ZLOMENINY sú v rebríčku úmrtnosti na 3. mieste: OSTEOPORÓZA začína už v DETSTVE!

Zdroj: gettyimages.com
2022-10-14 20:00:00

Osteoporóza patrí v rebríčkoch úmrtnosti v EÚ medzi TOP 3 ochorenia, len v roku 2019 zomrelo v krajinách EÚ takmer 250-tisíc pacientov na následky zlomeniny.

Slovensko pritom patrí medzi krajiny s vysokou pravdepodobnosťou zlomeniny u žien nad 50 rokov. Svetový deň osteoporózy, ktorý si každoročne pripomíname 20. októbra, pripomína význam včasnej diagnostiky a liečby tohto tichého zlodeja kostí, ktoré dokážu významne zvýšiť kvalitu života pacienta a predísť skorému úmrtiu v dôsledku zlomeniny.

Čítajte tiež: Viete, kde v tele sa nachádza srdce? KVÍZ ukáže pravdu o vašich vedomostiach o orgáne!

Chýba liečba

Aj v najbližších rokoch sa na Slovensku očakáva výrazný nárast osteoporotických zlomenín. Kým v roku 2019 mala osteoporóza na svedomí 76-tisíc zlomenín, v roku 2034 to bude pravdepodobne až 101-tisíc.

„Chýbajúca liečba pacientov po osteoporotických zlomeninách u nás je alarmujúca. S očakávaným starnutím populácie  sa nevyhneme nárastu výskytu tohto typu zlomenín. Včasná diagnostika pacientov a zahájenie liečby môže pritom redukovať klinickú aj ekonomickú záťaž,“ upozorňuje prof. MUDr. Juraj Payer, PhD., MPH, FRCP, prezident Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí.

Dôležitá je správna životospráva

Osteoporóza je ochorenie dospelých, avšak jeho vznik začína už v detstve. Správnou životosprávou vieme ovplyvniť až 40 % množstva kostnej hmoty. Hlavnú úlohu zohráva najmä dostatočný prísun vápnika a vitamínu D.

„Vstrebávanie vápnika je najvyššie v období rastu. Deti mladšie ako 2 roky by preto mali vypiť 2 poháre plnotučného mlieka, staršie deti 3 poháre polotučného mlieka denne,“ vysvetľuje prof. MUDr. Ľudmila Podracká, CSc., prednostka Detskej kliniky LF UK a NÚDCH Bratislava.

Aj u detí, ktoré mlieko odmietajú, je podľa prof. Podrackej možné zabezpečiť potrebnú dennú dávku vápnika, a to konzumáciou jogurtov, tvarohu, syrov, kelu či rýb.

Vitamín D a vápnik ako správna dvojka

Riziko pádov a následných zlomenín ovplyvňuje nielen kvalita kostí, ale aj svalov. S pribúdajúcim vekom dochádza k postupnej strate svalstva spojenej s nižšou silou či funkčnosťou svalu. Po 40. roku života stráca človek asi 8 % svalovej masy za 10 rokov.

Dôležité je riešiť prevenciu nielen dostatkom látok na podporu tvorby kostnej hmoty.  Tým dokážeme zabrániť vzniku približne 50 % zlomenín. U pacientov je rovnako dôležité zabezpečiť aj dostatočný prísun vitamínu D, ideálne v kombinácii s vápnikom,“ hovorí doc. MUDr. Peter Jackuliak, PhD., MPH, lekár V. internej kliniky LF UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava a člen výboru Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí.

Vitamín D má podľa doc. Jackuliaka pozitívny vplyv nielen na hospodárenie s vápnikom, ale práve na svalovú silu, balans a svalovú koordináciu, čím znižuje riziko pádov a zlomenín.

Zotavenie po 3 mesiacoch

Pani Mária sa na osteoporózu lieči už 9 rokov. Na denzitometrické vyšetrenie, ktoré odhalilo rednutie kostí, ju odoslal jej endokrinológ. Ako matka, zamestnaná žena, ale aj žena v domácnosti s množstvom koníčkov je neustále v jednom kole. Nezastavila ju ani osteoporóza, aj keď jej do života priniesla aj nepríjemné momenty. Vo februári 2022 si pani Mária naštiepila stavec.

Zaujme vás: Pohár tohto nápoja UPRAVÍ vyššie hladiny CUKRU v krvi po jedle: ZMENA za pár minút!

Vďaka správne nasadenej liečbe a dodržiavaniu liečebného režimu sa zotavila v priebehu 3 mesiacov.

„Keď ide o vaše zdravie, musíte preto urobiť maximum,“ hovorí.

Pani Mária je dôkazom toho, že aj vo vyššom veku dokáže človek roky žiť s týmto ochorením naozaj plnohodnotný život.

Základom je pravidelne užívať predpísané lieky a vitamíny, zostaviť si jedálniček bohatý na vápnik a nezabudnúť na pravidelné cvičenie, ktoré udrží vaše svaly vo forme,“ prezradila tajomstvo jej aktívneho života s osteoporózou.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba prevencia osteoporóza

2022-10-14 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia