Zápal močových ciest, prečo ním ženy tak často trpia?

Zdroj: PR článok
2021-12-01 10:00:00

Kto si prežil zápal močových ciest, vie, že to nie je nič príjemné. Prečo toto ochorenie postihuje najmä ženy a ako s ním bojovať?

Infekcie, ktoré spôsobujú zápal močových ciest sú v našej populácii naozaj časté a vyskytujú sa takmer na dennom poriadku. Táto nepríjemná choroba vie pôsobiť naozaj bolestivo a nepríjemne, a tak znepríjemní človeku akékoľvek bežné aktivity, ktoré by inak mohol s radosťou vykonávať.

Zápal močových ciest je dominantným ochorením najmä u žien. Viete prečo je to tak?

Prečo zápal močových ciest trápi najmä ženy?

Dôvodom, že táto choroba postihuje najmä ženy, je ich fyziológia. Niekoľko fyziologických vlastností, ktorými ženy disponujú, pomáhajú baktériám sa ľahšie usadiť vo vnútri močových ciest. A pri nedostatočnom príjme tekutín, sa tieto baktérie ľahko usadia, množia a následne vytvárajú zápaly.

Ženy sú náchylnejšie na prienik baktérii z konečníka, pretože ich močová rúra je o dosť kratšia ako tá mužská. Taktiež ženskou nevýhodou je, že močové cesty sú umiestnené blízko pošvy a konečníka a baktérie majú akoby ľahší prístup na premiestnenia sa. Pri tomto ochorení nepomáha ani tesná spodná bielizeň ako sú tangá, ktoré ženy s obľubou nosia. No zápal močových ciest môže nastať aj po prenose pohlavných infekcií od partnera počas pohlavného styku.

Toto sú príznaky zápalu močových ciest

Ak začnete pociťovať jeden z príznakov, neváhajte sa obrátiť na vášho lekára, ten vám s chorobou pomôže. Niekedy stačí začať užívať ten správny liek, ktorý vám preplatí vaše zdravotné poistenie.

Najčastejšie sprievodné príznaky sú pocit neustálej potreby na toatelu a následne vymočenie len malého množstva moču. Tento prvotný príznak môže byť sprevádzaný nepríjemným pálením, rezaním a bolesťou pri močení. Ak je zápal vo vysokom štádiu, v moči sa môže objaviť krv. Vzhľadom na nepríjemnosť týchto príznakov zápal vo svojom tele určite spozorujete. Ak sa vám táto nepríjemná situácia prihodila, nemusíte sa báť, zápal ide ľahko vyliečiť, je množstvo účinných liekov, ktoré vás nestoja takmer nič, pretože ich prepláca zdravotná poisťovňa.

Ako sa zbaviť zápalu?

Keďže toto ochorenie spôsobuje baktéria, najsilnejší liek na zápal močových ciest sú antibiotiká. Preto je nevyhnutné navštíviť vášho lekára, podeliť sa s ním o tento problém a on vám na základe informácii predpíše to najvhodnejšie liečivo.

Okrem antibiotík netreba zabúdať na dostatočné množstvo tekutín, ktoré by ste mali denne prijať. Mali by to byť minimálne 2 litre neperlivej vody. Vhodným sprievodným liečivom sú aj urologické čaje, ktoré zmierňujú pocit pálenia a rezania a organizmus upokojujú. Potraviny tiež ovplyvňujú to, ako si s chorobou poradíte. U žien sú známym pomocníkom brusnice, ktoré by ste si mali pri zápale močových ciest dopriať.

Zápal močových ciest na prvý pohľad nie je života nebezpečné ochororenie, no nikdy by ste ho nemali podceňovať, pretože môžete skončiť hospitalizovaný. Nebojte sa kontaktovať vášho lekára, ktorý vám s liečbou poradí a odporučí vám to správne liečivo. Vaša zdravotná poisťovňa hradí veľké množstvo liekov, ktoré vám pri boji so zápalom pomôže.

Benefity zdravotných poisťovní sú veľmi dobrým pomocníkom, ktorý šetria váš rozpočet. Preto si svoju poisťovňu vyberajte dôkladne, napríklad poisťovňa Union sa o svojich klientov stará a záleží jej na ich zdraví. Ako poistenec zdravotnej poisťovne Union získavate viac ako 70 výhod a istotu, že váš lekár má s touto poisťovňou zmluvu. Poisťovňa spolupracuje s viac ako 1200 lekármi, a tak sa nemusíte báť, že by ste za svoje vyšetrenie museli platiť. Vyberajte si svoju zdravotnú poisťovňu správne, pretože na tom naozaj záleží.


Tagy:
zdravie PR článok zápal močových ciest

2021-12-01 10:00:00  |  Foto: PR článok  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia