Ako spoznáte naozaj KVALITNÝ čaj? Toto PREZRADÍ, že je plný FARBÍV a arómy!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-09 18:00:00

Rôzne bylinky aj samotné čajové lístky môžu mať veľkú silu, ak sú správne spracované a premenené na blahodarný nápoj zvaný čaj. Aké čaje sú vhodné na ženské problémy, stres, nespavosť, pri problémoch s trávením či respiračnom ochorení?

Skôr ako si urobíte prvú, druhú, piatu... šálku čaju, aby ste zmiernili svoj problém, je dobré vedieť, že aj bylinkami sa dá predávkovať. Preto nie je hanba konzultovať užívanie vybraného druhu bylinkového čaju napríklad s lekárnikom. Ešte pred začatím kúry.

Čítajte tiež: VIDEO Nenechávajte SVIEČKY dlho HORIEŤ: DOPAD na životne dôležitý ORGÁN v tele!

Na obaloch kvalitných čajov nájdete aj informácie o spôsobe prípravy a dávkovaní. Zvlášť dôležité je dodržať ho, pokiaľ pravidelne užívate nejaké lieky. 

„Mala by platiť zásada, že keď som chorý, vyhľadám lekára. Keď si chcem zlepšiť svoj zdravotný stav, využijem bylinky a ovocie, hoci aj vo forme čaju,“ je presvedčená MUDr. Jela Solárová.

Správne kombinácie

Podobne ako pri liekoch, aj účinky byliniek sa navzájom ovplyvňujú a ich kombinovanie je hotová alchýmia. Vedu radšej nechajme na odborníkov a my si užívajme už hotové, odskúšané kombinácie. 

Ako spoznáte, že obsah bylinnej zmesi namiešal niekto, kto sa naozaj vyzná? Napríklad tak, že na obale čaju nie sú vymenované iba bylinky, ale aj ich konkrétne časti - vňať medovky, kvet hluchavky, plod jahody...

Kvalitu poznať aj podľa toho, že čajová zmes obsahuje väčšie kúsky konkrétnych častí bylín. V nálevových vrecúškach sú iba podrvené zvyšky byliniek vo forme prachu, obsah účinných látok je otázny, no istotou sú v nich zvyčajne farbivá a arómy,“ upozorňuje znalkyňa čajov Mariana Veselá z Veselého Čaju.

Ženský výber

Kombinácií byliniek pri takzvaných ženských problémoch je v podstate nekonečno. To je dobre, pretože každému nielen chutí niečo iné, ale každej žene by mal „jej“ čaj aj sadnúť.

Osvedčenou kombináciou byliniek pri silnom krvácaní je pastierska kapsička + ďatelina + repík obyčajný + repík lekársky + alchemilka. Menštruačné kŕče a bolesti zas dokáže zmierniť vňať z materinej dúšky.

Na problémy s močením, podporu funkcie močových ciest a ako doplnková terapia pri ich zápaloch sú vhodné urologické čaje. Opäť neexistuje jeden pravý, ide o kombinácie rôznych bylín. Ani jedna z nich však nelieči zápal, riešenie tohto problému patrí do rúk lekára.

Šálka na upokojenie

Ak sa potrebujete sústrediť a mať výkonnú myseľ, odporúčame šálku zeleného alebo čierneho čaju. Veľkým oblúkom sa jej však treba vyhnúť v stresových situáciách či pri problémoch so spánkom

„Obsahujú veľa povzbudzujúcich látok a podľa toho ich treba aj piť,“ odporúča odborníčka z Veselého Čaju.

Stávkou na istotu pri potrebe upokojiť sa, zmierniť stres a dobre sa vyspať je čaj z medovky. Funguje tiež spojenie účinkov a chutí harmančeka, pamajoránu (dobrá myseľ), listov jahody a kvetov ibišteka.

Čaje na trávenie

Číňania prisahajú na čaj Pu-erh, naše babičky na fenikel, v exotickejších končinách zas na škoricu. Je veľa rastlín a bylín, ktoré podporujú trávenie.

„Príjemná je napríklad kombinácia vôní a chutí čaju Honeybush so sladkým feniklom, citrónovou kôrou, kúskami jablka, mätou, škoricou, kvetmi slnečnice a dokonca so šupkami bielej fazule. Takto namixovaný čaj dobre chutí a zároveň podporuje celý vylučovací systém. Navyše pomáha znižovať hladinu cukru v krvi,“ dáva tip na dobrý čaj Mariana Veselá.

Kašlík a soplík

Vážny kašeľ a výtok z nosa treba vždy prekonzultovať s lekárom. Pri prvých náznakoch problémov a ako podporná liečba však dobre poslúži čaj z kamiliek, šípkových šupiek, z vňate materinej dúšky, listov jahody a kvetov bazy čiernej. V rôznych kombináciách a rôznych chutiach.

„Čajových a bylinných zmesí je naozaj nekonečno, takže si každý môže na svoj problém vybrať presne to, čo mu chutí. Dôležité je, aby čajové lístky, bylinky a ovocie v čaji boli naozaj funkčné, teda aby obsahovali účinné látky. Preto odporúčam pripravovať si čaj zo sypaných zmesí alebo zo zmesí v nálevových pyramídkach, kde sú jednotlivé ingrediencie väčšie a  majú priestor roztiahnuť sa vo vode, do ktorej zo seba uvoľnia to najlepšie,“ dáva poslednú radu M. Veselá.

Fotogaléria


Tagy:
čaj zdravie prevencia

2021-11-09 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia