Bolesť hlavy si ročné obdobie nevyberá: Zaskočí aj za pekného počasia

Zdroj: Unsplash
2023-03-01 15:00:00

Teplejšia časť roka je konečne tu. Zimné bundy s lyžiarskou výbavou skončili na dne skrine a užívame si hrejivé slnko. Odložiť niekam hlboko by to občas chcelo stres a zhon, ale to sa nie vždy darí.

Či už nás rozčuľuje práca, kde sa ešte stále doháňajú resty minulých dvoch rokov, znepokojujú svetové správy alebo sme „len“ precitlivení na dusné počasie pred búrkou či vzduch v slnkom vyhriatej kancelárii, môže nás nečakane prepadnúť bolesť. Časté bývajú bolesti hlavy z horúčavy, vydýchaného vzduchu, stresu. Úľava však môže byť ľahko po ruke.

Každá časť roka má to svoje. Pozitíva, ale aj negatíva. V zime sa vidíme na prašanovom nedotknutom „menčestri“ sekať oblúčiky počas slnečného rána, ale už by sme radšej zabudli na pchanie lyží a kufrov do auta, ktoré pripomína hru Tetris, preplnené vleky a trojité vracanie sa pre detské rukavice, vaše bežecké topánky a napokon pre peňaženku. Nehľadiac na nutnosť detského cikania uprostred zjazdovky vždy vtedy, keď má dieťa oblečenú tú najviac neodnímateľnú kombinézu.

Akonáhle slniečko zasvieti a stromy rozkvitnú, oddýchneme si, plánujeme prvé jarné víkendy a už chceme odpočívať uprostred prírody. Zároveň na nás ale padá jarná únava, a niekedy aj tak trochu splín. Slniečko zasvietilo do okien a do tmavých kútov, je nám jasné, že to bude chcieť riadne jarné upratovanie, nemáme ale čas a náladu, a nakoniec sa ako tradične doma pohádame o to, kto si čo vezme na starosť, prípadne, či by už tento rok vážne nebolo lepšie zaplatiť profesionálov. Plánujeme prvé tohtoročné dovolenky, balíme, a nevieme, kam skôr skočiť. Zlá nálada prináša stres a zo stresu niekedy rozbolí hlava.

Prečo nás často bolí práve hlava?

Bolesť hlavy je veľmi častá a javí znaky až civilizačnej choroby. Preto sa jej tiež niekedy hovorí „bolesť hlavy 21. storočia“, pretože jej príčiny, ako nedostatočný spánok, nadmiera stresu a digitálnych technológií sú v dnešnej dobe viac-menej nevyhnutné. Bolesť hlavy má zlý vplyv na kognitívne funkcie, zhoršuje pamäť, znižuje mieru koncentrácie, pozornosti, motivácie, schopnosť riešiť problémy, argumentovať, vnímať.

Bolesť hlavy sa dá rozohnať aj v zárodku. Je potrebné zamyslieť sa, čo sme celý deň jedli a pili – pitný režim je základ a najmä ženy často pijú príliš málo – káva a čierny čaj sa do pitného režimu nepočítajú! Niekedy môže pomôcť zjesť niečo, čo obsahuje cukry, ideálne napríklad ovocie, vypiť pohár vody. Zdvihnúť sa od práce, prejsť sa na čerstvom vzduchu, večer nehltať do poslednej chvíle pred zaspaním správy na mobile. Každý z nás pozná okamihy, kedy je práca nad hlavu, ale často pomôže si uvedomiť, že pri najlepšej vôli nejde jednoducho stihnúť všetko naraz. Niečo vždy môže počkať – a keď nemôže, počká rovnako. Ale všetky tieto opatrenia niekedy nemusia stačiť. Nie je však potrebné trápiť sa, obzvlášť, ak sme skúsili bolesť rozohnať inak.

Sila kofeínu a ibuprofénu

Pre rýchlu a šetrnú úľavu cielenú priamo na bolesť hlavy vedci vyvinuli špeciálny variant obľúbeného lieku, Ibalgin® Plus. Obsahuje unikátnu kombináciu dvoch účinných látok – ibuprofénu a kofeínu, ktorý má podľa najnovších výskumov v správnom dávkovaní mnoho pozitívnych účinkov. Vďaka „dvojitej sile“ bude naša hlava rýchlo znova „fit“ a dovolí nám znovu sa sústrediť, v kľude dobaliť kufre a urobiť check-in, zvládnuť bolesť hlavy z únavného cestovania, napríklad presúvaním autom na druhý koniec republiky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



A čo nepomôže?

Možno svokra, susedka alebo kolegyňa prisahá pri začínajúcej bolesti na šálku kávy s cukrom. Alebo radšej dva. Niekedy to môže pomôcť. Ale je to správne? Vie kolegyňa, koľko kofeínu do seba za celý deň dostane, keď si na bolesť hlavy vypije dve kávy, popoludní čaj a na obed pohárik koly? Kofeín je dobrý sluha, ale zlý pán. V príliš vysokých dávkach môže spôsobovať nespavosť alebo zhoršovať depresie. Za neškodnú dávku sa považuje 400 mg kofeínu denne pre dospelých a 200 mg pre tehotné ženy. Šálka ​​kávy, rôzne čaje, malinovky. Koľko kofeínu obsahujú? Odmeriavate si presne poháre a hrnčeky, prepočítavate obsah? Zrejme nie. Pri káve by ste si nepomohli ani s odmerným valcom, rôzne kávy môžu mať dramaticky odlišný obsah kofeínu.

S Ibalgin® Plus je to jasné – obsahuje práve 100 mg kofeínu. Máte teda presný prehľad a viete, že tabletka Ibalgin® Plus obsahuje dostatočné množstvo kofeínu na posilnenie analgetického účinku a súčasne nepresahuje jeho bezpečný limit.

Ibalgin® Plus môžeme mať vždy po ruke. Tabletka samozrejme nerieši dlhodobé migrény či bolesť hlavy, ktorá sa zhoršuje v čase. S tými bezodkladne navštívte svojho praktického lekára, ktorý vás odošle k špecialistovi. Ale pokiaľ viete iste, že vás hlava rozbolela z jarného drhnutia okien takmer do úmoru, a nestáva sa vám to každý druhý deň, potom môžete bez výčitiek mať pomoc po ruke.

Ibalgin® Plus je liek na vnútorné použitie. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

MAT-SK-2200116 – 1.0. – 03/2022








Einsteinova 24
851 01 Bratislava 
Slovenská Republika
Tel.: (+421) 233 100 100
E-mail: recepcia@sanofi.com

Fotogaléria


Tagy:
bolesti hlavy PR článok

2023-03-01 15:00:00  |  Foto: Unsplash  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia