V ÚMRTNOSTI mužov na túto chorobu sme na ČELE rebríčka: ZÁCHRANA, ktorej sa Slováci BOJA

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-26 18:00:00

Nejde len o diagnostickú metódu! Mnohí nevedia o tom, že kolonoskopické vyšetrenie môže polyp tiež odstrániť. Tým prispieva k zníženiu výskytu rakoviny hrubého čreva a konečníka. Slovensko je na smutnom druhom mieste, čo sa týka prípadov ochorenia.

Kolonoskopia je diagnostická a zároveň aj terapeutická metóda. Zisťuje sa pri nej prítomnosť polypov a nádorov, pričom zachytí takmer 100 % prípadov rakoviny a to aj tých vo včasnom, liečiteľnom stave. Po absolvovaní kolonoskopie má pacient 10 rokov istoty života bez kolorektálneho karcinómu (KRKA). Za bezbolestné kolonoskopické vyšetrenie si pacienti na Slovensku musia priplatiť, analgosedácia je pritom vo svete štandardom. Podľa najnovšieho prieskumu je bolesť a nepríjemné pocity hlavným dôvodom, prečo Slováci odkladajú vyšetrenie. Čo sa môže zmeniť?

Čítajte tiež: NAJLEPŠIE ovocie a zelenina, ktoré PREČISTIA orgány v tele: ODĽAHČENÝ organizmus na počkanie!

Slovensko je na čele rebríčka v úmrtnosti mužov

Napriek výraznému pokroku v diagnostike a liečbe kolorektálneho karcinómu, toto ochorenie naďalej predstavuje veľmi vážny spoločenský a medicínsky problém. Slovensko je krajinou s druhým najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka v Európe, v úmrtnosti mužov je dokonca na čele rebríčka. Napriek tomu v mnohých prípadoch ostávajú možnosti skorého záchytu tejto rakoviny ďaleko za svojimi možnosťami.

Kolorektálny karcinóm je rakovina, ktorej sa dá pomocou preventívnych opatrení vyhnúť takmer na 100%. Na nádorové ochorenia čriev by sa pri pravidelných preventívnych vyšetreniach nemuselo vôbec umierať“, konštatuje doc. MUDr. Martin Huorka, CsC, prezident Slovenskejgastrenterologickej spoločnosti (SGS).

Skríning KRCa na Slovensku

Pozývací skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka (KRCa) je štátom riadený preventívny program, ktorý môže zabrániť zbytočným úmrtiam v súvislosti s týmto onkologickým ochorením. O jeho vznik sa zasadili Slovenská gastroenterologická spoločnosť, štátne inštitúcie, zdravotné poisťovne, ale aj pacientske organizácie. Cieľom skríningu je identifikovať pacientov vo včasnom štádiu ochorenia, kedy je možné ho úspešne liečiť prostredníctvom kolonoskopie, ktorá je diagnostickou i liečebnou metódou zároveň. Uskutočňuje sa formou zasielania preventívnych testov na okultné krvácanie na domáce adresy rizikovej skupine poistencov vo veku 50 - 75 rokov. Tento test sije možné vyžiadať aj u všeobecného lekára a je potrebné ho opakovať každé dva roky.

Pozitívny výsledok testu neznamená, že pacient má rakovinu hrubého čreva, ale že potrebuje kolonoskopické vyšetrenie, prostredníctvom ktorého gastroenterológ diagnostikuje príčinu krvácania a stanoví liečbu,“ hovorí doc. Huorka.

Kolonoskopia ako prevencia rakoviny

Kolonoskopické vyšetrenie nie je iba diagnostickou metódou. V prípade nálezu polypu ho dokáže lekár vo väčšine prípadov počas vyšetrenia priamo odstrániť. Tento zákrok sa nazýva endoskopická polypektómia a prispieva k zníženiu výskytu rakoviny hrubého čreva a konečníka, ako aj k zníženiu úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a konečníka.

