Na Slovensku sa NAJČASTEJŠIE transplantuje tento ORGÁN: Na vine je CUKROVKA i obezita!

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-07 18:00:00

Na Slovensku vlani 181 pacientov zachránili tým, že im transplantovali niektorý zo životne dôležitých orgánov. Napriek tomu, že vlaňajšok ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, podarilo sa udržať transplantačný program.

Ktoré choroby sú za tým? 

Pri príležitosti Európskeho dňa darcovstva a transplantácií to uviedol prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti a výkonný riaditeľ Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa. Ako spresnil, z uvedeného počtu bolo približne 130 prípadov transplantácie obličiek.

Čítajte tiež: KOĽKOKRÁT denne môžete vypustiť PLYNY a ODGRGNÚŤ si? Kedy za tým môže byť niečo VÁŽNE!

Na darovanie obličky v súčasnosti čaká aj najviac pacientov, a to 276. Z nich je 100 z východu krajiny.

Počet pacientov čakajúcich na transplantáciu obličky sa zvyšuje úmerne s nárastom výskytu cukrovky, ktorá je u dospelých najčastejšou príčinou zlyhania obličiek. Aj ostatné civilizačné choroby, ako sú hypertenzia či obezita, sa podieľajú na vzniku a progresii chronických chorôb obličiek,“ vysvetlil Beňa.

UNLP ako špecialista

Na transplantácie obličiek sa špecializuje transplantačné centrum UNLP, kde ich aj realizujú najviac v rámci Slovenska. Ročne vykonajú 45 až 50 transplantácií obličiek od mŕtvych darcov a päť až desať transplantácií od tých žijúcich. Podľa Ladislavy Šustovej z komunikačného oddelenia UNLP pacient po transplantácii žije dlhšie ako pacient liečený dialýzou a jeho kvalita života je vyššia.

Zároveň pripomenula, že UNLP pokračuje v programe krížových transplantácií obličiek. Na Slovensku ju ako prvú od žijúcich darcov medzi dvomi transplantačnými centrami uskutočnila UNLP pred necelými siedmimi rokmi súbežne s Univerzitnou nemocnicou v Martine.

Vzájomnú výmenu orgánov u dvoch párov realizujeme, ak priame darcovstvo nie je možné pre nezhodu krvnej skupiny medzi darcom a príjemcom alebo pre prítomnosť protilátok proti darcovským bunkám u príjemcu. V januári 2015 sa našla zhoda medzi sesterským párom z Košíc a manželským párom v Martine,“ uviedla primárka transplantačného oddelenia Tatiana Baltesová.

V UNLP odvtedy úspešne zrealizovali tri krížové transplantácie, aktuálne pripravuje štvrtú.

Beňa dodal, že darcovstvo žijúcich darcov riešia etické komisie.

„Altruistický dar, teda darovanie orgánu bez udania konkrétneho príjemcu na Slovensku, zatiaľ neexistuje. V budúcnosti to snáď možné bude,“ doplnil.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia translantácia telesné orgány

2021-10-07 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia