Narastajú prípady RAKOVINY pľúc u mladých ŽIEN, ktoré sú nefajčiarky: Chýbajú LIEKY!

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-08 18:30:00

Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou úmrtnosťou na nádorové ochorenia – v porovnaní s priemerom EÚ je to až o 20 % viac. Ženy môžu svojím rozhodnutím a zmenou správania znížiť riziko mnohých typov rakoviny až o 75 %.

Absolvovanie skríningového vyšetrenia prsníka, krčka maternice a hrubého čreva zachytí až u 80 % pacientiek rakovinu v skorom štádiu, kedy je šanca na vyliečenie vysoká. Aj tieto informácie zazneli z úst odborníkov počas prvého ročníka iniciatívy Deň ženského zdravia. Tá prišla s ambicióznou víziou vytvárať príležitosti pre spájanie síl lekárov, pacientov, verejnosti aj expertov s dosahom na systémové zmeny, aby mali mamy, dievčatá a všetky ženy na Slovensku lepšie podmienky byť po všetkých stránkach zdravé a vyrovnané.

Podľa údajov pacientskych organizácií klesol počas pandémie v porovnaní s rokom 2019 počet mamografických vyšetrení až o 17%. Odkladaná bola aktívna liečba aj zákroky, boli pozastavené skríningové programy.

Čítajte tiež: Čo robiť, aby JAHODY vydržali čerstvé celé DNI? Žiadny sen, takto to DOSIAHNETE!

Dnes vidíme, že pacientky chodia s pokročilejšími štádiami rakoviny, COVID výrazne zasiahol do ich života. Netýka sa to len karcinómu prsníka, ale aj kolorektálneho karcinómu či krčka maternice,“ povedal v diskusii počas Dňa ženského zdravia MUDr. Marian Streško, prednosta Onkologickej kliniky Fakultnej nemocnice Trnava.

Preventívne vyšetrenie zachytí ochorenie väčšinou včas

Štátom organizované a poisťovňami hradené preventívne vyšetrenia formou tzv. skríningu medzi rizikovými skupinami obyvateľov vedú k tomu, že až v 8 z 10 zachytených prípadov sa dá choroba ešte pomerne dobre liečiť.

Miera prežívania pacientov v počiatočnom štádiu rakoviny, ktoré vieme zachytiť práve skríningovými programami pre prsník, krčok maternice a hrubé črevo, je v priemere za všetky diagnózy skoro 90 %. V pokročilom, treťom či metastatickom štádiu je tá šanca už len 5 %. Je to extrémny rozdiel. A zároveň aj dobrá správa, že netreba mať strach, keď vám počas skríningu niečo zistia – šanca na vyliečenie je skutočne vysoká,“ odkázala ženám na podujatí v bratislavskej Starej tržnici klinická onkologička MUDr. Lucia Denková.

Lekárka z Univerzitnej nemocnice Bratislava upozornila na potrebu zaradiť do skríningového programu aj sledovanie pľúc. Rakovina pľúc je najčastejšie nádorové ochorenie u mužov a takmer tretie najčastejšie u žien, pričom úmrtnosť naň je spomedzi onkologických príčin najvyššia.

Svitá na dobré časy a plánuje sa spustiť pilotná fáza pre skríning karcinómu pľúc. Nebude to však hneď. Pri tomto ochorení treba povedať, že už sa netýka len primárne starších mužov, ktorí sú dlhoroční fajčiari. Za posledných päť rokov je u nás cítiť nárast prípadov tohto druhu rakoviny práve u mladých žien - nefajčiarok, ktoré žijú aktívne. Modernou diagnostikou sa zistilo, že tieto ženy majú určitú alternáciu génu nádorovej bunky. Bojujeme za nové biologické lieky pre ne, ktoré už existujú. Práve vďaka modernej liečbe dokáže byť nielen prognóza, ale aj kvalita života a psychická stránka pacientiek a pacientov na úplne inej úrovni než v minulosti,“ vysvetlila onkologička Lucia Denková.

Moderná liečba na Slovensku chýba

Podľa onkológov bolo za ostatných 10 rokov Európskou liekovou agentúrou schválených 263 indikácií nových liekov, na Slovensku je ich dostupných len okolo 50.

