Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jedna z NAJČASTEJŠÍCH príčin hospitalizácie: Ani včas podaná účinná liečba NEMUSÍ stačiť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Viac ako 2500 ľudí ročne na Slovensku zomrie na následky sezónnych respiračných infekcií. Ide predovšetkým o ľudí nad 65 rokov a chronicky chorých. Seniorov ohrozuje aj pneumokokový zápal pľúc, pred ktorým je možné sa efektívne brániť.

Odborníci odporúčajú ako najúčinnejšiu prevenciu očkovanie. Pre klientov zariadení sociálnych služieb, je povinné.

Až za 15 % všetkých úmrtí v ekonomicky vyspelých krajinách môžu ochorenia respiračného systému. Na Slovensku je to takmer 10 %. V rebríčku najčastejších príčin hospitalizácie sa dlhodobo umiestňuje zápal pľúc - pneumónia.

Pneumokoky a zápal pľúc

Baktéria Streptococcus pneumoniae sa prenáša kvapôčkovou infekciou a môže spôsobiť život ohrozujúce invazívne ochorenia, ako je meningitída, sepsa alebo pneumokokový zápal pľúc.

Liečba ochorení spôsobených pneumokokmi je komplikovaná a často málo účinná, a to najmä u seniorov a chronicky chorých. Ani včas podaná účinná antibiotická liečba nemusí byť zárukou, že sa pacient bude môcť rýchlo vrátiť do bežného života. Rekonvalescencia môže trvať týždne až mesiace. Celosvetovo narastá aj lieková rezistencia pneumokokov, čo znižuje účinnosť antibiotickej liečby. Navyše, napríklad u starších ľudí, ktorí boli v minulosti hospitalizovaní a liečení na zápal pľúc, narastá riziko srdcovocievnych ochorení.     

Na Slovensku je zápal pľúc 11. najčastejšou príčinou hospitalizácie a zároveň patrí medzi ochorenia s najdlhšou ošetrovacou dobou v nemocnici. S množstvom rizikových faktorov rastie aj riziko pneumokokovej pneumónie. 2,5x vyššie riziko hrozí u pacientov s 1 komorbiditou, 6,2x vyššie riziko u pacientov s 2 komorbiditami a 15,6x vyššie riziko u pacientov s viac ako 3 komorbiditami. Patria medzi ne chronické respiračné ochorenia, ochorenia pečene a obličiek, poruchy imunitného systému, onkologické ochorenia, poruchy metabolického systému a kardiovaskulárne ochorenia.    

Jedna z NAJČASTEJŠÍCH príčin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)
Sezóna jeseň a zima

Rizikovým faktorom je aj ročné obdobie, počas jesene a zimy totiž stúpa riziko koinfekcie alebo následnej infekcie. Súvisí to s vrcholom chrípkových a ďalších epidémií.

„Sezónne respiračné ochorenia často predchádzajú vážnemu priebehu zápalu pľúc. Ak pacient napríklad prekonal chrípku, riziko pneumokokového zápalu pľúc je u neho až 100-násobne vyššie, ako u zdravého človeka,“ hovorí MUDr. Peter Lipovský, všeobecný lekár pre dospelých.

Až 35 % prípadov chrípkových ochorení prejde do bakteriálnej infekcie, ktorá môže zvýšiť riziko hospitalizácie alebo úmrtia. Odborníci preto upozorňujú, že zmysel má spoločná ochrana proti chrípke aj proti pneumokokovým ochoreniam.

Zápal pľúc a COVID-19            

Okrem bežných sezónnych ochorení netreba podceňovať stále prebiehajúcu epidémiu koronavírusu. Rovnako ako chrípkový vírus môže negatívne ovplyvniť priebeh súčasného alebo následného ochorenia.

„Keď sa nakazíte, vírus poškodí respiračný epitel, čím naruší prirodzenú ochrannú bariéru a zníži schopnosť rozoznávať cudzorodé mikroorganizmy. Klesá tak prirodzená aj adaptívna imunita a organizmus na mikróby reaguje zápalom. COVID-19 je preto významným rizikovým faktorom z hľadiska úmrtnosti a hospitalizácií,“ vysvetľuje pneumológ MUDr. Štefan Laššán, PhD., MPH.

Pri súčasne prebiehajúcej infekcii invazívneho pneumokokového ochorenia a ochorenia COVID-19 je riziko úmrtia až 60 %.

Úmrtiam možno predchádzať           

Pred zápalom pľúc spôsobeným pneumokokom (pneumokoková pneumónia) je možné sa chrániť očkovaním. Očkovanie nie je viazané na ročné obdobie a nie je stanovená potreba preočkovania. To znamená, že sa absolvuje jednorazovo, na rozdiel od očkovania proti chrípke, ktoré je potrebné absolvovať každý rok, pretože kmene vírusu sa menia.

Jedna z NAJČASTEJŠÍCH príčin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zabezpečenie pneumokokových a sezónnych očkovaní proti chrípke pre zraniteľné skupiny obyvateľstva je tiež súčasťou odporúčaných opatrení WHO v súvislosti s ochorením COVID-19.

V období chrípkovej očkovacej sezóny je možné podať vakcínu proti chrípke súbežne s vakcínou proti pneumokokom, počas jednej návštevy lekára, každú do iného ramena. Očkovanie proti pneumokokom je však možné realizovať kedykoľvek počas celého roka.

Ohrození seniori v kolektívoch

Mimoriadne pravidlá platia pre rizikovú skupinu - seniorov žijúcich v kolektívoch, ktoré predstavujú rizikové prostredie z pohľadu rýchlosti šírenia infekčných ochorení. Podľa § 7 Vyhlášky MZ SR č. 585/2008 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení platí na Slovensku povinné očkovanie proti chrípke a pneumokokom pre klientov zariadení sociálnych služieb (ZSS). Napriek tejto povinnosti bolo z celkového počtu 35 287 osôb umiestnených v zariadeniach sociálnych služieb k 31. 8. 2021 očkovaných len 6 696 (19 %) klientov.

Odborníci upozorňujú aj na význam očkovania blízkych kontaktov pacienta - zdravotníckeho personálu a rodinných príslušníkov.

„Na opodstatnenosť a povinnosť očkovať klientov ZSS proti pneumokokom upozorňujeme zariadenia v našej pôsobnosti pravidelne. V nadchádzajúcej sezóne, pri očakávanom spolupôsobení Covid 19 a chrípky,  je tento apel ešte nástojčivejší,“ hovorí MUDr. Tomáš Szalay, lekár Bratislavského samosprávneho kraja.

Viac o téme: ZdravieChorobaPrevenciaPneumokoky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9