Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trpíte, ak máte ísť k doktorovi na krv? Vyriešte to ešte dnes

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto

Vedeli ste, že zdravotný stav človeka sa dá vyčítať z jedinej kvapky krvi odobratej z prsta?

Diagnostika živej kvapky krvi je bezbolestná vysoko nadštandardná metóda umožňujúca analýzu čerstvo odobratej kvapky krvi. Klientovi umožňuje „naživo“ vidieť zloženie svojej vlastnej krvi v niekoľkonásobnom zväčšení na monitore obrazovky. Na diagnostiku sa používa špeciálny Darkfield mikroskop. Vďaka nemu je možné pozorovať a analyzovať jednotlivé zložky krvi bez toho, aby boli ovplyvnené inými látkami, ktoré sa používajú pri bežnom biochemickom vyšetrení krvi.

Trpíte, ak máte ísť
Zobraziť galériu (5)

Najväčšiu výpovednú hodnotu majú červené krvinky. Zdravé červené krvinky sú okrúhle a pekne vyživené. Vtedy organizmu nič nechýba a nie je ohrozený toxickými látkami. Každá červená krvinka má svoj priestor, aby mohla viazať životne dôležitý kyslík bez tvorenia zhlukov. Sleduje sa predovšetkým jej tvar, veľkosť a rozloženie vo vzorke krvi. Podľa toho, ako krv vyzerá, je možné odhaliť príčiny niektorých problémov, ktoré bežné vyšetrenia častokrát nedokážu odhaliť. V krvi sa tiež sleduje množstvo bielych krviniek a prítomnosť iných látok ako sú zápalové látky, metabolický odpad, ťažké kovy, či dokonca prítomnosť nežiadúcich organizmov (parazity, baktérie, plesne).   

Na Slovensku, ale aj vo svete, sú z dlhodobého hľadiska najčastejšou príčinou úmrtí práve kardiovaskulárne ochorenia. Ľudia častokrát zanedbávajú svoj zdravotný stav a niektorým problémom nepripisujú takmer žiadnu váhu. Počiatky väčšiny problémov bývajú mierne, no ak sa neriešia, môžu v budúcnosti vyústiť až do najrôznejších typov ochorení, ktoré sa nemusia týkať len srdcovocievneho systému. Diagnostikou krvi sa dajú podchytiť začínajúce ťažkosti spojené s trávením, ktoré je do veľkej miery prepojené práve s našou krvou. Krv je odrazom nášho životného štýlu, jedálnička a zlozvykov.  

Veľmi častým problémom, s ktorým sa u klientov možno stretnúť je acidóza, teda zvýšené množstvo kyselín v tele. V ľudskom organizme prebieha nespočetné množstvo reakcii, napríklad spaľovacie či oxidačné reakcie, ktoré potrebuje na trávenie potravy a dýchanie. Výsledkom je vznik kyselín. Je teda normálne, že naše telo tvorí kyseliny. Otázkou je, ako sa s nimi dokáže vysporiadať. Telo sa zbavuje prebytočných kyselín prostredníctvom vylučovacej sústavy, vydychovaním cez pľúca, obličkami a potením cez pokožku. Pri acidóze je krv hustá, a správa sa doslova ako med. V takomto stave sú červené krvinky veľmi „lepivé“ výsledkom čoho je zhlukovanie červených krviniek, ktoré formujú reťazce. My však chceme, aby sa krv podobala skôr na vodu. Voda omnoho ľahšie prúdi a nespôsobuje neželané zanášanie. Ako je známe, úlohou červených krviniek je prenášať kyslík a okysličovať všetky orgány v tele, aby mohli správne fungovať. Ak sú červené krvinky pod mikroskopom pozliepané, kyslík sa na ne nemôže viazať, a preto ľudia trpiaci acidózou pociťujú často zvýšenú únavu, alebo sa rýchlo zadýchajú. To preto, lebo im chýba kyslík.

Trpíte, ak máte ísť
Zobraziť galériu (5)

Sprievodným javom acidózy je tvorba fibrínových vlákien v krvi. Fibrín je nerozpustná bielkovina, ktorá je dôležitá pre zastavenie krvácania, keď sa poraníme. Ak je ho však priveľa, môže spôsobiť zanesenie ciev až tvorbu nebezpečných zrazenín. Príčinou jeho prítomnosti býva zvyčajne prebiehajúci zápal v organizme, alebo nedostatočná funkcia pečene. Rizikovými faktormi, ktoré sa môžu podieľať na zvýšení hladiny fibrínu, sú psychický a fyzický stres, estrogény v hormonálnej antikoncepcii, fajčenie a obezita. Zápal, ktorý v tele prebieha môže byť rôzneho pôvodu. Môže sa objaviť aj pri zraneniach, tráviacich problémoch či problémoch s kĺbmi.

Fibrín vyzerá v krvi doslova ako sieť alebo pavučina. Sú to jemné vlákna, do ktorých sa môžu zachytávať zložky krvi, tukové látky ako cholesterol, či iné produkty metabolizmu, čo zvyšuje riziko nežiadúceho zužovania ciev. Pri zdravých podmienkach organizmu, si telo dokáže s odstraňovaním nadmerného množstva fibrínu poradiť samo. Ak sa v krvi predsa objaví, treba organizmu pomôcť ho odstrániť.

V Diagnostickom centre v Kompave Vám poradia, ako sa o seba starať, aby bola Vaša krv zdravá. Pomôžu Vám odhaliť príčinu problémov, ktoré Vás už dlhšiu dobu trápia a spôsobujú diskomfort v každodennom živote.

Vyšetrenie živej kvapky krvi môže podstúpiť každý bez ohľadu na svoj vek alebo pohlavie. Je vhodné dokonca aj pre ľudí, ktorí sa cítia úplne zdravo a chcú mať pod kontrolou svoje telesné funkcie. Účinná prevencia je najlepší spôsob predchádzania problémov. Diagnostika pomáha predovšetkým ľuďom pociťujúcim nešpecifické problémy, s ktorými si už nevedia dať rady.

Čo môžeme zistiť analýzou kvapky krvi?

  • Komplexný obraz o krvi, ktorý dokáže odhaliť počiatočné štádiá problémov
  • Prekyslenie a stav hydratácie organizmu
  • Zápal v tele, prítomnosť bakteriálnych a plesňových infekcií
  • Stav železa, kyseliny listovej a vitamínu B12
  • Prítomnosť ťažkých kovov a nežiadúcich organizmov (parazity)
  • Nedostatok vitamínov, minerálov a antioxidantov
  • Tvar červených krviniek a ich schopnosť viazať kyslík
  • Zníženie imunity - stav bielych krviniek
  • Hromadenie cholesterolu
  • Riziko zhlukovania trombocytov a vzniku zrazenín

Čo nedokážeme zistiť analýzou kvapky krvi

  • Krvnú skupinu
  • Stav glykémie
  • Presnú hodnotu pH krvi
  • Tehotenstvo
  • Alkohol
  • Genetické predispozície
  • Metabolický typ pacienta

Ako prebieha diagnostika?

  • Klient sa pohodlne usadí na miesto výkonu diagnostiky
  • Odborník vydezinfikuje klientovi prst
  • Na analýzu postačí jediná kvapka krvi, ktorá sa odoberie jemným vpichom do prsta
  • Krv sa následne pozoruje pod Darkfield mikroskopom a analyzuje
  • Na výsledky klient nečaká, vidí ich okamžite na monitore. Súčasne prebieha konzultácia

Pre koho je diagnostika určená a prečo sa odporúča ju podstúpiť?

Diagnostika kvapky krvi je určená pre ženy aj mužov všetkých vekových kategórii, ktorí:

  • sa necítia úplne v poriadku
  • pociťujú nešpecifické zdravotné ťažkosti (únava, oslabená imunita, problémy s kĺbmi, kožné problémy, padanie vlasov, tráviace ťažkosti)
  • pre tých, čo chcú pod kontrolou odborníka šetrne svoje telo očistiť
  • pre zlepšenie výkonu pri športovej záťaži
  • pre ženy plánujúce v blízkej dobe otehotnieť
  • pre tých, čo chcú vedieť, čo sa v ich tele deje a ako predísť prípadným komplikáciám do budúcna - prevencia

Preto ak vás zaujíma ako je na tom vaša krv, chcete ju na vlastné oči vidieť a možno i zachytiť viaceré ochorenia v počiatočných štádiách, diagnostika kvapky krvi je tá správna a rýchla voľba.

 

 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9