Čo sa rakoviny prsníka týka, tento pomer je ešte nižší. Pre naše pacientky máme k dispozícii z dostupných možností liečby len 10 %. Sme doslova 10 rokov pozadu,“ povedal onkológ MUDr. Marian Streško a dodal: „Chýbajú nám nielen lieky ale aj diagnostika. Dnes sa už dá diagnostikovať podskupina pacientiek, ktoré nepotrebujú chemoterapiu, ale genetický test je nákladný. Nie každá pacientka si ho môže dovoliť, a preto musí podstúpiť chemoterapiu, hoci ju nepotrebuje. Svet sa posúva, onkologická liečba, ktorá bola vysoko toxická, nešpecifická, sa začína personalizovať. Mali by sme robiť všetko preto, aby sme tento trend dokázali zachytiť aj my.“

Odborníci počas diskusie na podujatí tiež poradili, čo môže urobiť každý pre svoje zdravie a zníženie rizík ochorení.

„Keď prestaneme fajčiť, štatisticky dokážeme znížiť riziko vzniku rakoviny o približne 35 %, keď sa budeme zdravo stravovať a žiť, pridáme si ďalších 30 % v náš prospech, ak sa dáme zaočkovať proti HPV infekcii a budeme dodržiavať preventívne prehliadky, pribudne ďalších 10 %. To by som odporučil všetkým ženám. Až 75 % je to číslo, o koľko je možné znížiť šancu na vznik onkologického ochorenia,“ vysvetľuje lekár Marian Streško a jeho kolegyňa Lucia Denková ho dopĺňa: „Netreba zabúdať ani na psychické zdravie. To je tiež veľký spúšťač chorôb. Je treba bojovať proti životnému stresu, snažiť sa o psychickú pohodu, vytvárať si čas pre seba, kedy sa môže telo aj myseľ odreagovať a oddychovať, ideálne fyzickou aktivitou.“

Chcú riešiť komplexné fyzické aj duševné zdravie žien

Pilotný ročník podujatia, ktorého organizátorom je Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP), prišiel s novým konceptom oslavy ženského zdravia na Slovensku. Verejné podujatie, ktoré sa konalo v nedeľu 5. júna v Starej tržnici v Bratislave, má ambíciu pokračovať ako nová tradícia a počas celého roka nielen otvárať dôležité diskusie, ale najmä konkrétnymi krokmi prispievať k pozitívnym zmenám v oblasti starostlivosti o fyzické a duševné zdravie žien.

Nositeľkou zdravia v rodinách je žena. Ak budeme mať na Slovensku zdravé ženy, budeme mať zdravé celé rodiny. Udržiavať si svoje zdravie znamená prevziať za to aj vlastnú zodpovednosť, dbať o prevenciu, dodržiavať v prípade diagnózy dôsledne liečbu. Zároveň je potrebné, aby sme ako spoločnosť spájali sily a robili maximum pre to, aby mali nielen ženy, ale aj deti a muži dostupnú zdravotnú starostlivosť, v ktorej nám idú príkladom ostatné krajiny. To sú hlavné odkazy tohto dňa. Ďakujeme všetkým, ktorí nás v tejto myšlienke podporili a že sa táto iniciatíva mohla rozbehnúť,“ povedala v úvode podujatia prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Zaujme vás: SPRCHA pred ľahnutím do POSTELE je ZLÝ nápad: Po tomto zistení to už NEBUDETE robiť!

Na podujatí vystúpilo viacero odborníkov z rôznych oblastí. Diskusie, ktoré moderovala ambasádorka podujatia Zlatica Švajdová Puškárová spolu s kolegom Romanom Juraškom, mali široký záber a pokryli rôzne oblasti ženského zdravia. Venovali sa aj otázke procesu starnutia a ochorení prichádzajúcich s vekom, tehotenstvu a reprodukčnému zdraviu, aktívnemu životnému štýlu ako prevencii pred vznikom civilizačných ochorení, a v neposlednom rade aj duševnému zdraviu nielen žien – matiek, ale aj detí v kontexte pretrvávajúcej neistej doby. Svoje inšpiratívne príbehy rozpovedali známa výživová poradkyňa Mirka Luberdová, bojovníčka s alopéciou Lujza Púchyová či mamička a herečka Zuzana Haasová. Diskusie striedalo na odľahčenie aj množstvo praktických interaktívnych workshopov a deň zakončila svojím vystúpením speváčka a ambasádorka projektu Mária Čírová.

Podujatie Deň ženského zdravia podporili svojou záštitou Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, premiér Slovenskej republiky, primátor hlavného mesta SR Bratislava a starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto. Generálnym partnerom podujatia bola spoločnosť Roche Slovensko a hlavným partnerom zdravotná poisťovňa Dôvera. Podujatie podporili aj ďalšie spoločnosti a inštitúcie (viac na www.denzenskehozdravia.sk).

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rakovina prevencia

2022-06-08 18:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia