ZÁCHRANA po konzumácii veľkého množstva JEDLA: Toto vám pomôže dať TELO do PORIADKU

Zdroj: gettyimages.com
2022-05-16 18:00:00

Prílišné pôžitkárstvo môže mať negatívny dopad na vaše trávenie. Prejedanie nemusí byť úmyselné. Niekedy za to môže sviatočné jedlo, inokedy zase babka, ktorá nad vami stojí s varechou v ruke a možno za to môže neuvážené hltanie všetkého, čo pred vami neušlo.

Pocit plnosti a nafúknutia môže byť nepríjemným dopadom na tráviaci systém. Ako sa zbaviť tráviacich ťažkostí? Máme pre vás pár tipov!

Prejedanie sa a trávenie

Priemerný žalúdok zvyčajne pojme asi jednu alebo 400-600 ml jedla. Keď sa prejedáte, môžete skonzumovať dvakrát toľko alebo dokonca viac. Aby ste uvoľnili miesto pre toto jedlo navyše, váš žalúdok sa nafúkne ako balón. Ak sa často prejedáte, váš žalúdok sa ľahko roztiahne, čo nepôsobí dobre ako na trávenie tak aj na vašu postavu. V tomto prípade väčšina ľudí pociťuje nepohodlie, pretože ich žalúdok je nafúknutý nad svoju normálnu kapacitu.

Čítajte tiež: 5 NAJHORŠÍCH jedál na RAŇAJKY, ktoré SKRACUJÚ život: Tieto ODBORNÍCI odmietajú!

V závislosti od toho, čo ste jedli, môže tento pocit pretrvávať. Potraviny s vysokým obsahom tuku a vlákniny sa trávia dlhšie. Ak ste sa teda prejedli vyprážanými jedlami, počítajte s tým, že bolesti žalúdka budú pretrvávať.

Keď vám jedlo zostáva v bruchu, môže sa začať tlačiť na bránicu, čo spôsobí, že budete mať plytké dýchanie. Môže to tiež spôsobiť, že sa tráviace tekutiny vkradnú späť do vášho pažeráka, čím začnete pociťovať pálenie záhy – kyslú chuť v ústach.

Tu sú štyri odporúčania, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa týmto príznakom.

1. Spomaľte 

Keď prijímate potravu a naťahuje sa vám žalúdok, hormóny signalizujú vášmu mozgu, že ste sýti. Ak však konzumujete príliš rýchlo, kým vaše telo dostane signál sýtosti, budete už prejedení. Spomaľte a vychutnávajte si svoje jedlo, či už sú to raňajky, obed alebo večera. Dôležité je sa nikam neponáhľať, to jedlo vám neutečie. V niektorých prípadoch, keď nestíhate na poradu a potrebujete len rýchlo do seba niečo hodiť, si radšej privstaňte alebo si denný plán dopredu lepšie naplánujte. Vyhraďte si aspoň pol hodinu na obed a v pokoji sa najedzte. Počúvajte svoje telo, ono vie kedy už je sýte.

2. Problém nastal, čo teraz? 

Poznáte to – celý deň nič nejete, nestíhate či kvôli práci alebo deťom a večer sa to všetko snažíte dohnať. To vedie k prejedeniu a presýteniu. V tomto prípade sa budete cítiť nafúknuto a celkovo nepohodlne. Ako si s tým poradiť? Ak ste sa prejedli, choďte na krátku prechádzku, tá pomôže stimulovať tráviaci proces vo vašom tele. Pri chôdzi sa tlačí jedlo do vášho gastrointestinálneho traktu a pomáhate svoje trávenie „rozhýbať“. Nie je dobré behať ani sa preťažovať! Ak budete behať rýchlo alebo si náročnejšie zacvičíte, krv vám bude prúdiť skôr do nôh ako do žalúdka a trávenie sa spomalí. Stačí krátka a príjemná prechádzka.

