Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ZDVOJNÁSOBUJÚ pocit smädu a v horúčavách vôbec nepomôžu: Ruky PREČ od týchto obľúbených nápojov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Počas horúčav je dôležitý pitný režim, a to obzvlášť u detí a seniorov. Základom je čistá pitná voda. Množstvo tekutín je individuálne, závisí od veku, pohlavia, telesnej hmotnosti, ale aj od aktivity, zloženia a množstva stravy, teploty ovzdušia či zdravotného stavu.

Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v letnom manuáli k prevencii počas horúčav. 

"Dôležité je piť počas celého dňa, aby sa tekutiny do organizmu dostávali priebežne a v dostatočnom množstve. V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu i alkohol, ktoré vám smäd neznížia a naviac podporia vylučovanie vody z organizmu," radí ÚVZ SR.

Čítajte tiež: JEDLO na raňajky, ktoré odporúčajú odborníci: IMUNITU budete mať v špičkovej forme!

Chinín sa nachádza napr. v populárnom toniku (pozn. red). Sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru, energie a kofeínu. Ideálna je obyčajná voda doplnená o minerálne vody.

"Pite pravidelne, v menších dávkach, nie ľadové, skôr vlažné nápoje. Najmä u detí dbajte na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Vodu pite aj vtedy, keď smäd necítite," doplnil ÚVZ SR.

ZDVOJNÁSOBUJÚ pocit smädu a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Piť treba priebežne

Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až 3 litre tekutín denne. Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia. Piť by sa malo priebežne, čiže v menších dávkach a častejšie a ešte pred pocitom smädu.

Vysoké vonkajšie teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie - zvýšenie telesnej teploty, malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť či zvracanie. Pozor si treba dať na zvýšenú fyzickú námahu. Odporúčajú sa časté prestávky v tieni a obmedzenie pobytu vonku medzi 10. až 16. hodinou. 

Viac o téme: VodaLetoHorúčavyPitný režim
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9