Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NEVZDÁVAJTE sa športu kvôli boľavým KĹBOM: Tieto aktivity ich zaťažia NAJMENEJ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hýbať sa a byť aktívny prospieva telu aj duši. Niektoré športy však zbytočne zaťažujú kĺby. Doprajte si toto leto aktivity, ktoré vás vzpružia, posilnia, ale kĺbom neublížia.

Pri každom športe sa okrem svalov a srdca zaťažujú aj kĺby. Najmä tie, ktoré nesú našu váhu, teda kĺby v členkoch, v kolenách a, samozrejme, chrbtica – predovšetkým jej krížová časť. Okrem hmotnosti majú na záťaž pri športe, a teda aj na to, či si pohybovou aktivitou viac ublížime ako pomôžeme, vplyv aj ďalšie faktory. Napríklad stav chodidiel (klenba, výrastky), obuv, povrch, na ktorom športujeme... Ale hýbať sa chceme. Zvlášť po mesiacoch, ktoré sme nedobrovoľne strávili doma v izolácii.

Čítajte tiež: 5 znakov konzumácie PRIVEĽA pridaného cukru: SIGNÁLY, že vplýva na životne dôležité ORGÁNY v tele!

Toto vám neublíži

Ak máte chuť hýbať sa, ale zároveň chcete šetriť svoje kĺby, odborníci odporúčajú chôdzu. A nie hocijakú. Ale chôdzu vo vode. 

„Chôdza je pre človeka najprirodzenejší pohyb. Ak máte problém s kĺbmi, vyberte si chôdzu vo vode, ktorá nadľahčuje a vďaka tomu kĺby odľahčuje,“ odporúča FBLR lekárka MUDr. Ivana Húšťová.

Chôdzou vo vode spálite ešte viac kalórií, ako keby ste šli krok za krokom po súši, pretože prekonávanie odporu vody robí svoje. Navyše sa zbytočne nepotíte. Skutočne príjemné.

V prípade, že voda nie je poruke, je chôdza podľa ortopédov vždy menej zaťažujúca pre kĺby než beh. Keby mohli, ten by povolili iba po mäkkej tráve, akú si užívajú futbalisti. No aj pri chôdzi je dôležitá vhodná obuv a správne držanie tela. Ak si do rúk vezmete aj paličky na nordic walking a budete ich správne používať, precvičíte si viac svalov a pomôžete chrbtici držať v správnom uhle.

„Rovnako vhodnou pohybovou aktivitou na leto ako chôdza vo vode je aj plávanie,“ dopĺňa lekárka.

Kĺby nôh pri plávaní vôbec netrpia. No aby netrpela chrbtica, treba buď vedieť správne plávať (ponárať hlavu), alebo plávať častejšie kratšie úseky a medzitým si dopriať prestávku.

NEVZDÁVAJTE sa športu kvôli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kĺby príliš netrpia ani pri bicyklovaní. Samozrejme, ak to nepreháňame s počtom kilometrov a na trase neprekonávame príliš veľa výškových metrov.

Čo škodí kĺbom?

Každým jedným otrasom, ktorý nastane napríklad pri dopade nohy počas behu po asfalte alebo inom tvrdom povrchu, kĺby trpia a postupne sa poškodzujú. Aj preto by sa mal o správnu výživu a „mazanie“ svojich kĺbov starať každý, nielen vrcholoví športovci. Kĺby okrem iného potrebujú kolagén. 

„Ten si často spájame s kozmetickými preparátmi a estetickou medicínou. Kolagén je však telu prirodzená bielkovina, ktorá je štruktúrovaná ako jemné vlákna. Jeho úlohou je spevňovať, posilňovať a regenerovať tkanivá. S pribúdajúcimi rokmi ho však máme čoraz menej, čo sa môže prejaviť aj na zhoršujúcom sa stave kĺbov,“ vysvetľuje MUDr. I. Húšťová.

Kolagén potrebuje celé telo, nielen kĺby. Ako ho našej telesnej schránke dopriať? Existuje v rôznych formách – ako prášok, tobolky, tabletky, nápoje. Posledné výskumy potvrdzujú, že najlepšie funguje bioaktívny kolagén v tekutej forme. 

„Je to preto, že v tejto forme ho telo dokáže najlepšie vstrebať, a teda aj najlepšie využiť,“ vysvetľuje Katarína Demetriou z kozmeticko-farmaceutickej spoločnosti Pharma MKL.

Okrem toho, že kolagén v tekutej forme telo v maximálnej možnej miere využije, aj jeho účinok je dlhodobý a prejaví sa aj na zlepšenom stave pokožky, vlasov či nechtov. Takže nielen zvnútra, ale aj zvonka.

NEVZDÁVAJTE sa športu kvôli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Céčko“ ako dobrý kamarát

Je dokázané, že vstrebávaniu dopĺňaného kolagénu a jeho správnemu fungovaniu pomáha vitamín C. Ako dobre, že máme v lete dostatok čerstvého ovocia a zeleniny bohatých aj na „céčko“. Zvlášť vhodné je drobné bobuľové ovocie, červená paprika a brokolica.

Pre zdravé kĺby s dostatkom kolagénu by v našom jedálničku nemali chýbať morské ryby a primerané množstvo červeného mäsa. Určite sa oplatí jesť aj syry a malý veľký zázrak urobí niekoľko jadier vlašských orechov denne. To všetko si doprajte v priebehu dní a večer si dajte dúšok kolagénu. A ak ešte obsahuje vitamín C, tak máte vyhraté. Prečo? 

„Lebo výskumy potvrdili aj to, že kolagén v tekutej forme je najúčinnejší, keď sa užíva večer pred spaním, a obsah vitamínu C pomáha jeho vstrebávaniu,“ uzatvára K. Demetriou z Pharma MKL.

Viac o téme: ZdravieŠportKĺby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9