Najčastejšie príčiny ÚMRTIA Slovákov: Tieto CHOROBY to mali na svedomí počas októbra

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-29 18:00:00

Najčastejšími príčinami úmrtí počas októbra boli choroby obehovej sústavy. Tie tvorili 43 percent úmrtí, čo predstavuje 2300 úmrtí. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku boli nádory, ktorých podiel na celkových úmrtiach dosiahol 22 percent. Podľahlo im 1200 osôb. ŠÚ SR uviedol, že tie spolu s chorobami obehovej sústavy patria dlhodobo medzi dve najčastejšie príčiny úmrtí. Výnimku tvorili počas januára až marca tohto roka úmrtia spôsobené ochorením COVID-19.

Čítajte tiež: RAŇAJKY pred touto HODINOU podporia DLHOVEKOSŤ: Ak si ich dáte neskôr, HROZÍ opak!

"Kým na choroby obehovej sústavy zomrelo v októbri 2021 oproti priemeru predošlých piatich rokov o päť percent viac osôb, v prípade nádorov sa hodnoty priblížili k predošlým rokom," skonštatoval štatistický úrad.

Tretím najčastejším dôvodom úmrtí s desaťpercentným podielom boli choroby dýchacej sústavy. Nadúmrtnosť oproti päťročnému priemeru bola druhý mesiac najvýraznejšia zo všetkých príčin úmrtí. Kým v auguste predstavovala 26 percent, v októbri to už bolo viac ako 74 percent.

Štvrtou najčastejšou príčinou úmrtí bol nový koronavírus. Nasledovali choroby tráviacej sústavy, ďalej vonkajšie príčiny chorobnosti a úmrtnosti a ostatné príčiny chorôb.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie úmrtie Slovensko

2021-11-29 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia