Čo robiť, aby vás KLIMATIZÁCIA nepripútala na POSTEĽ? TIPY, ako sa vyhnúť chorobám!

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-15 19:00:00

Čakárne lekárov sa v letnom období zapĺňajú pacientmi s tzv. ochorením z klimatizácie. Ľudia pracujúci dlhodobo v klimatizovanom prostredí sú 2,5-krát častejšie chorí, sťažujú sa na problémy s ušami, nosom, hrdlom, dutinami.

Môžeme z klímy naozaj ochorieť? Ako ju správne používať, aby sa z dobrého sluhu nestal zlý pán? 

Odborníčka radí, ako sa vyhnúť zdravotným komplikáciám z klimatizácie. Alfou a omegou predchádzania problémov je totiž jej správne používanie. Otorinolaryngologička MUDr. Petra Borsosová odporúča tieto základné pravidlá pre bezpečné používanie klimatizácie: 

  1. Púšťať klímu, len v nevyhnutných prípadoch. Pri teplotách pod 30 °C zvážte iné možnosti ochladenia vzduchu. 
  2. Ideálny rozdiel medzi vnútornou a vonkajšou teplotou je 5 až 7 °C, určite by nemal presiahnuť 10 °C. 
  3. Umiestenie klimatizačnej jednotky si treba dobre rozmyslieť – aby nefúkala studený vzduch priamo na časti ľudského tela. Človek je potom akoby v permanentnom prievane, čo sa prejaví bolesťami uší, hlavy, stuhnutím ramien a blokádami chrbtice. 
  4. Aby sa klimatizačné zariadenie nestalo sídlom patogénnych organizmov, dôležité je pravidelné čistenie. Odporúča sa až 3x ročne, raz za rok je skutočne nevyhnutnosť! 
  5. Pri prechode z klimatizovanej miestnosti do vonkajšieho prostredia je vhodné stráviť určitý čas napr. na neklimatizovanej chodbe. Organizmus by si mal na teplo privyknúť postupne, aby nedošlo k teplotnému šoku. Keď sa autom blížite k cieľu cesty, tiež postupne zvyšujte teplotu, 10-15 minút pred zastavením klímu úplne vypnite. 
  6. Malé deti znášajú klimatizáciu veľmi zle, bábätkám do jedného roka sa pobyt v klimatizovaných priestoroch pre problematickú termoreguláciu vôbec neodporúča. 
  7. Všade tam, kde nastavenie klimatizácie nie je vo vašich rukách, zahaľte si tenkým šálom alebo šatkou odhalené ramená a krk. Aj v najhorúcejších dňoch noste so sebou tenký svetrík alebo pléd a prechod do “vykúlovaného“ priestoru v MHD alebo v obchode vás nezaskočí. 

Čítajte tiež: Obľúbené POTRAVINY urýchľujú POKLES funkcií v MOZGU: Na ktoré si treba dávať pozor?

Ako riešiť vzniknuté komplikácie? 

Väčšina nepríjemných pocitov – opuch, škriabanie, pálenie hrdla, bolesti pri prehĺtaní – je spôsobená poškodením funkcie epitelu, až v druhej fáze nasleduje infekcia. Tá je v takmer 80% prípadov vírusová, takže vo väčšine prípadov na ňu nezaberajú antibiotiká – nevyťahujte zásoby z domácej lekárničky a nedožadujte sa ich u lekára – bolo by to s najväčšou pravdepodobnosťou zbytočné.

Odporúčam liečivá zamerané na regeneráciu a zvlhčenie epitelu dýchacích ciest, ako sú lieky so sekretolytickým účinkom, na podporu imunity, vitamíny, dostatočný pitný režim. Z liekov sa osvedčili preparáty na rastlinnej báze. Majú minimum vedľajších účinkov a sú vhodné aj pre deti, taktiež pre dospelých, ktorí pravidelne užívajú iné lieky – pri rastlinných preparátoch sa zriedkavo vyskytujú interakcie s ďalšími liečivami.“ – vysvetľuje lekárka MUDr. Petra Borsosová. 

Skúste to bez chémie 

Pri prvých príznakoch ochorení dýchacích orgánov je vhodné začať s rastlinnou liečbou s obsahom prírodných výťažkov, aby sme sa podľa možností vyhli zbytočnej „chémii“ v syntetických liekoch. Pri akútnych chorobách dýchacích ciest je vhodný napr. špeciálny extrakt z koreňa juhoafrickej pelargónie Pelargonium sidoides (muškát). Pri zápaloch prínosových dutín na uvoľnenie nosa veľmi dobre účinkuje fytoterapeutikum, liek prírodného pôvodu (obsahuje výťažky z koreňa horca, kvetu bazy čiernej a prvosienky, vňate štiavca a železníka).

Fytoterapeutiká odporúča aj MUDr. Petra Borsosová: „Tieto preparáty chránia a regenerujú epitel dýchacích ciest, čím podporujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Vírusy a baktérie to potom s uchytením nemajú ľahké.“ Odborníčka dopĺňa: „Nezabúdajme ani na lokálne liečivá, pretože upchatý, zahlienený nos nesprávne funguje – nevykonáva svoju funkciu vstupného filtra dýchacích ciest. V takom prípade sú nápomocné klasické, protiopuchové nosné kvapky.“

Ak problémy neustúpia, prípadne sa pridruží zvýšená teplota, treba navštíviť lekára za účelom cielenej diagnostiky a liečby.

MUDr. Borsosová upozorňuje: „Antibiotiká – ak ich už treba – vyliečia len infekciu, ale v prvom rade sa musí zregenerovať epitel dýchacích ciest. Regenerácia po infekcii trvá podľa východiskového stavu aj 1 až 2 mesiace. Aj na to sú vhodné už spomenuté liečivá na urýchlenie regenerácie.“

Zaujme vás: Chodievate pravidelne na preventívne prehliadky? Overte si v KVÍZE, čo o nich viete!

Rastlinné (herbálne) lieky a fytoterapeutiká sú k nášmu organizmu šetrné a spravidla bývajú veľmi dobre tolerované.

Fotogaléria


Tagy:
klimatizácia zdravie prevencia choroby

2022-08-15 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia