Keď sa BAKTÉRIE napriek liečbe ROZŠÍRIA do celého tela: Hrozí ZLYHANIE orgánov

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-27 19:00:00

Život ohrozujúcej reakcii na infekciu, známej ako sepsa, sa dá predísť dodržiavaním prísnych hygienicko-epidemiologických štandardov. Chrániť pred ňou môže i očkovanie proti niektorým baktériám.

Upozornila na to primárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Mina Bobocká.            

"Každý z nás sa stretáva s baktériami, s ktorými si jeho telo dokáže poradiť, v liečbe bakteriálnych infekcií majú, samozrejme, dôležitú úlohu aj antibiotiká. V prípade, že je organizmus oslabený, sa však baktérie napriek liečbe môžu dostať do krvného obehu, odkiaľ sa rozšíria do tela," načrtla Bobocká.

Čítajte tiež: Využitie jesennej POTRAVINY, ako ju nepoznáte: ŠÍPKY vyžehlia drobné VRÁSKY, RECEPT na olej!

Imunitný systém pri boji s infekciou podľa nej vylučuje veľké množstvo obranných látok, čo spôsobuje rozsiahly zápal, zmeny vnútorného prostredia a zlyhávanie orgánov.

Ťažko ju diagnostikovať

Sepsa môže podľa odborníčky za určitých okolností ohroziť každého, vysoké riziko jej vzniku je však u ľudí s oslabenou imunitou, pacientov po operáciách, nehodách či ťažkých poraneniach, u osôb, ktoré trpia chronickými chorobami, napríklad cukrovkou, rakovinou, ochoreniami pľúc a obličiek. Ďalej aj u seniorov nad 65 rokov a u malých detí.  

"Diagnostikovať sepsu je pomerne náročné. Medzi príznakmi často dominuje horúčka, ale môže sa stať, že laboratórne výsledky veľa nenapovedia. Nie každá prítomnosť baktérie v krvi znamená sepsu, pacient musí spĺňať viaceré kritéria diagnózy, preto je dôležité s ním pracovať komplexne a zamerať sa aj na ostatné príznaky," ozrejmila Bobocká.

Medzi príznakmi sa podľa nej môže vyskytnúť rýchla srdcová frekvencia, zrýchlené dýchanie, zníženie krvného tlaku, v ťažších prípadoch sú to poruchy močenia, dezorientácia, zmätenosť, bledá a studená koža, bolesti brucha alebo únava.

Pri liečbe sepsy je nutné bezodkladne nasadiť antibiotiká, podľa stavu buď širokospektrálne alebo vhodné pre konkrétny patogén.

"Okrem toho je, samozrejme, potrebné riešiť aj sprievodné príznaky, podávajú sa lieky, ktorými upravujeme krvný tlak, kortikosteroidy, inzulín na udržiavanie hladiny cukru, lieky proti bolesti, lieky pôsobiace na imunitný systém," vysvetlila lekárka.

Zaujme vás: SOĽ, ktorá prečistí ČREVÁ a ochráni pred CUKROVKOU: Bonusom je NAPNUTÁ pokožka a LESKLÉ vlasy

Ako sa jej vyhnúť? 

Závažnej reakcii na infekciu sa dá podľa nej vyvarovať.

"Je veľmi dôležité, obzvlášť u hospitalizovaných pacientov, dodržiavať prísne zásady hygienicko-epidemiologického režimu, počnúc hygienou rúk až po pravidelnú výmenu močových a venóznych katétrov, ošetrovanie dekubitov a dezinfekciu rán. V neposlednom rade treba spomenúť aj očkovanie proti niektorým baktériám, akými sú napríklad pneumokoky," dodala.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie krv sepsa

2022-09-27 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia