Bielením zubov k POLEPTANIU sliznici ŽALÚDKA: Na TOTO zabudnite, inak hrozí PORANENIE!

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-28 05:00:00

Málokto je so sebou taký spokojný, že by nechcel niečo zmeniť, vylepšiť. Niekedy stačí drobnosť, napríklad belšie zuby, a usmiata tvár zrazu pôsobí mladšie, atraktívnejšie, rozžiarenejšie... Ako to dosiahnuť?

Krásne biele zuby už navždy? Poznáme riešenie

Mať krásny biely úsmev dnes už nie je vôbec zložité. Existuje niekoľko ciest, ako sa k nemu dopracovať. Nie každá je však vhodná a zdravá. Niektoré sú dokonca veľmi rizikové. 

Predtým ako sa niekto rozhodne vybieliť si zuby, určite odporúčam, aby sa poradil s odborníkom namiesto vyhľadávania ,babských rád‘ na internete,“ radí Ľubica Thierová, Dipl.d.h., dentálna hygienička zo zubnej kliniky Dr. Martin.

Čítajte tiež: POTRAVINY, ktoré vás udržia tam dole FIT: Čo dať do ÚST, aby INTÍMNYM partiám bolo dobre

Toto doma nepoužívajte

Bieliť zuby sa dá aj doma, ale mnohé prostriedky, ktoré na to ľudia používajú, sú nevhodné. 

„Asi najväčší mýtus, ktorému ľudia veria a aj sa ho držia, je, že na domáce bielenie zubov je vhodná sóda bikarbóna. Používajú aj citrónovú šťavu, kurkumu, čierne uhlie, soľ alebo zubné pasty s vysokým obsahom abrazív. Nič z toho však neodporúčam,“ pokračuje Ľ. Thierová. 

Hlavným argumentom proti týmto postupom je minimálny a hlavne dočasný bieliaci efekt. 

Sklovina sa doslova poškriabe. Zuby síce vyzerajú svetlejšie, ale zároveň sa stávajú citlivejšie a môžu byť náchylnejšie na kazy. A tam, kde sa týmto spôsobom odstráni aj zdravá sklovina, sa rýchlo späť usádzajú pigmenty z jedla,“ vysvetľuje dentálna hygienička, prečo vyššie vymenované spôsoby domáceho bielenia skôr škodia, než pomáhajú.

Pozor na poleptanie

Okrem „overených babských postupov“ dnes nie je problém využiť na bielenie zubov aj bieliace gély, pasty, perá či prúžky. Je ich plný internet. Aj tu však dvíha dentálna hygienička varovný prst. 

Je dôležité, aby sa bieliaci gél dostal iba na zubnú sklovinu a nikde inde, pretože môže poleptať pery, ďasná a pri prehltnutí dokonca sliznicu žalúdka. Treba preto dbať na správne zvolený druh domáceho bieliaceho gélu a pacienta pred aplikovaním poučiť, čo má robiť, aby sa vyhol nežiaducim poraneniam v ústnej dutine,“ odporúča hygienička z Dr. Martin.

Taktiež si treba dávať pozor, aby bolo bielenie rovnomerné na všetkých zuboch, inak sa zvyšuje riziko nerovnomerného vybielenia a môžu sa zvýrazniť odvápnené časti zubov, ktoré vyzerajú ako škvrny. Odborníčka neodporúča ani bielenie v kozmetických salónoch, lebo nemajú také vybavenie (Optragate a odsávačku, ktorá zabezpečí sucho v ústach) ako zubné ambulancie.

Pod kontrolou

Bielenie, ktoré vykonáva odborník, je zárukou, že bude urobené  šetrne.

Výrobcovia prípravkov na bielenie zubov sa snažia prichádzať s bieliacou chémiou, ktorá je čoraz šetrnejšia k zubnej sklovine. Do produktov zahŕňajú prírodné zložky ako spirulina, aloe vera, xylitol, mätu a iné. Peroxid vodíka sa začal nahrádzať jeho miernejšou alternatívou - karbamid peroxidom a niektoré bieliace gély dokonca peroxid vodíka neobsahujú vôbec. Čoraz populárnejšie je bielenie pomocou bieliacej lampy. Profesionálne ambulancie majú k tomuto všetkému prístup, preto stále platí, že ambulantné bielenie je najšetrnejším spôsobom bielenia zubov,“ je presvedčená Ľ. Thierová. 

Na jedno sedenie sa dá u odborníka dosiahnuť vybielenie o niekoľko stupňov, väčšinou o 2 až 3. Pri silno zafarbených zuboch odporúča dentálna hygienička z Dr. Martin bielenie kombinované. 

„Po absolvovaní profesionálnej dentálnej hygieny si pacient bieli zuby 10 až 14 dní každý večer sám doma, samozrejme, nami odporúčaným produktom a spôsobom, a potom príde do ambulancie na dobielenie.“

Zuby plné kazov a precitlivené zuby nie je možné bieliť. Neodporúča sa ani tehotným a dojčiacim ženám a tínedžerom.

Trvalé riešenie

Trvalým riešením, ako mať raz a navždy zuby pekné (aj počas tehotenstva alebo ak sú zuby plné ošetrených zubných kazov) a zároveň biele, sú fazety.

„Nimi môžeme dosiahnuť veľa - prirodzený tvar, veľkosť aj farbu zubov. Dokážeme nimi zakryť aj malé medzierky, takže fazety sú v mnohých prípadoch ideálny spôsob, ako mať naozaj pekný úsmev,“ usmieva sa aj Ľ. Thierová.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zuby bielenie zubov

2021-07-28 05:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia