Znova vo svojej koži

Ilustračné foto
2021-10-25 10:00:00

Slovensko je povestné svojimi vodami. Obsahom minerálnych látok doslova skryjú do vrecka vychytené svetové kúpeľné destinácie. Mnohé zo slovenských prameňov sa môžu pýšiť titulom európskych, či svetových unikátov.

Už v roku 1617 sa v urbári spomína pokojné miesto na úpätí Bielych Karpát, ktoré má potenciál stať sa kúpeľmi. K tomu došlo v roku 1832, keď v blízkosti prameňa výdatne zapáchajúceho sírovodíkom Jozef Vietoris vystaval prvý kúpeľný dom. To je zároveň chvíľa, ktorou sa začali moderné dejiny kúpeľov Smrdáky. 

Obsah síry vo vode v Smrdákoch sa približuje 700 mg/l, čo z nej robí najkoncentrovanejšiu sírnu vodu v strednej Európe. Síra je ako určite viete od pradávna známa vďaka svojim dezinfekčným, antibakteriálnym a antiseptickým účinkom, čo blahodarne pôsobí na liečbu širokého spektra mnohých kožných ochorení.

Rezervujte si liečebný kúpeľný pobyt v jednom z dvoch hotelov zo siete Ensana v Kúpeľoch Smrdáky.

„Slovenské Mŕtve more“

Legenda o objavení liečivého prameňa hovorí, že za Kúpele Smrdáky vďačíme pastierovi, ktorý našiel miesto odkiaľ vyvierala zvláštne zapáchajúca voda. Povedal si, že skúsi, či mu náhodou nepomôže na jeho boľavé nohy. A tak sa aj stalo. Za úľavou od ťažkostí tam začali chodiť aj iní dedinčania a vodili tam i dobytok s poranenými nohami.

Pôvod názvu kúpeľov je prozaický. Obec v Záhorskej nížine kedysi niesla názov Nová Ves (Villa Nova). Svoje súčasné pomenovanie Smrdáky získala na základe prezývky, ktorú mali obyvatelia Novej Vsi kvôli špecifickému zápachu síry z vody v ich obci. Ktovie, či tí zlomyseľníci, ktorí ich volali „smrdákmi“ len ticho nezávideli, akú majú zdravú a krásnu pokožku!

Tak či onak, za zdravím a krásou pokožky tam dodnes chodia dospelí a dokonca aj deti. K výnimočnosti kúpeľov v Smrdákoch prispieva aj fakt, že sú to jediné kúpele, ktoré sú prispôsobené aj na liečbu kožných ochorení u detí. Tie môžu liečebné pobyty v Smrdákoch absolvovať do 6 rokov v doprovode rodiča a po dovŕšení 6. roku už aj sami.

Rezervujte si svoj pobyt v kúpeľoch Smrdáky ešte dnes!

Vďaka unikátnej kombinácii minerálnych látok vo vodách vyvierajúcich v kúpeľoch Smrdáky sa datuje, že na liečebné účely je táto vzácna destinácia na západe Slovenska využívaná už viac, ako 400 rokov.

Najčastejšie tam nachádzajú úľavu ľudia trpiaci psoriázou, atopickými dermatitídami ale úspechy sa zaznamenávajú aj pri liečbe akné a širokého spektra kožných chorôb, ktoré vyžadujú komplexný prístup.

Kúpeľný pobyt v Smrdákoch je investíciou, za ktorú sa vám najväčší orgán vášho tela poďakuje zdravím a žiarivou krásou. Zvyčajne sa ľudia trpiaci kožnými ochoreniami tešia z efektu pobytu v Kúpeľoch Smrdáky aj viac, ako pol roka.

 

Všetky potrebné informácie nájdete na stránke www.ensanahotels.com/sk.

Fotogaléria

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia