Čas NEVYLIEČI zdravotné problémy: Odborník varuje, aby ste TOTO neodkladali kvôli pandémii!

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-04 19:00:00

Kedysi sa o tomto vekom podmienenom ochorení hovorievalo, že musí „dozrieť“ na to, aby sa mu očný chirurg venoval. Dnes už vieme, že ide o mýtus a čím skôr vyhľadáme lekársku pomoc, tým skôr sa vrátime k bežným radostiam a neohrozíme svoj zrak.

Súčasná pandémia nie je dôvodom na odklad a obavy.

Pandémia nie je dôvodom na odklad liečby

Časom sa prirodzená šošovka môže zakaliť každému z nás. Ide o prirodzený jav, spôsobený metabolickými procesmi. Svojím zrakom však vnímame až 80% informácií z okolitého sveta, a preto by sme mu mali venovať patričnú pozornosť a problémy s ním spojené neodkladať na neskôr, na lepšie časy, na život po pandémii. Podceňovaný sivý zákal totiž môže spôsobiť viaceré problémy a zranenia. Svoje o tom vie aj mama obľúbenej herečky Bibiany Ondrejkovej, pani Marcela. 

Čítajte tiež: Nenápadný ZVYŠOVAČ cholesterolu: Po tomto ZISTENÍ prehodnotíte používanie plastov!

Kvôli zhoršujúcemu sa videniu som jedného dňa spadla. Výsledkom boli odreniny, modriny a tiež zlomené okuliare. Vtedy som si povedala dosť a rozhodla som sa vyhľadať odborníkov z kliniky, ktorá sa postarala aj o zrak mojej dcéry. Odporúčam nečakať,“ spomína si čiperná mamička a babička.

Jej slová potvrdzuje aj primár Očnej kliniky MUDr. Radovan Piovarči, ktorý je uznávaným špecialistom na odstránenie zakalenej šošovky. 

Ľudia si zvyknú nahovárať, že čas vylieči a vyrieši mnohé zdravotné problémy. No opak je pravdou. V prípade sivého zákalu určite. Často sa stretávam s pacientmi, ktorí kvôli sivému zákalu prichádzajú o energiu, životný elán a radosť zo života. Hmlisté videnie ich zatvára doma, stránia sa spoločnosti aj rodiny. Ani pandémia dokonca nie je dôvodom na to, aby bolo odstránenie sivého zákalu odkladané. Covid nie je jediným ochorením, ostatné nespia, rozvíjajú sa,“ apeluje na ľudí MUDr. Radovan Piovarči.

Ako odstrániť sivý zákal? 

Súčasná technika a špičkový prístup k pacientom zabezpečujú bezbolestný a rýchly priebeh operácie, v rámci ktorej sa pôvodná zakalená šošovka nahradí novou, umelou. Tento zákrok je dnes v rozvinutých krajinách jednou z najčastejšie vykonávaných operácií. Ak sa pacient rozhodne pre monofokálnu šošovku, zákrok a aj šošovku mu u nás preplatia všetky zdravotné poisťovne. No je tu aj možnosť výberu. Je totiž na vás, či podstúpite tzv. klasický zákrok, ktorý má pevne v rukách operujúci lekár alebo pre kombinovaný, laserom asistovaný zákrok. V oboch prípadoch je pôvodná šošovka nahradená novou, umelou. Operácia sivého zákalu pomocou femtosekundového lasera je chirurgmi preferovaná najmä pri komplikovanejších prípadoch, ako aj u určitých pridružených diagnóz, kedy je považovaná za veľmi bezpečnú s výrazne zníženým rizikom prípadných komplikácií.

 

„Práve femtosekundový laser sme na našej klinike začali používať ako prví na Slovensku a sme hrdí na to, že odstraňujeme sivý zákal tou najmodernejšou a najbezpečnejšou metódou, aká je momentálne vo svete dostupná,“ pokračuje MUDr. Piovarči.

Výhodou operácie sivého zákalu je i skutočnosť, že vás zároveň dokáže zbaviť všetkých dioptrií aj astigmatizmu. Monofokálne šošovky, ktoré v plnej sume hradia všetky zdravotné poisťovne, odstránia zákal aj okuliare do diaľky. Pacient sa však môže rozhodnúť aj pre za šošovky s doplatkom.

Trifokálne šošovky dodávajú špeciálne pohodlie na všetky tri cieľové vzdialenosti – diaľku, strednú (počítačovú) vzdialenosť a blízku (čítaciu) vzdialenosť. Torické šošovky odstránia astigmatizmus a sú k dispozícii v monofokálnom aj trifokálnom variante. Súčasťou všetkých šošoviek je dokonca UV ochrana a tiež ochrana pred tzv. modrým svetlom, ktoré vyžarujú telefóny, monitory či televízne obrazovky, “ dodáva primár.

"Ako by bol celý svet namaľovaný"

Doslova nový pohľad na život si po odstránení sivého zákalu pochvaľuje aj pani Marcela. 

„Kvôli sivému zákalu som videla zahmlene, teraz si pripadám, ako by bol celý svet okolo mňa namaľovaný. Nevýhodu to má iba jednu. Že teraz vidím každú svoju vrásku, kvapku vody a zrnko prachu na kredenci. Rozhodne odporúčam neotáľať a neodkladať svoje zdravie na neskôr,“ dodáva mama obľúbenej herečky.

Rovnakú pozitívnu skúsenosť má aj pani Ruženka.

 „Po operácii som pánovi primárovi povedala, že zachránil moje záclony v byte. Nech som ich prala akokoľvek, stále mi pripadali šedé. V skutočnosti boli nádherne biele, ale kvôli sivému zákalu som ich také nevidela,“ smeje sa dnes už spokojná pacientka.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie operácia oči prevencia sivý zákal

2021-12-04 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia