OBJAV vedcov o jednej z NAJSMRTEĽNEJŠÍCH rakovín na svete: Rozlúštili ZÁHADU jej pôvodu

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-20 18:00:00

Výskumníci z britskej Cambridgeskej univerzity prišli na pôvod jedného z dvoch hlavných druhov rakoviny pažeráka, známeho ako adenokarcinóm.

V štúdii uverejnenej vo vedeckom časopise Science vysvetľujú, že tento adenokarcinóm vzniká zo žalúdočných buniek, ktoré sa neskôr premenia na Barrettove bunky a napokon na bunky rakovinové.

Barrettov pažerák je predrakovinové štádium adenokarcinómu tejto trubice spájajúcej ústa a žalúdok.

Čítajte tiež: Ovocie, ktoré PÁLI tuky a upraví CHOLESTEROL: Jeho stonkou proti pribúdajúcim KILÁM!

Vedci a lekári už nejaký čas vedia, že vývoj adenokarcinómu pažeráka je spojený s Barrettovým pažerákom, ktorý sa v endoskopii prejavuje ako ružový "fľak" na povrchu trubice. Odkiaľ tieto abnormálne bunky pochádzajú, však doposiaľ vedci nevedeli.

Identifikovali dva gény

Vedci v štúdii porovnali vzorky tkaniva od pacientov s Barrettovým pažerákom, pacientov s adenokarcinómom pažeráka a od zdravých darcov orgánov. Na základe analýzy zaznamenali pozoruhodnú podobnosť medzi Barrettovými bunkami a bunkami žalúdka.

Tento objav poukazuje aj na to, že bunky na vrchu žalúdka sa vedia zmeniť na bunky podobné črevným bunkám. V tejto podobe nahradia bunky pažeráka a spôsobia Barrettov pažerák. 

Ďalej v štúdii vedci odhalili dva gény – MYC a HNF4A – ktoré sú zodpovedné za spomínané tkanivové zmeny žalúdočných buniek.

"Momentálne je pre nás dôležité zistiť, čo tieto gény poháňa," uviedol Karol Nowicki-Osuch, jeden z autorov štúdie. "Za posledných 20 rokov existovalo najmenej šesť rôznych hypotéz o pôvode Barrettovho pažeráka. Sme presvedčení, že pomocou najnovších techník sme našli odpoveď na toto tajomstvo," uviedol Lizhe Zhuang, jeden z autorov štúdie.

Rakovina pažeráka je šiestou najsmrteľnejšou rakovinou na svete, pričom jej výskyt je v západných krajinách na vzostupe.  

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba rakovina rakovina pažeráka

2021-08-20 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia