsahom vlákniny k predídeniu zápche, cvičenie k posilneniu svalstva a vyhnutie sa dvíhaniu závaží, ktoré sú príliš ťažké. Ak je nutnosť zdvihnúť niečo ťažké, je potrebné dvíhať sa v kolenách, nie v páse a chrbtici. Je potrebné vyhnúť sa aj zadržiavaniu dyhu pri dvíhaní ťažkých predmetov. Namiesto zadržiavania dychu je vhodné vydýchnuť počas zdvihu, aby sa tak znížila pravdepodobnosť výskytu alebo zhoršeniu hiátovej hernie.

Do Nemocnice AGEL Levice prichádza až 30 % pacientov práve s podozrením a komplikáciami spojenými s herniou. Väčšinou ide o mužov a ženy v produktívnom veku.

Viac o téme: ZdravieBruchoBolestiPruh
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9