Čaká slovenské zdravotníctvo ZLÉ obdobie? CHYBA, ktorú treba napraviť!

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-13 15:00:00

Slovenské zdravotníctvo stojí na pokraji nevyhnutných zmien a dnes sa diskutovalo, ako bude vyzerať v budúcich dekádach. Akým smerom sa pohne ďalej? Aj o tom sa dnes rozprávali odborníci v prvej ta3 konferencii pod názvom Výzvy slovenského zdravotníctva.

"Naše zdravotníctvo už roky čelí nedostatku pracovníkov, investičnému dlhu, nedostupnosti inovatívnych a účinných liekov," začal konferenciu minister zdravotníctva MUDr. Vladimír Lengvarský, MPH prostredníctvom videa, v ktorom dodal, že sa pracuje na riešení týchto problémov. 

Ako ďalej zaznelo, téma zdravotníctva je veľmi citlivá. Pandémia ukázala slabé stránky slovenského zdravotníctva a bola preň veľkou skúškou. Aj preto je stále jedno z top priorít našej vlády, spolu so vzdelávaním a školstvom, a pozornosť sa venuje hlavne jeho reformácii.

Bez vízie v budúcnosti

Čaká nás zlé obdobie kvôli absencii zdravotníkov. S takýmito pesimistickými víziami pokračoval v panelovej diskusii prof. MUDr. Ján Švihra, PhD., prodekan Jesséniovej LF UK, podpredseda Akreditačnej komisie MZ, ktorý načrtol problematiku a jej riešenie. 

"Treba stanoviť nejakú analýzu. Problémom je, že nám chýbaju analýzy. Populácia zdravotníckych pracovnikov starne a predlžuje sa rok života pacientov. Môžeme sa dostať do veľmi vážnych problémov. Musíme si uvedomiť, že čokoľvek spravíme dnes, prejaví sa to o 10 až 15 rokov. Preto je potrebná dôsledná analýza, aby sme sa posunuli ďalej," objasňuje profesor. 

Podľa profesora nemá slovenské zdravotníctvo víziu do budúcnosti, čo považuje za obrovskú chybu. V prípade, že ju nebude mať spracovanú, o približne 10 rokov čaká zdravotníctvo veľmi zlé obdobie. Ide práve o také obdobie, ktoré ubehne, kým sa zo stredoškoláka stane atestovaný lekár.  

Strategický dokument ako pomoc

Ministerstvo zdravotníctva si uvedomuje túto slabú stránku zdravotníctva a momentálne pracuje na analýze, ktorá bude reflektovať stav personálu. Ide o strategický dokument vo fáze rozpracovania, ktorý by mapoval situáciu, no s jednou ambíciou. Cez legislatívne vymedzenie zadefinovať povinnosť zbierania a zverejňovania predmetných dát. Problémom totiž je, že povinnosť jednotlivých zdravotníckych zariadení nie je stopercentná a bez analýzy a zdravotných dát sa situácia v zdravotníctve nikam nepohne.  Preto sa v súčasnej dobe spracováva strategický dokument, ktorý bude záväzný a odpočtovateľný. 

"Máme zozbierané dáta za 5 rokov zo zdravotníckych stredných škôl, pričom sme aktuálne v prvej tretine práce," dodáva jeden z odborníkov na konferencii.

Zrátané a podčiarknuté, analýzy a vízie sú pre slovenské zdravotníctvo veľmi dôležité. Ako sa spomenulo na konferencii, žijeme v najhorších podmienkach, čo sa týka personálneho zabezpečenia v zdravotníckych zariadeniach. Bohužiaľ, pandémia to výrazne podčiarkla. 

Zmena v dĺžke špecializácií

Taktiež by mala nastať zmena v dĺžke programu lekárskych špecializácií. Niektoré špecializácie sú na Slovensku dlhšie ako minimálny štandard, ktorý predpisuje Brusel. Odborníci však upozorňujú, že nejde len o stav Slovenskej republiky, rozdielnosti sú evidované aj v iných krajinách. Príkladom je neurológia vo Francúzsku, ktorá je 8-ročná, odporúča sa 3-ročná, no my ju máme 5-ročnú. V prípade skrátenia odborov však treba byť opatrní, aby to nešlo na úkor kvality. 