„Kolorektálny karcinóm vzniká vo väčšine prípadov transformáciou z polypu sliznice konečníka alebo hrubého čreva. Trvá niekoľko rokov, kým sa polyp premení na zhubný nádor, a preto môžu byť pri kolonoskopii včas uskutočnené účinné opatrenia ako napr. endoskopické odstránenie polypov," hovorí MUDr. Boris Pekárek, PhD., primár gastroenterologického oddelenia Národného onkologického ústavu. „Výnimkou môžu byť príliš veľké alebo podozrivé polypy, ktoré po vyšetrení rajónnym gastroenterológom, odstránia až v špecializovanom centre, kde sa posudzuje vhodnosť endoskopického alebo chirurgického prístupu. Preventívna kolonoskopia, pri negatívnom náleze, znamená až 10 rokov života bez potreby iných vyšetrení. S veľmi vysokou pravdepodobnosťou sa u pacienta v tomto období nevyvinie prokročilá rakovina hrubého čreva alebo konečníka. Kolonoskopia je naše najspoľahlivejšie vyšetrenie nielen na vylúčenie rakoviny hrubého čreva a konečníka, ale súčasne prináša výhodu odstránenia predrakovinových štádií“, dodáva Pekárek.

Kedy bude kolonoskopia na Slovensku bezbolestná?

Gastroenterológovia vítajú spustenie pozývacieho skríningu, ale upozorňujú, že ide o komplexný proces, v ktorom musí spolupracovať štát, odborné inštitúcie, poisťovne, a najmä pacient. 

Pre funkčný skríning je potrebná hlavne akceptácia pozvania zo strany pacienta. Skríning rovnako nemá význam, ak pacient odmieta absolvovať následné kolonoskopické vyšetrenie zo strachu z bolesti. Dôležité je preto nielen komunikovať s pacientmi o význame kolonoskopického vyšetrenia, ale aj zabezpečiť, aby mu bolo toto vyšetrenie umožnené absolvovať bezbolestne a teda komfortne, tak ako je to štandardom vo svete,“ hovorí prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD. 

Cieľom dlhodobého úsilia Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti je preto zabezpečiť dostupnosť bezbolestnej kolonoskopie pre každého nášho pacienta“, hovorí prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., vedecký sekretár SGS.

„V súčasnosti je možné absolvovať kolonoskopiu bezbolestne iba na vlastné náklady. Pacient si musí priplatiť približne 50 € za takzvanú analgosedáciu, teda podanie utlmujúcich injekcií so sedatívom a silným analgetikom. Analgosedácia stále nie je hradená z verejného zdravotného poistenia, pretože pre ňu neexistuje kód v katalógu výkonov a podobný výkon poisťovne pre kolonoskopiu neuznávajú“, dodáva prof. Hlavatý.

Po diskusii na pôde Ministerstva zdravotníctva SR s NOI, SGS navrhla nový kód 93k – Analgosedácia pri kolonoskopii. 

Aktuálne čakáme na schválenie tohto výkonu na MZ SR v komisii pre Katalóg zdravotných výkonov. Poisťovne nám už avizovali, že akonáhle bude kodifikovaný nový výkon, sú pripravené uhrádzať analgosedáciu pri kolonoskopii, čím by sa konečne zabezpečila dostupnosť bezbolestnej kolonoskopie“, upresňuje prof. Hlavatý.

Aké sú bariéry zo strany pacientov?

Napriek tomu, že preventívna kolonoskopia je veľmi efektívnou prevenciou rakoviny, v očiach pacientov vyvoláva vyšetrenie obavy. Podľa prieskumu agentúry Nielsen / Admosphere zo septembra 2021, 27,3 % opýtaných odkladá vyšetrenie kvôli obavám z bolestivosti vyšetrenia a až 38,8 % kvôli obavám z nepríjemného zážitku z vyšetrenia. Oskríningovej kolonoskopii uvažuje 36,2 % respondentov, 11,5% ju už absolvovalo a 52,3% o vyšetrení neuvažuje. V prípade, že by bola dostupná analgosedácia 62,8% respondentov by sajednoduchšie rozhodlo pre kolonoskopiu. Ak by bola dostupná celková anestézia, pre kolonoskopiu by sa ľahšie rozhodlo 56,5% respondentov.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia kolonoskopia

2021-10-26 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: red, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia