CHOROBA, pri ktorej vám ZBELEJÚ prsty: PRÍZNAK sa objaví ROKY pred nástupom iných prejavov

Zdroj: gettyimages.com
2022-10-21 18:00:00

Na Slovensku je asi 1000 pacientov so vzácnym, chronickým a autoimunitným ochorením, sklerodermiou. Ochorenie postihuje kožu, ale vážnejšia forma môže aj vnútorné orgány, kĺby či svaly, vysvetlila reumatologička a pneumologička Elizabeth Záňová.

U väčšiny pacientov je podľa nej prvým príznakom ochorenia tzv. Raynaudov fenomén, modranie a belenie končekov prstov rúk v chlade.

"Tento príznak sa môže objavovať aj niekoľko rokov pred nástupom ďalších prejavov," podotkla.

Typickým prejavom systémovej sklerózy, teda vážnejšej formy ochorenia, je aj tuhnutie kože, najmä na rukách, tvári a krku.

Bežnou komplikáciou systémovej sklerózy je pľúcna fibróza, ktorá je hlavnou príčinou úmrtí.

"V úvode rozvíjajúceho sa pľúcneho postihnutia si príznaky pacient často nevšimne alebo môžu byť veľmi mierne. Postupne sa pridáva zväčša suchý dráždivý kašeľ, vyvíja sa dýchavica, najskôr iba po námahe, pri ťažšej forme aj pri čoraz menšej záťaži. Objavujú sa aj celkové prejavy únavy a slabosti," ozrejmila lekárka.

Normálny život s ochorením

Sklerodermia je nevyliečiteľná, existujú však efektívne terapie na zmiernenie symptómov, spomalenie postupu ochorenia a udržanie dobrej kvality života.

"Pacienti môžu s ochorením relatívne normálne žiť, pokiaľ dodržujú liečbu, ale zároveň treba vývoj ochorenia poctivo pravidelne sledovať a upravovať liečbu," dodala Záňová.

Fotogaléria


Tagy:
koža zdravie choroba sklerodemia

2022-10-21 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia