MANDARÍNKA obsahuje látku s PROTIRAKOVINOVÝM účinkom: V tejto ČASTI ovocia sa nachádza!
Mandarínky podporujú imunitu, pretože obsahujú vysoké množstvo vitamínu C. Ten je zároveň antioxidantom a chráni bunky pred vplyvom voľných radikálov.
Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.
Čítajte tiež: Populárny OLEJ vám môže ZACHRÁNIŤ život: Znižuje ŠANCU na vznik zákerných OCHORENÍ!
Dva až tri kusy tohto ovocia zabezpečia odporúčanú dennú dávku vitamínu C.
"V mandarínkach sú tiež vitamíny A, B1, B2, B6, B9 (kyselina listová) a vitamín E. Z mandarínok si náš organizmus doplní viacero minerálov, hlavne draslík, horčík, fosfor, vápnik, sodík, mangán a železo," vymenoval RÚVZ.
Vďaka vitamínom, minerálom a stopovým prvkom, ktoré mandarínky obsahujú, pomáhajú chrániť cievy, obličky, podporujú činnosť srdca, prispievajú k zmierneniu reumatických bolestí, znižujú riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody.
"Ovocie obsahuje rozpustnú vlákninu pektín, ktorá napomáha pri trávení, plynatosti a znižovaní hladiny zlého cholesterolu v krvi," spresnil RÚVZ.
Mandarínky majú nízky glykemický index, sú preto vhodným ovocím aj pre diabetikov a ľudí redukujúcich svoju hmotnosť.
"Vo vyššom množstve je v mandarínkach prítomný synefrín, ktorý pomáha uvoľniť upchatý nos a dokáže tiež spaľovať tuky," poukázal RÚVZ.
Svoje využitie má aj kôra z mandarínok, v ktorej je prítomný salvestrol, prírodná ochranná látka s protirakovinovým účinkom.
"Dôležité je aj správne skladovanie mandarínok, a to na tmavom mieste a pri teplote do ôsmich stupňov Celzia," dodal RÚVZ.
Fotogaléria
ovocie zdravie prevencia mandarínka