Veľká panelová diskusia na zdravotníckej konferencii "Výzvy slovenského zdravotníctva"

Dnes sa v čase od 9.00 hod. do 16.00 hod. rozprávali na Národnom futbalovom štadióne lídri a iní odborníci o ďalšom smerovaní slovenského zdravotníctva.

Výsledky diskusie môžu ovplyvniť zdravotnícky personál, ktorý treba stabilizovať a ich vzdelávanie, ktoré by vychovalo nových odborníkov v zdravotníctve. Do pléna sa dostáva tiež otázka elektronizácie zdravotníctva a ich stav počas covidovej krízy, ale i silné a slabé stránky, vďaka čomu vzniká priestor na zlepšenie a väčšiu inováciu informačných systémov. Už dlhšie nemajú pacienti prístup k moderným liekom, ktoré sú v iných krajinách dostupné. Prečo je to tak? Ani táto téma nebola vynechaná v panelovej diskusii. 

Štyri hlavné oblasti zdravotníckej konferencie: 

Problémy a vízie slovenského zdravotníctva

Tematické okruhy: Dôležitým krokom pre stabilizáciu personálu je ich finančné ohodnotenie, zlepšenie pracovných podmienok, vzdelávanie ale aj modernizácia nemocníc a prístrojového vybavenia. Je to vízia ďalekej budúcnosti alebo najbližších desiatich rokov? Súvisí s tým aj reorganizácia fungovania nemocníc a ich nové prerozdelenie. Každá z piatich typov sa bude zameriavať na inú diagnózu. So systémovými zmenami súvisí aj prehľadnejšie financovanie nemocníc – platby za výkony. MZ avizuje, že DRG bude realitou o dva roky. 

Elektronizácia zdravotníctva a propacientské inovácie

Tematické okruhy: zhodnotenie súčasného stavu elektronizácie nášho zdravotníctva; ako zvládali naše informačné systémy covidovú krízu a očkovanie; aplikovanie e-healthu v praxi: dobré a zlé skúsenosti, čo treba vylepšiť; problematika e-receptov; príklady úspešných projektov elektronizácie zdravotníctva: on-line objednávanie pacientov, aplikácia VsZP; ďalšie možnosti propacientsky orientovaných elektronických služieb v zdravotníctve, atď.

Vzdelávanie v zdravotníctve

Tematické okruhy: zhodnotenie personálneho stavu v slovenskom zdravotníctve; v akých sférach máme najväčší nedostatok personálu a prečo je to tak; úloha zdravotníckeho vzdelávania pri výchove nových odborníkov v našom zdravotníctve; špecifiká vzdelávania v nelekárskych zdravotníckych odboroch; ako dostať absolventov ošetrovateľstva do systému nášho zdravotníctva; špecifiká lekárskeho vzdelávania; nedostatočná prepojenosť teoretickej výučby a klinickej praxe; problematika atestačného štúdia; rezidentské programy a skúsenosť s nimi; ako začleniť mladých lekárov do nášho systému, aby sa začlenili do nášho zdravotníctva, atď.

Lieková politika na Slovensku a schvaľovacie procesy nových liekov

Tematické okruhy: Dlhodobým problémom je, že pacienti nemajú prístup k moderným liekom, ktoré sú v iných krajinách dostupné. Prečo je to tak? Čím teda liečime pacientov? Sú problémom nielen lieky, ale aj inovatívne genetické testy? Zmení sa to po schválení Novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov? Ako bude fungovať uhrádzanie drahých, inovatívnych liekov? Budú mať na to zdravotné poisťovne peniaze? Osvedčili sa z minulosti rokovania s výrobcami, aby cenu za liek znížili? Novela má priniesť efektívnejší proces uzatvárania zmlúv o podmienkach úhrad liekov. Čo to znamená?

O výsledkoch diskusií vám dáme priebežne vedieť!

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zdravotníctvo Slovensko

2022-09-13 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia