Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nevyhýbajte sa STUDENEJ vode: ZNIŽUJE riziko cukrovky a mnohých iných chorôb

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Plávanie v studenej vode pomáha ľudskému zdraviu, vrátanie lepšieho metabolizmu tukov. Znižuje tak riziká civilizačných ochorení ako je napríklad cukrovka.

Vyplýva to z výsledkov štúdie nórskych vedcov vo vedeckom časopise International Journal of Circumpolar Health. Správa bola prevzatá z webových stránok Sky News.

Čítajte tiež: TOP raňajky, ktoré zmenia ZLOŽENIE ľudského tela: Podľa odborníčky zlepšia BMI i percento TUKU

Priaznivé účinky na telo

Nórski výskumníci po spracovaní 104 štúdií zistili, že mnohé z nich potvrdzujú veľké zdravotné prínosy plávania v studenej vode. Súvisí to s rýchlejším spaľovaním energie, čo by mohlo pomôcť pri predchádzaní obezite a kardiovaskulárnych ochorení. Celkové zdravotné prínosy sa však nedajú presne vyčísliť.

"Existuje čoraz väčšia vedecká zhoda, že dobrovoľné vystavenie sa studenej vode môže mať určité priaznivé účinky na zdravie," povedal vedúci autor výskumu James Mercer.

"Ponorenia sa do studenej vody má významný vplyv na rôzne fyziologické a biochemické parametre," dodal.

Nevyhýbajte sa STUDENEJ vode:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci potvrdili pozitívnu súvislosť medzi plávaním v studenej vode a hnedým tukovým tkanivom (BAT). Hlavnou úlohou tukového tkaniva v ľudskom tele je uskladňovať energiu, pričom vedci rozpoznávajú podľa jeho funkcie a stavby dva druhy - biele a hnedé. "Dobré" hnedé tukové tkanivo má inú stavbu a dokáže veľmi rýchlo reagovať na chlad a energiu využívať na tvorbu tepla. V ľudskom tele ho je len asi 50 gramov. "Zlé" biele tukové tkanivo "iba" skladuje energiu.

Môžu byť za tým aj iné faktory

Výskumníci z UiT Arktickej nórskej univerzity a z Univerzitnej nemocnice v Tromsö porovnávali dostupné výskumy. Často však zahŕňali len malý počet ľudí, jedného pohlavia a s rôznou teplotou vody. Mnohé zo zdravotných výhod pravidelného vystavovania sa chladu môžu byť spôsobené aj inými faktormi vrátane aktívneho životného štýlu, trénovania zvládania stresu ako aj pozitívneho myslenia.

Zaujme vás: Môžete OCHORIEŤ z odstátej VODY? Toto sa s ňou STANE, ak ju necháte celú noc na stolíku

Vedci zároveň varovali, že plávanie v ľadovej vode má aj riziká, ako je podchladenie a problémy so srdcom a dýchaním kvôli teplotnému šoku.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaStudená voda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9