Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odborníci varujú: POZOR na konzumáciu MLIEKA, stúpajú prípady tohto OCHORENIA!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Úrad verejného zdravotníctva SR spolu s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici upozorňujú na významný medziročný nárast hlásených prípadov kliešťovej encefalitídy na území Slovenskej republiky v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

„Ku dňu 15.08.2022 je na Slovensku hlásených 141 prípadov kliešťovej encefalitídy (KE). Pre porovnanie, v roku 2021 išlo za celý rok o 92 prípadov,” uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. 

Najviac prípadov KE za rok 2022 bolo k danému dátumu hlásených z Banskobystrického kraja (46), Žilinského kraja (41), Trenčianskeho kraja (25) a Prešovského kraja (13).

Čítajte tiež: Banálny návyk môže UĽAHČIŤ prevenciu a liečbu COVIDU: Sila bežného NÁPOJA!

Odborníci varujú: POZOR na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: screenshot uvzsr.sk)

Rizikové potraviny

“Túto sezónu sú zatiaľ evidované 3 epidémie KE - dve v Banskobystrickom a jedna v Prešovskom kraji. Pri každej epidémii boli za pravdepodobný prameň nákazy KE považované výrobky z nepasterizovaného ovčieho mlieka, pričom tieto epidémie pozostávali z dvoch až štyroch prípadov,” uviedla MUDr. Jana Kerlik, PhD. z Odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Kliešťová encefalitída sa tak môže prenášať nielen infikovanými kliešťami, ale ak niektorými potravinami. Rizikové môžu byť najmä nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka. 

“V kontexte významu prevencie zdôrazňujeme, že ochorenie postihuje centrálnu nervovú sústavu a môže mať vážne a trvalé následky. Nezáleží pritom, či sa človek vírusom nakazil prostredníctvom infikovaného kliešťa alebo kontaminovaným mliečnym výrobkom,” vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Odborníci varujú: POZOR na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: Keď telo povie NIE po prvom POHÁRIKU: Takto ZISTÍTE, že by ste mali IHNEĎ prestať s ALKOHOLOM

Ako sa chrániť? 

MUDr. Jana Kerlik PhD. z RÚVZ BB radí, že najlepšou prevenciou kliešťovej encefalitídy je kombinácia očkovania proti tejto infekcii, dôslednej ochrany pred zaklieštením výberom vhodného oblečenia či použitia repelentov, ako aj čo najrýchlejšie a bezpečné odstránenie kliešťa z tela a tepelné spracovanie rizikových výrobkov pred konzumáciou pri min. 70° C.

Viac o téme: KliešteZdravieKliešťová encefalitída
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9