3. Žiadne zdriemnutie

Po prejedení vás ako prvá vec napadne, že si chcete oddýchnuť a zdriemnuť. Hoci rýchly spánok po veľkom jedle vyzerá ako dobrý nápad, nie je to tak. Ak si ľahnete s preplneným žalúdkom, jedlo sa môže ľahšie dostať hore tráviacim traktom a nie dole. Ležanie zároveň môže zhoršiť pálenie záhy spôsobené prejedaním. Radšej sa na chvíľu prejdite, aby ste zrýchlili trávenie a ak ste veľmi vyčerpaní, lepšia možnosť je zostať v sede. 

4. Vyhnite sa bublinám

Už vám niekedy ponúkli pohár sódy na upokojenie žalúdka? Povedzte nie. Sýtené nápoje oxidom uhličitým prispievajú k pocitu nafúknutia a pridávajú viac plynov, ktoré vaše telo potrebuje vypudiť. Radšej si zvoľte pohár čistej nesýtenej vody alebo čaj, ten upokojí vaše trávenie lepšie.

Aké sú dlhodobé účinky prejedania sa?

  • Nadváha a obezita – Keď jete, vaše telo použije časť kalórií, ktoré skonzumujete, na energiu. Zvyšok sa ukladá ako tuk. Konzumácia väčšieho množstva kalórií, ako dokáže telo spálite, môže spôsobiť nadváhu alebo obezitu. To zvyšuje riziko rôznych ochorení alebo ťažkostí. 
  • Spomalené trávenie – Prejedanie sa – najmä nezdravými jedlami – si môže vyžiadať daň na vašom tráviacom systéme. Tráviace enzýmy sú dostupné len v obmedzenom množstve, takže čím väčšie množstvo jedla zjete, tým dlhšie trvá trávenie. Ak sa často prejedáte, tento spomalený tráviaci proces časom znamená, že jedlo, ktoré zjete, zostane v žalúdku dlhší čas a je pravdepodobnejšie, že sa uloží viac tuku.
  • Zhoršený spánok – Prejedanie sa môže dokonca ovplyvniť váš spánok. Vaše biologické hodiny, ktoré riadia vaše spánkové cykly, spôsobujú, že hladiny hormónov spánku a hladu počas dňa stúpajú a klesajú. Prejedanie sa môže tento rytmus narušiť, a preto je pre vás ťažšie večer zaspať.
  • Tráviace ťažkosti - Prejedanie má mnoho negatívnych vplyvov na trávenie. Začnete pociťovať nadúvanie, bolesť v žalúdku a črevách, kŕče, plynatosť alebo pálenie záhy. Tieto problémy vedia skomplikovať bežné fungovanie počas dňa aj noci. 

Zaujme vás: NÁPOJ, po ktorom KILÁ pôjdu DOLE ako po masle? STOPNE vaše chúťky na maškrtenie!

Ak vás už tráviace ťažkosti spôsobené prejedaním postihnú, existujú bylinky, ktoré vám s týmito problémami pomôžu.

  • Iberka horká – Kvety iberky horkej podporujú prirodzené pohyby tráviaceho systému.
  • Archangelika lekárska – Koreň archangeliky lekárskej pomáha zmierňovať kŕče a uvoľňuje svaly gastrointestinálneho systému.
  • Rasca – Plod rasce pôsobí v gastrointestinálnom trakte protizápalovo.
  • Rumanček – Kvety rumančeka podporujú správne pohyby tráviaceho systému, pretože rumanček má uvoľňujúci účinok a dokáže upraviť pohyb čriev.  
  • Pestrec mariánsky – Plody pestreca mariánskeho majú uvoľňujúci účinok na gastrointestinálne svaly a pomáhajú naštartovať trávenie.  
  • Medovka – Listy medovky majú upokojujúci účinok a pomáhajú zmierňovať žalúdočné i črevné kŕče.  
  • Lastovičník – Lastovičník podporuje prirodzené pohyby tráviaceho systému. 
  • Mäta prieporná – Listy mäty pomáhajú uvoľňovať kŕče v žalúdku a črevách. Dokážu tiež uľaviť od bolesti žalúdka a zmierniť nadúvanie a tvorbu plynov . 
  • Sladkovka – Koreň sladkovky má upokojujúci a uvoľňujúci účinok na žalúdok.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia prejedanie tráviace problémy

2022-05-16 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia